Коронавірусний кейтеринг: хто годує медиків та пацієнтів в регіонах

26.11.2020 09:30

«Ми є те, що ми їмо», — переконував своїх співвітчизників Гіппократ. Від якісного та збалансованого харчування залежить, окрім іншого, й наше фізичне та психологічне самопочуття. А це, в умовах пандемії коронавірусу, надзвичайно важливо, особливо для тих, хто напряму стикається з хворобою – пацієнтів та медперсоналу. 

Саме тому 29 березня до переліку товарів і послуг, які можна купувати за процедурою COVID-19 (без аукціону на Prozorro) додали кейтеринг – тобто організацію харчування.  

Загалом відтоді за коронавірусною процедурою в Україні підписали 83 договори на понад 17 мільйонів гривень.

Одеська харчова монополія

Найбільше грошей на кейтерингові послуги — 7,57 мільйона гривень —  витратили в Одеській області. Чотири медзаклади та Болградська районна державна адміністрація разом підписали 13 контрактів. 

Болградське замовлення виявилося найменшим – лише на 3,6 тисячі гривень. За ці кошти харчуванням забезпечили чергових на карантинно-поліцейських постах. Виконувати роботу довірили підприємиці Лілії Герасичкіній, яка заодно виявилась депутаткою Болградської міської ради. Станом на сьогодні ФОП має загалом 9 підписаних в Prozorro контрактів на понад 130 тисяч гривень. 

Ще два замовлення на харчування, вже для пацієнтів, хворих на коронавірус, зробив Одеський обласний клінічний медичний центр у ТОВ «Київмілгруп». Підприємство мало забезпечити 4-разовим харчуванням одного пацієнта за 137 гривень 94 копійки на день. Загалом медики замовили 5064 таких послуг і в підсумку заплатили 698 тисяч гривень. 

Фірмою порівну володіють два власники. Першою є одеситка Світлана Цою, яка цілком успішно освоює столичний ринок та навіть взяла в оренду під бізнес майже 800 м² в Дніпровському районі Києва. Друга половина компанії належить ТОВ «Фабрика смаку». 

Саме «Фабрика смаку» стала основним надавачем кейтерингових послуг лікарням Одещини в період карантину. Підприємство уклало 10 угод за коронавірусною процедурою. Харчувати будуть персонал та пацієнтів Одеських міських лікарень №5 та №10, обласного клінічного медцентру та міської клінічної інфекційної лікарні. Загальна сума контрактів – 6,87 мільйона гривень. Це найбільший показник для подібних замовлень в Україні.

Ціни на послуги для всіх замовників виявились однаковими:

  • Одноразове харчування для одного медпрацівника на день – 79 гривень 98 копійок;
  • Триразове харчування для одного медпрацівника на день – 139 гривень 98 копійок;
  • Чотириразове харчування для одного пацієнта на день – 137 гривень 94 копійки.

Прикметно, що сніданки/полуденки/обіди/вечері саме для інфікованих в регіоні замовив лише один заклад – Одеський обласний клінічний медичний центр. Найбільше ж на харчування своїх працівників витратили в міський інфекційці – майже 5 мільйонів гривень.

Зареєстроване у 2015 році ТОВ «Фабрика смаку» належить місцевим підприємцям Ігорю Левінзону і Тетяні Голубіній. З моменту впровадження Prozorro фірма отримала бюджетних замовлень на 428 мільйонів гривень. Шоста частина з них припадає на підряди від регіональних управлінь Нацполіції.

Наприкінці 2019 року надуспішними торгами «Фабрики смаку» зацікавилась Держаудитслужба. У підсумку було розірвано цілу низку договорів, які в той час з підприємством уклали центри фінансування та господарської діяльності закладів та установ системи освіти Приморського, Київського, Малиновського та Суворівського районів.

Волинський кейтеринг без варіантів

На Волині ситуація з кейтеринговими послугами схожна на одеську. Усі 9 замовлень на суму 1,85 мільйона гривень дістались одному підприємству. Однак, якщо в південному регіоні питання харчування пацієнтів та медперсоналу вирішують приватники, то на заході підряди отримав «Луцький комбінат шкільного і студентського харчування». Його засновник — Луцька міська рада. 

Комбінат отримує від місцевих бюджетних організацій чимало замовлень і вже не перший рік забезпечує харчуванням школярів та студентів. Ба більше, щоб уникнути бодай формальної конкуренції, у 2017-му році цьому підприємству передали в оренду харчоблоки місцевих шкіл. Тому ніхто інший тепер не має можливості годувати дітей в навчальних закладах.

Щодо цьогорічних ковідно-кейтерингових послуг, їх замовляли лише два заклади: Волинська обласна інфекційна та обласна клінічна лікарні. Підрядники мали годувати персонал. Водночас кількість вечерь, які замовили обидва  заклади, була суттєво меншою за кількість обідів.

«Не всі працюють у вечірні години, тому харчування на цей час замовлено на порядок менше. Рентгенологи, ультразвукова діагностика… більшість працюють лише в денну зміну. Тому виходимо з наявної необхідності», — роз’яснила дисбаланс у кількості обідів та вечерь представниця обласної інфекційної лікарні Яна Шишкова.

Варто звернути увагу й на те, що перші чотири ковідно-кейтерингові договори було підписано між Комбінатом та Волинською обласною клінічною лікарнею. Однак медзаклад замовляв харчування не лише для своїх працівників, а й для медиків з інфекційки. Самі для себе купувати кейтерингові послуги волинські лікарні почали лише з жовтня.

Начальниця планово-економічного відділу клінічної лікарні Вікторія Устименко пояснила ситуацію рішенням обласної ради: «20-го березня 2020 року нас було уповноважено в області на здійснення закупівель та подальший розподіл між закладами товарів та послуг для боротьби з коронавірусною хворобою. Це були й лікарські препарати, і медичні вибори, і різні послуги. Оскільки потрібно було зорганізувати це досить швидко і якісно, ми за це взялися, бо кошти державні були у нас. Вже у вересні зібралась бюджетна комісія обласної ради, забрала, перерозподілила від нас частину коштів на інфекційну лікарню, і тепер вони проводять самостійно свої закупівлі».

Щодо цін, то з травня по серпень включно обід для медиків коштував 45 гривень, а вечеря 35 — гривень за порцію. А от з вересня ціна дещо підвищилась, і за те саме меню довелося платити 47,7 грн/обід та 37,1 грн/вечеря.

Харчування від своїх

Медзаклади Житомирщини також вирішили не вигадувати велосипед та спростити собі життя по-максимуму. Вони замовили кейтерингові послуги в одного підрядника за 12-ма коронавірусними договорами. Зокрема 7 контрактів на суму 1,06 мільйона гривень підписала Лікарня №1, а ще 2 договори на 392 тисячі гривень — у Лікарні №2 ім. В.П. Павлусенка. Насамкінець, 3 замовлення загальною вартістю 42,12 тисячі гривень — за Дитячою лікарнею ім. В. Й. Башека. Усі ці медзаклади перебувають у підпорядкуванні Житомирської міської ради. 

Надавачем послуг обрали підприємицю Тофілію Людвиківну Вручинську, яка в держреєстрі вказала основним видом діяльності «Надання послуг перукарнями та салонами краси». За триразове харчування одного медика (його замовляли саме для персоналу, а не пацієнтів) лікарні мали платити по 160 гривень. 

Попри реєстрацію в досить далекому 2001 році, особливою активністю в публічних закупівлях пані Вручинська не вирізнялась. Окрім 12-ти цьогорічних коронавірусних підрядів, вона отримала ще тільки 2 замовлення. Одне у грудні 2019-го від Житомирського національного агроекологічного університету, а другевід Лікарні №1, яка у липні придбала кейтерингові послуги не через коронавірусну процедуру, а звичайним звітуванням. Можливо, замовник просто забув поставити позначку COVID-19 на закупівлі. Проте загалом варто пам'ятати, що для придбання послуг на 88 тисяч гривень треба використовувати спрощену процедуру. Звичайний звіт про договір про закупівлю в цьому випадку застосовувати не можна. 

Ми спробували дізнатись у пані Вручинської секрет несподіваної популярності серед медзакладів Житомира, однак за номером телефону, вказаним підприємицею під час реєстрації, виявився салон краси “Шарм”. Там Тофілію Вручинську знали, та навіть пообіцяли передати наші питання та прохання перетелефонувати за можливості. Проте зворотного зв’язку від підприємиці ми так і не дочекались.

Цікаво, що дочка Тофілії Вручинської Любов Цимбалюк — депутатка Житомирської міської ради. До травня 2019 року вона очолювала у раді фракцію ВО «Батьківщина», була членкинею постійної комісії з питань бюджету, економічного розвитку, комунальної власності, підприємництва, торгівлі та залучення інвестицій. А в 2013-14 роках навіть виконувала обов’язки міського голови. На цьогорічних виборах пані Цимбалюк знову обрали до Житомирської міськради, однак вже як перший номер партії «Сила і честь».

Інші цікавинки

Звісно, не лише ці три області заслуговують на окрему увагу в кейтерингових хроніках 2020-го року. Наприклад, на Полтавщині всі 13 замовлень отримало ТОВ “Понтем.УА” литовця Норкуса Ірмантаса. Водночас 7 договорів на постачання харчування медикам з приватниками підписало Управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення виконавчого комітету Кременчуцької міської ради. Та й інші замовники також прописані в Кременчуці, а не обласному центрі — Полтаві.

На Київщині ж два найбільші замовлення на 653 тисячі гривень отримало ТОВ “Хелсі Смарт Фуд”, кінцевим бенефіціарним власником якого є Олександр Бондаренко — директор Наукового інформаційно-аналітичного центру "Торговий дім Національної академії аграрних наук України". На замовлення Київської обласної клінічної лікарні підрядник буде надавати послуги харчування за п’ятьма різними раціонами для пацієнтів та ще одним — для медпрацівників.

А от найдешевше обійдеться кейтеринг Нікопольській міській лікарні №1. Це  єдиний заклад Дніпропетровської області, який закупив за ковідною процедурою відповідні послуги. При загальній вартості контракту 419,3 тисячі гривень, триразове харчування медиків коштуватиме 43 гривні на день, а пацієнтів — 47 грн/день.  Погодився на подібні умови тендерний новачок — ТОВ “Персонал сервіс 24”, для якого це виявилось першим бюджетним замовленням. 

Водночас низка областей, як-то Кіровоградська, Хмельницька, Херсонська та інші, взагалі не скористалися можливістю безконкурентного замовлення кейтерингових послуг. А тим часом друга хвиля коронавірусу в Україні набирає обертів й не виключено, що в окремих регіонах невдовзі закуповувати доведеться вже послуги харчування для мобільних ковідних госпіталів.


Цей матеріал вийшов за підтримки британської допомоги (UK Aid) від уряду Великої Британії.

Хто заробляє на коронавірусі

Деякі підрядники торгують з державою лише на закупівлях COVID-19. Хто з них заробив найбільше та що відомо про ці компанії.

29.03.2021 13:00

Плюси, мінуси й перспективи коронавірусних закупівель

Скоро процедура закупівлі COVID-19 святкуватиме свою річницю. Яким для неї став цей рік, та що очікувати далі — прокоментували замовники, постачальники, експерти та держслужбовці.

11.03.2021 10:00

Як лікарні закуповують ліки від COVID-19: морфій

Навіщо морфій для лікування коронавірусу та скільки переплачують лікарні, коли купують його за процедурою COVID-19.

05.03.2021 10:00

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання