"Гібридна" справа МВС: можлива знижка не виправдає порушення закону

27.12.2016 18:52

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков прозвітував про переговори з очільником Mitsubishi Motors Corporation щодо можливої знижки на авто. Як громадянин, я звісно вітатиму, якщо за ту ж суму Україна отримає більшу кількість авто для правоохоронців. Щоправда, якою знижка буде і чи буде взагалі поки що невідомо. Але ми в Transparency International Україна відмічаємо з боку МВС спробу змістити фокус проблеми. 

Ми не фахівці з цін на авто (хоч Олексій Тамразов раніше наочно продемонстрував, що купити такі авто можна значно дешевше). Але ми чітко бачимо порушення процедури  закупівлі. Суть порушення ми пояснювали в нашій заяві. А саме – під виглядом закупівлі для потреб оборони купуються товари, які призначаються для необоронних потреб. Це означає, що невиправдано скорочуються строки проведення закупівлі, штучно обмежується конкуренція, технічна документація прописується під конкретну єдину модель. Все це суперечить духу реформи публічних закупівель і системи ProZorro. 

Тож ми продовжуємо наполягати на тому, що укладений договір має бути розірваний. Також, ми чекаємо на реакцію з боку правоохоронних органів, до яких ми зверталися в цій справі (ГПУ, НАБУ, Департамент захисту економіки МВС, Державна аудиторська служба). 

І випереджаючи закиди щодо того, що невикористані Кіотські гроші в цьому році пропадуть для України. Мовляв, краще хоч так купити, ніж нічого. Панове, у вас була можливість зробити все згідно з законом. Для цього було достатньо часу, щоб оголосити справді конкурентні торги, на які б прийшли різні японські виробники автомобільної техніки і не довелося б прикривати поспіх потребами оборони. Ми здійснюємо громадський моніторинг законності дій замовників в сфері публічних закупівель, а не оцінюємо політичну та економічну доцільність порушень закону.

Моніторинг відбудови: виклики та важливі уроки

Виступ заступника виконавчого директора TI Ukraine з інноваційних проєктів Івана Лахтіонова під час вебінару «Моніторинг відбудови» Інституту економічних досліджень та політичних консультацій.

16.02.2024 09:40

Як скасування Prozorro покращить сферу публічних закупівель

Прогноз наслідків відмови від електронної системи закупівель від аналітиків DOZORRO.

01.04.2021 10:00

Як хочуть вдосконалити ProZorro: 10 змін

У ніч ухвалення бюджету депутати відхилили закон про вдосконалення державних закупівель. Експерти миттю підготували новий проект. Про що там ідеться?

22.01.2019 10:56

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання