Ковідні томографи: хто купував і за скільки

13.01.2021 14:30

З весни 2020 року замовники України за коронавірусною процедурою придбали препаратів, послуг та медичного обладнання на понад 26 мільярдів гривень. Серед іншого для боротьби з коронавірусною хворобою COVID-19 у такий спосіб купували й комп’ютерні томографи. Ці прилади, використовуючи рентгенівські промені, дозволяють виявляти та визначати ступінь тяжкості пневмонії. Зокрема й тієї, що спричинена коронавірусом.

І хоча під час проведення КТ людина отримує нехай незначне, та все ж радіаційне випромінювання, а медики застерігають від безконтрольного та самопризначеного проходження процедури, більшість погоджується – відповідна апаратура необхідна кожному сучасному медзакладу.

Враховуючи все це, загалом з березня по грудень 2020-го року включно було підписано 23 ковідні контракти, відповідно до яких замовники отримали 177 томографів загальною вартістю 2,5 мільярда гривень

Беззаперечний лідер

Найбільше томографів замовило Державне підприємство «Медичні закупівлі України» — аж на 2,3 мільярда гривень. Купувати обладнання почали наприкінці жовтня і  підписали у 2020 році 9 таких договорів. Прикметно, що перед власне укладанням угод держпідприємство провело низку допорогових закупівель, які використало як «інструмент аналізу ринку та виявлення найбільш вигідних пропозицій». 

Кошти на придбання відповідних комп’ютерних томографів МОЗу на початку липня виділив Кабмін із фонду боротьби з COVID-19. Зокрема на «обладнання для приймальних відділень опорних закладів охорони здоров’я у госпітальних округах» було передбачено 5,3 мільярда гривень. Однак за ці кошти, окрім власне томографів, необхідно було купити ще й системи ендоскопічної візуалізації для операційних відділень і стаціонарні цифрові рентгенівські агіографічні системи. Розподілом томографів по регіонах також займалось МОЗ. 

Журналісти видання «Наші гроші», висвітлюючи цю ситуацію, зауважували: технічні вимоги до майбутнього обладнання розробляла робоча група МОЗу на чолі з керівником ДУО «Політехмед» Ростиславом Картавцевим.

У підсумку всі замовлення держпідприємства між собою розділили 5 фірм. Найбільше, 56 апаратів виробництва китайського «GE Hangwei Medical System Co. Ltd», мало поставити ТОВ «Протек Солюшнз Україна» засновником якого є «Протек Солюшнз Швейцарія», а бенефіціаром — столичний підприємець Федір Кірпенко. Загальна вартість замовленого товару склала 786,52 мільйона гривень. 

Ще 42 томографи на суму 594,6 мільйона гривень придбали у ТОВ «Астріум», якою володіє та керує Віталій Степченко. Водночас до кінця листопада 2019 року бізнесмен значився лише як директор фірми, тоді як власником був записаний хорват Гранатір Желько. Підприємство зобов’язалося продати Медзакупівлям обладнання виробництва японської компанії «CanonMedical Systems Corporation».

Ще 40 апаратів для потреб українських опорних лікарень продало ТОВ «ІМД+». Йдеться про японські комп’ютерні томографи виробництва «Hitachi Ltd». Вартість замовлення – 558,3 мільйона гривень. За ці кошти фірма не лише встановить, налагодить і протестує томографи, а й забезпечить супровід введення в експлуатацію та проведе навчання для персоналу.  Фірма-підрядник у рівних частках належить Олені Балевич з Харківщини та Ігорю Чернявському з Німеччини.

Столичне ТОВ «Віас Плюс», що належить прописаному на Рівненщині Івану Чумаку, за 239,2 мільйона гривень поставить 13 комп’ютерних томографів Somatom go.Top виробництва німецької компанії «Siemens Healthcare GmbH». Відповідний договір підписали наприкінці 2020 року.

Насамкінець, ще 10 томографів все того ж «Siemens Healthcare GmbH» за умовами підписаного з «Медзакупівлями України» контракту мало поставити ТОВ «Кінд Інтерслух Київ». На це замовлення витратили 124 мільйони гривень. Засновниками столичної фірми є німецька «KIND Hörgeräte GmbH u. Co KG» та Іване Кеванішвілі з Грузії. А от бенефіціарами все то й же Кеванішвілі, а також Олександр і Мартін Альфред Кінд.

Перший серед медзакладів

Що ж до безпосередньо медзакладів, найбільше за ковідною процедурою томографів купували на Волині. Волинська обласна клінічна лікарня чотирма угодами витратила на відповідну техніку 37 мільйонів гривень. 

Першим її придбанням стало «рентгенівське обладнання для комп’ютерної томографії Insitum 32», яке лікарня купила в липні за 11,5 мільйонів. Виробником значиться китайська компанія «SinoVision Technologies CO., Ltd.», а от продавцем – київське ТОВ «Ілатанмед». Керівником та єдиним власником останнього вказано Андрія Барінова. Цікаво, що основний вид діяльності підприємства — «Діяльність посередників у торгівлі товарами широкого асортименту», а за адресою, вказаною в держреєстрі, прописано ще три фірми: ТОВ «Діалог мережі — Україна», ТОВ «Центр сучасних технологій омолодження» та ТОВ «Кулстрім». 

За кілька місяців волинські медики підписали одразу 3 однотипні договори на постачання трьох комп’ютерних томографів Access СТ від нідерландського концерну «Philips Healthcare». У комплект, окрім самого томографа, мали входити лазерна система візуалізації Carestream DRY VIEW5700 та ін’єктор Accutron СТ. Кожен томограф коштував по 8,5 мільйонів гривень. Продавець товару – ТОВ «АФС Медицинтехнік», засноване компанією «АФС Медицинтехнік ГМБХ» з пропискою у Гамбурзі та керівником-росіянином Олександром Халімоном, який також є гендиректором одного з передових постачальників медобладнання Росії — фірми «SonoRay Medical Group».

Прикметно, що Волинська обласна клінічна лікарня повторила свій досвід із закупівлею кейтерингових послуг та придбала томографи не лише для себе, а й ще для двох медзакладів регіону: Волинського обласного територіального медичного об’єднання захисту материнства і дитини та Луцької міської клінічної лікарні. 

Очолює Волинську обласну клінічну лікарню заслужений лікар України Олександр Дудар, який на останніх місцевих виборах балотувався до Волинської обласної ради від партії «За майбутнє», однак не пройшов.

Томографи для прикордонників та правоохоронців

Першим же замовником, що використав коронавірусну процедуру для придбання двох систем комп’ютерної томографії INSITUM 64S, стала Окрема комендатура охорони і забезпечення Державної прикордонної служби України (військова частина 1498).  Договір підписали ще 5 травня.  

Відповідно до контракту, по одному томографу виробництва китайської фірми «SinoVision Technology Co., Ltd.» мало бути доставлено у Військово-медичні клінічні центри Одеси та Львова. Загальна вартість замовлення – 35,14 мільйона гривень. І хоча первинний договір передбачав постачання товару до 30 вересня, додаткова угода продовжила цей строк до 15 грудня 2020 року.

Постачальником товару було обрано ТОВ «Медгарант» киянина Олександра Островського. 

Вже за місяць після прикордонників можливістю придбати томографічне обладнання скористались і правоохоронці. З різницею в один день два договори на 23,5 мільйона гривень підписали Центральна поліклініка МВС України та Територіальне медичне об`єднання Міністерства внутрішніх справ України по Харківській області. 

Купували обидва рази в одного постачальника, вже відомого нам ТОВ «Астріум». Замовлення при цьому також були ідентичні – 160-зрізовий комп'ютерний томограф AquilionPrime SP від «CanonMedical Systems Corporation».

Окрім вищезгаданих замовлень томографи для власних потреб замовляли також медзаклади Кіровоградської, Луганської, Запорізької та Івано-Франківської областей.

Трійку найбільших постачальників склали ТОВ «Протек Солюшнз Україна», якому вдалось поставити товару на 786,52 мільйона гривень, ТОВ «Астріум» з показником 671,64 мільйона та ТОВ «ІМД+», що отримало замовлень на суму 558,3 мільйона гривень. 


Цей матеріал вийшов за підтримки британської допомоги (UK Aid) від уряду Великої Британії.

Вирішувати, що купувати для лікування коронавірусу, мають медики

Розмова з головним лікарем опорної лікарні в Кропивницькому про забезпечення, процедуру COVID-19, страхування і вакцинацію.

19.03.2021 10:00

Як лікарні закуповують ліки від COVID-19: морфій

Навіщо морфій для лікування коронавірусу та скільки переплачують лікарні, коли купують його за процедурою COVID-19.

05.03.2021 10:00

Як і навіщо лікарні купують вакцину від грипу для боротьби з коронавірусом

Хоча вакцина від грипу не лікує від коронавірусу, її включили до переліку препаратів, які можна купувати без аукціонів для протидії COVID-19. Ми дослідили, скільки вакцини у такий спосіб закупили в Україні і за якими цінами. 

09.02.2021 11:00

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання