Антимонопольний комітет покарав трьох підприємців на 1,5 млн грн за змову

11.01.2018 12:49

Антимонопольний комітет України оштрафував трьох одеських підприємців за змову в закупівлях. Кожний ФОП тепер повинен заплатити державі по 528 тис. грн. і не зможе брати участь у відкритих торгах до кінця 2020 року.

Таке рішення 21 грудня 2017 року прийняло Одеське обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету на підставі скарги, направленої командою Dozorro до Антимонопольного комітету України.

Подільська міська рада у березні минулого року оголосила ряд тендер на закупівлю продуктів харчування, куди прийшли троє пійманих підприємців і переміг один з них. Юрист “Трансперенсі Інтернешнл Україна”  Марта Гоголь тоді звертала увагу, що пропозиціям цих  ФОПів притаманні ідентичні характеристики, а саме:  учасники подали пропозиції в один день, документам були присвоєні однакові назви зі зміною лише прізвища, ідентичні довідки в довільній формі, а відмову від укладення договору двоє учасників назвали нехарактерним словом “Відказ”.

Що і на скільки продали

На 9 торгах, де була зафіксована змова, підприємці торгували маслом вершковим, м’ясом,  рибою, картоплею, цукром, фруктами, овочами та борошномельною продукцією. Всі закупівлі оголошені Відділом освіти Подільської міської ради в один день. З дев’яти закупівель дві були невдалими. Перша відмінена через “порушення порядку оприлюднення про намір укласти договір”, а друга скасована через відхилення всіх пропозицій. Розмір підписаних договорів на 7 завершених торгах - 2,5 млн грн.

Покарання

За змову на торгах законодавством передбачене накладення штрафу в розмірі до 10% доходу (виручки) підприємців від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) за останній звітний рік, тобто 2016 рік. Однак, такі довідки про свої доходи ФОПи чомусь не змогли (або не захотіли) надавати представникам АМКУ. Відповідно до чинного законодавства в разі відсутності  інформації про дохід, дозволяється накладати штраф у розмірі до 20 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

В результаті по кожній закупівлі Адміністративна колегія визначила різні штрафи: від 32 до 68 тис. грн. Загальний розмір - 1,5 млн грн.

Ознаки змови

На 40 сторінках рішення АМКУ є детальний опис механізму підтвердження змови між даними підприємцями.

“Аналіз змісту матеріалів відкритих торгів та отриманих під час розслідування справи № 10-08/2017 документів та інформації свідчить про узгодженість поведінки Відповідачів під час підготовки та участі у Торгах 1-9”.

Наведемо деякі факти узгоджених дій, які виявили представники АМКУ: 

1. Час завантаження файлівТендерні пропозиції трьох ФОПів на 9 торгів були завантажені протягом кількох годин в неробочі години.

2. Всі файли завантажувались з однієї IP-адреси, тобто з одного комп’ютера. Більше того, податкову звітність за 2016 р. так само вони завантажували звідти ж.

3. Документи в тендрених пропозиціях однаково оформлені. Одеські підприємці вказували однакову назва, скорочення одиниць вимірювання, вирівнювання тексту, а також зайві пробіли. При цьому замовник як зразок пропонував учасникам зовсім іншу форму. А деякі документи, як “Гарантійний лист-декларація”, теж стилістично та по змісту однакові, хоча замовник не надавав жодного прикладу їх оформлення.

4. На документах вказаний однаковий номер телефону

5. Приміщення і транспортні засоби орендувались в одних осіб

6. Довідки про відкриття рахунку в банку отримувались по черзі в одному відділенні 

7. Поведінка учасників на торгах мала характерні ознаки. Покажемо на прикладі закупівлі риби. Перший ФОП-змовник, який запропонував найнижчу ціну, чомусь відмовився. ФОП-змовник з другою найнижчою пропозицією теж чомусь відмовився. Ну а третій, з найвищою в нашій “трійці” ціною, уклав угоду. Листи відмови, до речі, теж однаково оформлені.

Наведені факти свідчать, що якби учасники з Подільська не діяли узгоджено, їх документи мали б принаймні якось відрізнятись за змістом, шрифтом, стилем, не мати спільних помилок і т.п. А характер поведінки вказує, що на стадії підготовки своїх тендерних пропозицій учасники були обізнані з конкурсними пропозиціями один одного. Як наслідок, замовник уклав договір за далеко не найвигіднішою ціною.

Окрім штрафу, Антимонопольний комітет вніс 21 грудня одеських підприємців в так званий “чорний список” (завантажити з сайту АМКУ). Це значить, до кінця 2020 року їм заборонено брати участь у відкритих торгах. Тобто, за неконкурентими та допороговими процедурами замовники досі можуть з ними співпрацювати. Що й, власне, зробив 26 грудня той самий Відділ освіти подільської міської ради, уклавши два договори на майже 300 тис. грн з Вікторією Зубицькою.

Додамо, що Державна аудиторська служба України після звернення Dozorro теж фіксувала порушення в діях ФОПів: їхні пропозиції в деяких тендерах не відповідали вимогам, визначеним замовником.

“Трансперенсі Інтернешнл Україна” вітає подібні рішення Антимонопольного комітету України, які сприяють покращенню конкурентного середовища в закупівлях. І, як наслідок, економії державних коштів.

Соціальна політика з присмаком тендерних махінацій

Департамент внутрішнього фінансового контролю та аудиту провів перевірку закупівель департаменту соцполітики.

23.05.2019 19:18

Онлайн-мапа Черкас: що купували школи і садки

Ми свторили онлайн-мапу Черкас із закупівлями шкіл та дитячих садків з 2016 року. Знайдіть свій заклад, перейдіть на тендер і подивіться: що, коли, в кого і як дорого купували.

10.10.2018 22:32

Що купували садки Києва: онлайн-мапа

Ми додали на онлайн-мапу Києва закупівлі дитячих садків з 2016 року. Знайдіть свій садок, перейдіть на тендер і подивіться: що, коли, в кого і як дорого купували.

24.09.2018 10:27

Компанії, які перемагають після реєстрації: розслідування з модулем аналітики ProZorro

Показуємо на прикладах, як шукати історії для розслідувань про фірми, які перемагають одразу після реєстрації.

12.09.2018 13:30

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання