Чому друзям не можна брати участь в одній закупівлі

07.08.2019 11:46

Нерідко участь у закупівлях беруть компанії, які добре знайомі між собою. Це — незаконно. Така змова може призвести не тільки до завищення ціни, а й до зниження якості робіт або послуг. Чому? Тому що недобросовісний учасник, який вже на етапі торгів обманює замовника, ймовірно, може обманювати й щодо якості використаних матеріалів.

Влітку 2017 року виконавчий комітет Української міської ради оголосив торги на реконструкцію колектору з очікуваною вартістю 24 млн грн. «Трипільський Край» звернув увагу на можливу змову двох учасників торгів, «Промислова асоціація «Альфа» та ТОВ «Укртеплобудіндустрія».

Вони вказали однакові контактні телефони, спільний виконроб та головний інженер. Про ці факти ми повідомили в Антимонопольний комітет України.

Розслідування змови, як правило, потребує кількох місяців. Перше рішення ми побачили у квітні 2018 року — АМКУ наклав штраф у розмірі 13,6 тисячі гривень за неподання інформації на запит АМКУ на кожного з підозрюваних у змові. 

Через рік, у квітні 2019, колегія АМКУ у своїй постанові визнала, що «Промислова асоціація «Альфа» та ТОВ «Укртеплобудіндустрія» узгоджували свої дії під час торгів.

На кожного з учасників було накладено штраф у розмірі 68 тисяч гривень. За законом, ці компанії тепер також не мають права брати участь у торгах протягом 3-х років.

Не тільки наглядач, але і союзник

Звернення громадських організацій з вимогою відмінити закупівлю — це іноді унікальна можливість для замовників уникнути штрафів. Трипільський край розповідає про свій досвід допомоги ненавмисним порушникам.

22.07.2020 20:30

Сміттєвоз з переплатою в мільйон

У Гатному планують купити машину для збору відходів за 3,5 млн гривень.

28.02.2020 15:30

Рецепт прямого договору

Як в Золотоноші за допомогою дискримінаційних умов на відкритих торгах третій рік поспіль укладають прямі договори на закупівлі шкільного харчування з двома ФОПами.

17.02.2020 16:55

102 млн гривень на новорічні подарунки

Традиційно, до свят, органи місцевого самоврядування купують новорічні подарунки для дітей. Цього року їх вже купили майже  на 102 млн грн!

27.12.2019 11:00

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання