Еквівалент? Не можна!

12.07.2017 20:32

“Технічна специфікація не повинна містити посилання на конкретну торговельну марку чи фірму, патент, конструкцію або тип предмета закупівлі, джерело його походження або виробника. У разі якщо таке посилання є необхідним, воно повинно бути обґрунтованим, а специфікація повинна містити вираз “або еквівалент” - це норма Закону України “Про публічні закупівлі” (далі - Закон), про яку закупівельники знають навіть у сні.

Проте, ПУБЛІЧНЕ АКЦІОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО "ОБ'ЄДНАНА ГІРНИЧО-ХІМІЧНА КОМПАНІЯ" від імені якого виступає ФІЛІЯ "ВІЛЬНОГІРСЬКИЙ ГІРНИЧО-МЕТАЛУРГІЙНИЙ КОМБІНАТ" ПАТ "ОГХК" (далі - Замовник) не виконує дану норму закону та зазначає виробника СompАir. Так, навіть в назві самої закупівлі зазначено “Компресор гвинтовий СompАir L250-7,5 з комплектом утилізації тепла ZS1158476”. Але і це не все, в проекті договору, який міститься у складі тендерної документації Замовника та технічних вимогах також зазначено те саме, тобто, зміни вносити навіть не планують. Цікаво, що на дане порушення вказав і один з учасників закупівлі у своїй вимозі, проте, вона не була задоволена, а відповідні зміни не були внесені.

Отже, Замовник прямо порушив норму Закону та допустив порушення мети Закону та його принципів, серед яких недискримінація учасників. Разом з тим, в таких випадках, учасникам рекомендуємо оскаржувати умови тендерної документації через АМКУ до моменту подання пропозицій, а не подавати пропозицію, яка не відповідає вимогам Замовника, та в кінцевому випадку буде відхилена.

Все таки, на торги прийшли учасники, які запропонували еквівалент, але були відхилені за невідповідність умовам закупівлі. Більше того, Замовник сам визнав, що еквівалент товару розглядатися не буде. Найменша пропозиція могла б показати економію, майже 40 % від найдорожчої пропозиції.

Стосовно вищевказаного порушення в телефонному режимі вже поінформовано Замовника та запропоновано скасувати закупівлю. Крім того, вже готуємо листи до Державної аудиторської служби з проханням здійснити перевірку вищезазначених фактів.

Локалізація в дії: чи вдасться підтримати вітчизняного виробника

До другого читання у законопроєкт 3739 про локалізацію в Prozorro внесли зміни, щоб не порушувати міжнародні зобов’язання. Як тепер вона працюватиме.

03.02.2022 10:05

Нові зміни в антимонопольне законодавство: розв'язують проблеми чи додають нових

Останні зміни в антимонопольне законодавство не йдуть на користь конкуренції в публічних закупівлях.

07.12.2021 11:00

Як хочуть вдосконалити ProZorro: 10 змін

У ніч ухвалення бюджету депутати відхилили закон про вдосконалення державних закупівель. Експерти миттю підготували новий проект. Про що там ідеться?

22.01.2019 10:56

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання