"Казка" про 15-річний досвід

06.10.2017 11:32

Козачі Лагері - село між Каховкою та Херсоном на березі притоки Дніпра річки Конки. Офіційно населення менше 4000 осіб. Однак, завдяки децентралізації, схоже у села з’явилися кошти. Тож сільрада постала перед вибором - на що ж їх витрачати. Одна з найбільни закупівель цього замовника була оголошена кілька тижнів тому. 28 вересня у системі ProZorro з’явилося оголошення про бажання села відремонтувати дитячий садок “Казка”.

З місцевого бюджету на це готові витратити понад дев’ять з половиною мільйонів гривень. Сума для села чимала. І на перший погляд може здатися, що автори оголошення поставилися ну дуже вже вимогливо до потенційного виконавця робіт. Тут вам і вимога мати досвід у будівництві протягом останніх 15 років і протягом того ж переіоду мати ліцензії на виконання робіт підвищеної небезпеки. А також потенційний переможець торгів повинен довести, що вже має 10 аналогічних успішних договорів у будівництві.

Однак, на DOZORRO з’явився відгук, що змушує подивитися на ці вимоги дещо під іншим кутом. І припустити іншу, ніж дбайливе ставлення до коштів, мотивацію. Користувач системи впливу та контролю закупівель Наталія Носкова написала:

Вимоги упереджені. Вимагають документи які не впливають на якість робіт. Всі вимоги підлаштовані під одного участника. Який їм робив проект будівлі а саме ПП Спеціалізована монтажно-налагоджувальна фірма ”Газкотломонтажналадка”.

Ми вирішили перевірити чи ці підозри мають під собою грунт. Для цього дослідили попередні закупівлі замовника, план його закупівель, транзакції на EData а також зв’язки через аналітичну систему YouControl.

Засновником та директором вищевказаного підприємства є Рудаченко Олександр Тимофійович.

Одночасно він є засновником ще трьох підприємств, кожне із них виконує певну функцію. Так ПП спеціалізована монтажно-налагоджувальна фірма ”Газкотломонтажналадка” (Код ЄДРПОУ 32266930), займається для херсонських бюджетних замовників проектуванням будівництва і капремонтів. Приватне спеціалізоване монтажно-налагоджувальне підприємство "Газкотлоспецмонтажналадка", виконує роботи з ремонту та будівництва, яке проектувала фірма, згадана вище. Приватне підприємство "Спеціалізована монтажно-налагоджувальна фірма "Газкотлоналадка", займається техобслуговуванням. Приватне підприємство "Газкотлотепломонтажналадка", відносно нова фірма, в публічних закупівлях не помічена.

ПП спеціалізована монтажно-налагоджувальна фірма ”Газкотломонтажналадка” (Код ЄДРПОУ 32266930), 13 вересня 2017 р.дійсно заключило з Козачелагерською сільською радою договір на розробку проектно-кошторисної документації для «Капітального ремонту дитячого садка з облагоустроєм прилеглої території "Казка"». Замовник вже порушив Закон про публічні закупівлі і досі не опублікував Звіт про укладений договір. Але на E-DATA вдалось знайти транзакцію - замовник розрахувався з ”Газкотломонтажналадка” і заплатив 219 тис. грн. Також були виконані роботи з обстеження технічного стану садочка і за це фірма отримала 54 тис. грн. Доречі, проектних робіт для херсонських бюджетників, тільки з початку 2017 року даною фірмою виконано на суму 317 927 грн., і це на враховуючи ті замовлення, звіти по яким не опубліковано в системі замовниками.

Що ж собою являє будівельна компанія під яку на думку автора відгука на DOZORRO прописали вимоги? ПСМНП "Газкотлоспецмонтажналадка", фірма яка займається безпосередньо будівництвом, заснована Рудаченком Олександром Тимофійовичем в далекому 1997 році. Тобто понад 20 років тому. А це значить, що саме ця компанія відповідає прописаній замовником дивній вимозі мати 15-річний досвід. Тільки за неповний 2017 р. вона виконала робіт для херсонських бюджетників на 14 млн. грн. А нещодавно, у 2016 р. для цієї ж таки сільради і цього ж таки дитячого садка побудувала твердопаливну котельню за 930 тис.грн Вони ж здійснювали і авторський нагляд і експертизу.

Окремо хочеться звернути увагу на вимогу мати дозволи на виконання робіт підвищеної небезпеки за останні 15 років. Адже термін зберігання подібних документів становить 3-5 років (Наказу від 12.04.2012 № 578/5 Міністерства Юстиції України). Ще вдалося з’ясувати, що Рудаченко Олександр Тимофійович, є постійним членом експертних та робочих груп з питань ЖКГ, тарифів і т.д., Херсонської міської ради і Херсонської обласної адміністрації.

Тож бачимо, що страхи автора відгука далеко небезпідставні. Вимоги справді незвичні, а у згаданої фірми є вже своя спільна історія з замовником. Найбільше ж турбує те, що, якщо змова між замовником та учасником справді є, то це ставить під сумнів якість виконаних робіт на об’єкті, яким користуються діти. В світлі останніх подій в Одеській області хотілося б, щоб замовники проводили закупівлі які стосуються безпеки дітей особливо ретельно. Ну а поки що ми скерували від нашої організації звернення до Рахункової палати, ДАСУ та ДЗЕ Нацполіції з проханням перевірити цей тендер.

“Хто в ліс, а хто по дрова”

5 дуже дивних вимог усунути невідповідності протягом 24 годин.

18.12.2020 17:00

Піонери рамкових угод

Хороший і поганий приклад використання закупівель за рамковими угодами.

29.01.2020 17:00

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання