Канатна дорога в Києві: скільки коштує проєкт, хто робить і коли запустять

08.02.2021 12:00

Ідею будівництва канатної дороги в столиці обговорюють не перший рік, а останнім часом її обіцяють запустити “от-от”. Ми з'ясували реальні строки запуску канатки, її технічні особливості та джерела фінансування цього проєкту.

Нещодавно керівник столичного інституту “Київгенплан” (установа, яка розробляє генеральний план Києва) Сергій Броневицький підняв тему будівництва канатної дороги. А ЗМІ зарясніли повідомленнями про те, що КМДА вже визначило переможця інвестконкурсу на цей проєкт і вже у 2021 році може розпочатися його реалізація. Факт-чекінг цієї інфохвилі свідчить, що в реальності все трошки інакше. Пояснюємо, як.

Дорога vs Атракціон

Насамперед наразі в Києві існує два проєкти, які умовно називають “канаткою”. Обидва вони пов'язані з однією локацією — арка Дружби народів (Центральний парк культури і відпочинку, Печерський район) і, можливо, через це їх часто плутають. 

Один проєкт — власне канатна дорога: це фунікулер з кабінками, з декількома станціями на маршруті. Другий — це канатна переправа, просто атракціон (тарзанка, тролей). Але через схожу назву ЗМІ часто ілюструють рендерами ескізного проєкту канатної дороги новини про атракціон, а вартість атракціону приписують проєкту дороги. 

Канатна дорога на Гідропарк

Канатна дорога, той самий фунікулер, який ви зустрічаєте на картинках в інтернеті, — це великий складний проєкт, який є частиною концепції розвитку туристичних маршрутів на схилах Дніпра. В межах цієї програми вже реалізовано будівництво велосипедно-пішохідного мосту з Володимирської гірки до арки Дружби народів (“скляний міст”) — за бюджетні гроші, а також флагшток з державним прапором біля монументу Батьківщина-Мати — за кошти інвесторів і меценатів. Автором цих двох проєктів, а також канатної дороги є майстерня “Проектні системи ЛТД” екс-депутата Київради, члена містобудівної ради Києва Андрія Миргородського. 

Будівництво канатної дороги місцева влада хоче реалізувати за кошти інвесторів. Для цього ще в 2017 році було видано розпорядження КМДА про проведення інвестконкурсу на цей проєкт. У цьому документі маршрут майбутньої канатної дороги зазначений так: Арка Дружби народів, Володимирська гірка, Поштова площа, Труханів острів, Гідропарк. Деякий час були розмови про те, що з Гідпропарку канатка буде доправляти ще й на Русанівку, проте в останніх офіційних документах з цього приводу станцію “Русанівка” вже офіційно прибрали.

З пояснювальної записки до розпорядження про проведення інвестконкурсу, випливає, зокрема, що цей проєкт не потребує громадського обговорення. А також, що частина земельних ділянок, необхідних для будівництва станцій канатки, перебуває в розпорядженні київського КП “Плесо” (острів Долобецький, острів Венеціанський), а частина — в оренді у приватних підприємців (Гідропарк, Центральний парк культури та відпочинку (арка Дружби народів)).

Андрій Миргородський так описує свій проєкт в інтерв'ю ЗМІ: 

“Канатна дорога буде починатися з Поштової площі. Перша черга — станції "Поштова площа", "Арка дружби народів", "Труханів острів". Протяжність першої черги "канатки" складе понад 1000 метрів. Для цього необхідно побудувати три станційних комплекси. Передбачається, що це будуть невеликі приміщення, обладнані ліфтами для маломобільних груп населення”.

В перспективі архітектор називає будівництво загалом восьми станцій, а протяжність дороги — 5 км. 

Пропускна здатність “канатки” — 2400 людей/годину. Миргородський називає цю дорогу ще одним з транспортних маршрутів Києва, який частково здатен розвантажити трафік з Лівого берега. 

“Така канатна дорога в перспективі може стати новим видом транспорту для Києва”, — зазначив архітектор. 

Хоча трохи дивно, що проєктувальник не знає про розпорядження, яким Русанівку і, відповідно, трафік з Лівого берега вже виключили з цього маршруту.

Водночас директор “Київгенплану” Сергій Броневицький в інтерв'ю зазначив, що Генпланом канатна дорога не розглядається як громадський транспорт і елемент розв'язання транспортних проблем.

Ми уточнили в департаменті економіки і інвестицій КМДА, на якій стадії зараз перебуває реалізація цього проєкту (розпорядження, нагадаємо, від 2017 року). Виявляється, все ще готується до конкурсу.

Загальну вартість інвестицій в проєкт оцінюють у 520 млн грн. Наразі йдеться про перші три станції дороги (Поштова — Арка — Труханів) протяжністю 1,1 км (9 опор). До речі, це будівництво капітальних споруд, на місцевості з певними обмеженнями (Поштова — археологічні пласти, арка Дружби народів — зсувонебезпечні схили).

У своєму інтерв'ю Миргородський висловлює думку, що старт будівництва можливий вже в 2021 році. Проте, насправді спочатку потрібно провести інвестиційний конкурс, визначити переможця; потім буде етап замовлення технічного проєкту і його погодження всіма установами (рендери, які є в мережі, — це ескізні пропозиції), і тільки потім будівництво. Наразі, згідно з інформацією “Київського інвестиційного агентства”, триває стадія розв'язання майново-правових питань (зокрема, земельних).

Атракціон через Дніпро

А якого ж тоді переможця конкурсу на канатку вже визначили, як писали ЗМІ? У січні 2021 року було оголошено переможця інвестконкурсу на “Облаштування атракціону канатна переправа через річку Дніпро від арки Дружби народів до Труханового острова”. Орієнтовна загальна вартість облаштування цього об'єкта становить 3,6 млн грн. Територія облаштування атракціону складається із двох земельних ділянок – 0,02 га (розташована біля Арки дружби народів у Печерському районі) та 0,05 га (на території острова Труханів у Дніпровському районі).

Йдеться про атракціон, який не передбачає будівництва будь-яких капітальних споруд. Це просто тролей, на яких ви, мабуть, каталися в Голосієво, в Карпатах і декілька років тому в Києві на той таки Труханів острів.

Переможцем конкурсу стала ТОВ “Активна країна”, замовником робіт буде КП “Плесо” (як балансоутримувач прибережних земель). Ми звернулися в “Плесо” за уточненням технічних характеристик і локацій атракціону, проте там нам повідомили, що наразі не мають ніякого конкретного проєкту і локалізацій.

Керівник “Активної країни” Денис Курта також не зміг уточнити нам конкретне місце розташування станцій атракціону. “На схилі Дніпра — територія біля Арки. Це не означає, що старт прямо з оглядового майданчика, просто — цей схил. Через річку — на Трухановому”. Представник інвестора також підкреслив, що всі їхні об'єкти будуть тимчасовими спорудами й будівництва на схилі вони не вестимуть. Чи буде атракціон працювати вже влітку, представник інвестора також не зміг уточнити.


Варто зазначити, що наразі канатна переправа-атракціон і канатна дорога-фунікулер навіть згідно з ескізними візуалізаціями перетинаються в просторі — біля арки Дружби народів. І технічно це, м'яко кажучи, дивно. Проте, очевидно також, що станція атракціону є мобільною і може пересуватися. А роботи з підготовки схилів до будівництва станцій канатної дороги ще не вийшли навіть на етап технічного проєкту. Тому до запуску канатної дороги майбутнього всі охочі зможуть накататися на “тарзанці” через Дніпро.


Ілюстрації: Майстерня інвестиційних проєктів

Кисень на потоці: Як київські ковідні лікарні обладнували системами киснепостачання

За останні півтора року 16 столичних медзакладів, опорних по ковід, облаштували в себе кисневі станції та розводку кисню по палатах.

23.11.2021 10:30

Майданчики понад усе: куди йдуть гроші на освіту

Як управління освіти витратило бюджетні гроші на ігрові майданчики, які навіть розміщувати не було де.

03.11.2021 15:00

Термомодернізація будинків по-київськи

Скільки киянам вартувало зробити свої  будинки більш енергоефективними частоково коштом держави.

22.10.2021 14:45

Як улюбленець Київзеленбуду стає генпідрядником ще до тендеру

Або як компанія почала вигравати тендери комунального підприємства, коли її колишній співзасновник і очільник влаштувався на роботу в КП.

05.08.2021 10:00

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання