Асфальтний кум-сервіс. Чи існує гарантійний ремонт?

13.03.2017 14:41

Минулого року кияни спостерігали багато ремонтів доріг. Але прийшла весна і вся френдстрічка в наріканнях на ями. Виходить ремонти були не завжди якісними? Чи діє гарантія? Я зацікавився цим питанням.

Чи можна було відслідкувати гарантію ремонту раніше?

До запуску системи ProZorro усі ремонти доріг відбувалися по "паперовій" процедурі закупівель. Відслідковувати результати їх було важко через закритість. Щоб дізнатися умови на яких виконавець робіт заасфальтував ділянку громадянин мав надсилати запити на інформацію, запитувати у чиновників копії актів виконаних робіт та договорів.

Загалом такий алгоритм дій був нудний, і цікавий був хіба що журналістам. А до 2011 року, навіть не було закону про публічну інформацію, і дізнатися це було ще важче. На жаль, більшість закупівель по ремонтах доріг минулого року встигли провести до серпня.

Як це відбувається зараз?

З 1.08.2016 року, всі комунальні підприємства перейшли на ProZorro.  По роботам до 1,5 млн. гривень замовник може не проводити аукціон, а самостійно обрати виконавця і просто прозвітувати в системі ProZorro про укладений догорір. На надпорогах - зобов'язаний завантажити сам договір (часто з доброї волі завантажують і замовники на допорогах). Там можна подивитися те, що нас найбільше цікавить -  гарантію. Умови гарантійного обслуговування робіт (у нашому випадку це асфальтування прибудинкової території) знаходяться як правило десь в кінці договору окремим розділом або ж просто пунктом договору.

Виконали асфальтування прибудинкової території неякісно? Як нам допомагає ProZorro?

Алгоритм ваших дій, якщо асфальт (який поклали минулого року) за зиму зійшов з першим снігом, наступний. Заходимо на ProZorro та вводимо адресу будинку, яка цікавить. Якщо вашої адреси немає, а вулицю перейменовували - спробуйте ввести стару назву. У випадку, якщо система знаходить вашу вулицю і видає, що роботи по асфальтуванню замовлялися - варто проглянути статус пропозиції. Якщо статус “завершено” – ремонт відбувся.  Далі переходимо на саму закупівлю, внизу сторінки є розділ: «Укладений договір». Тицяємо на прикріплені документи і скачуємо.

Відкриваємо договір, читаємо його. Ближче до кінця договору вказано які гарантійні зобовязання взяв на себе виконавець. Може бути рік:

Може бути більше:


У випадку, якщо гарантійний термін на асфальтне покриття ще діє, а весь двір в ямах – варто залишати звернення з описом фактів на www.ukc.gov.ua . Ваше звернення передадуть на обслуговуюче підприємство, яке замовляло роботи по асфальтуванню території.  Воно ж складе акт і віддасть виконавцю на усунення недоліків відповідно до гарантійного зобов’язання. Якщо вам здається, що заасфальтували лише маленький клаптик і це незначна частина від запланованого – можна ще скачати дефектний акт і порахувати. Скільки мали зробити і скільки заасфальтували. Якщо є невідповідність, пишіть відгук на DOZORRO або заяву в прокуратуру. Окремо зазначу, що як правило, мають ще міняти бордюри, але роблять це нечасто.

Чи якісно роблять асфальт в Києві?

Я вирішив перевірити якість виконаних робіт на прикладі двох районів: Дніпровського і Деснянського. Подивився завершені закупівлі на ремонти прибудинкових територій по вулиці Шептицького https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2016-08-30-000087-b, Мільчакова https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2016-07-28-000328-a та Шолом-Алейхема https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2016-08-22-000565-b. Гарантія робіт на асфальтування прибудинкової території згідно з договорами складає два роки. Я перевірив чи вже прийшов час на гарантійний ремонт? Вирушив на оглядини. 

До речі, виявилося, що виконавцем є одна компанія з цікавою назвою “Кумсервіс”. Відповідно до Єдиного державного реєстру ця фірма знаходиться в Києві, за адресою вулиця Ольжича, 29 зі статутним капіталом аж в 420 грн. За такою адресою знаходиться мінімум 3 підприємства. За номером телефону, який вказали при реєстрації підприємства мені відповіла бабуся, яка повідомила що дана фірма з’їхала з вказаної адреси, а от куди - не знає. Та і КВЕДи, відповідно до яких фірма має здійснювати свою діяльність не дуже пов’язана з асфальтуванням прибудинкової території.

Самі ремонтні роботи дійсно виконані, але, на око, - не дуже якісно. У  Дніпровському районі що по вулиці Шептицького, що по Мільчакова бордюри встановлено нерівно. Асфальту насипали по боках:

А в Деснянському районі, ще й не обрізали бордюр:

Але мене зацікавив саме стан асфальту після зими та потреба в гарантійному ремонті нещодавно асфальтованих прибудинкових територій. В обох районах вибрані мною ділянки з новим асфальтом перший рік снігу пережили спокійно. Хоча асфальт потріскався та де-не-де вже відходить від бордюрів.

Що буде далі? Спочатку на асфальті з’являються тріщини, взимку туди затікає волога і замерзає. Тріщина збільшується. І так утворюється яма, а потім - від асфальту лишається тільки острівки. 

Також на свіжоасфальтованій ділянці по вулиці Шолом-Алейхема частина асфальту “відпала”. Цікаво, гарантія покриває такі випадки?

З даного приводу готую звернення, про результати якого розповім згодом:) 

Що кажуть про гарантії замовники та виконавці?

Я не знаю випадків, коли ми зверталися за гарантійним обслуговуванням асфальтування прибудинкової території. У випадку, якщо на асфальтованій території з’являються ями, то або наш співробітник, або жителі будинка роблять звернення, ми складаємо акт і передаємо його до виконавця, щоб той залатав яму”- розповіли мені по телефону відповідні особи керуючої компанії району. 

Разом з тим, одні з виконавців зізналися, що були випадки, коли до них зверталися за гарантійними зобов’язаннями, і вони їх виконували: “К нам обращались сделать по гарантии яму или же мы сами ездили на участок и смотрели, не появились ли где ямы. Если появлялись - заделывали. Понимаете, бывает ж разная погода, и поэтому предугадать нужно будет гарантийный ремонт или нет - невозможно, но мы готовы всегда его сделать”. Загалом, якість асфальтного покриття та його стан, залежить в більшій мірі від мешканців,які зможуть проконтролювати як замовника, так і виконавця. 

Контролюйте виконавців, і впливайте на асфальт на своєму подвір’ї.

Здати тест на ВІЛ придбаний через ProZorro. Місія можлива?

Як лікарні закуповують тести на ВІЛ та чи можуть ними скористатися громадяни. Спроба в Коростені, Житомирської області. 

29.09.2017 15:39

Децентралізовані закупівлі по-ірпінськи

Після початку дії децентралізації більшість міських (районних) та сільських бюджетів отримали в рази більше коштів, ніж за декілька минулих років. Місцеві чиновники кинулися їх одразу використовувати (хоча деякі голови чомусь зберігають кошти на депозитних рахунках). Чи успішно освоюються кошти можна подивитися проїхавши невеличкими містами і селами.

08.09.2017 19:27

Благодійні схеми лікарні Каховки

Каховка - райцентр у Херсонській області. В центральній районній лікарні у хворих на туберкульоз вимагають купувати рентген-плівки. У інших пацієнтів - рукавиці та ліки. Це зі слів пацієнтів. Водночас, лікарня закуповувала ці товари за бюджетні кошти через ProZorro. За що ж платити? Я вирішив в цьому розібратися.

10.08.2017 14:16

Тест на побори в Пісочині - негативний. Справді?)

Прийшла відповідь щодо ситуації з поборами за аналізи у Пісочині. 

21.07.2017 16:47

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання