Маски, щитки і термометри: як освітяни готуються до офлайн навчання під час карантину

21.09.2020 22:00

Цьогоріч новий навчальний рік для деяких школярів Прикарпаття розпочався дистанційно. Адже через збільшення кількості хворих на COVID-19 міста Івано-Франківськ, Калуш, Коломия, а також Тисменицький та Косівський райони потрапили до “червоної” зони. Заборона на відвідування освітніх закладів тут тривала кілька тижнів. Утім, згідно з рішенням уряду від 16 вересня, далі школи зможуть працювати і в “червоній” зоні. Рішення про переведення на дистанційне навчання прийматимуть окремо.

Загалом карантинні заходи, пов’язані з поширенням коронавірусної хвороби, внесли суттєві зміни в роботу навчальних закладів по всій Україні. 22 серпня Міністерство охорони здоров’я та Головний державний санітарний лікар України опублікували правила, за якими мають працювати школи під час карантину. Тепер вчителі зобов'язані провітрювати класи, протирати поверхні дезінфекційними засобами та стежити за самопочуттям дітей. 

Поміж тим, традиційні шкільні атрибути доповнили захисні маски, щитки, безконтактні термометри та антисептики для рук. Пізніше у МОН пояснили, що всіма цими засобами школи мають забезпечувати органи місцевого самоврядування. 

Закуповувати маски, антисептики і термометри відділи та управління освіти Прикарпаття почали заздалегідь, ще в  серпні. Тож Агентство ефективних рішень проаналізувало закупівлі освітян Франківщини за цей місяць і виділило 10 замовників, які витратили найбільше коштів на протиепідемічні заходи.

Хто закупив найбільше

Так, зі значним відривом лідирує Управління освіти Коломийської міської ради. Насамперед завдяки закупівлі дезінфекційних засобів на майже 365 тис. гривень у ТОВ “Лізоформ медікал”. Решту суми витратили на захисні щитки, медичні рукавиці, антисептики. 

Далі йде Департамент освіти та науки Івано-Франківської міської ради із показником 277 тис. гривень, який загалом не поступається у витратах Коломиї. Раніше у Департаменті заявили, що для шкіл міста придбали засобів індивідуального захисту на понад 2 млн гривень. Ці кошти витрачали протягом усього літа. А ось у серпні, напередодні нового навчального року,  закупили антисептиків для рук та дезінфекційних засобів на понад 150 тис. гривень. На захисні маски Департамент витратив 119 тис. гривень, та ще й зумів провести закупівлю з економією 40%. Також освітяни оголосили закупівлю безконтактних термометрів на понад 100 тис. гривень. Однак, договір із постачальником уклали аж у середині вересня, тому він не був врахований у перелік серпневих закупівель Департаменту. 

Окрім чиновників, медичні матеріали та засоби дезінфекції в Івано-Франківську купують і самі школи. Наприклад, ліцей № 5 Івано-Франківської міської ради у серпні витратив понад 80 тис. гривень на маски, хірургічні рукавиці, антисептики, безконтактні термометри та захисні щитки. 

Що купують

Найпопулярнішими предметами закупівель для протидії коронавірусній хворобі стали антисептики для рук та дезінфекційні засоби для поверхонь. Вони зустрічаються у переліку придбань ледь не кожного освітнього закладу чи управління освіти. Водночас найбільшим постачальником цих засобів є київське підприємство “Лізоформ медікал”.

Наступними йдуть безконтактні інфрачервоні термометри. Ціни на них починаються від 800 гривень за одиницю. Принаймні стільки коштували термометри, які закупив Відділ освіти, молоді та спорту Вигодської селищної ради у ТОВ “Містобуд Дніпро”. За дещо вищою ціною — 880 гривень за одиницю, термометри придбали Управління освіти Долинської міської ради, Сектор освіти Долинської РДА та Витвицька сільська рада об’єднаної територіальної громади у постачальника ТОВ “Епіцентр К”. Проте модель пристроїв жоден із замовників не вказав. 

Найдорожчі термометри серед освітніх закладів закупила Івано-Франківська дитячо-юнацька спортивна школа № 2 у ФОПа Сабодашки Мар’яни Василівни. Вони коштували по 2500 гривень кожен. Цей замовник також не вказав модель термометрів. 

Ще один приклад: ліцей № 5 Івано-Франківської міської ради закупив у ФОП Козак Наталії Антонівни інфрачервоні термометри Heaco MDI-907 за ціною 1 590 гривень одиницю. Водночас термометри цієї ж моделі ліцей №4 Івано-Франківської міської ради придбав у підприємниці Козак Н. А. за 1 200 гривень кожен, тобто майже на 400 гривень дешевше. В цілому, у системі Prozorro термометри Heaco MDI-907 закуповували в середньому по 1590 гривень. У мережі пристрій подібної моделі можна знайти за 999-1550 гривень.

Варто наголосити, що існує велике різноманіття моделей безконтактних термометрів. Їхня вартість залежить від температурного діапазону, потужності батареї, дизайну, розміру пам'яті, наявності лазерного вказівника та країни-виробника. 

Щодо масок, то освітяни переважно закуповували одноразові тришарові маски, середня ціна на які коливається від 3 до 6 грн за одиницю. Найдешевше вони обійшлися Департаменту освіти та науки Івано-Франківської міської ради — по 2,39 гривень. 

А ось Рогатинська дитяча школа мистецтв ім. Б. Кудрика закупила маски за ціною 10 гривень за одиницю у ФОП Кліща Степана Миколайовича. Замовник так і не опублікував договір, тож про які маски йдеться — одноразові чи для багаторазового використання, невідомо. 

Також по 10 гривень тришарові маски закуповував Відділ освіти Верхнянської сільської ради об'єднаної територіальної громади у ФОП Романів Ольги Володимирівни. 

Проте найдорожчою виявилася закупівля масок Відділом освіти Тисменицької районної державної адміністрації. Тут ціна за одиницю склала 19 гривень. Однак замовник вказав, що йдеться про бавовняні маски багаторазового використання.

На додачу до всього, серед закупівель протиепідемічних засобів освітянами Франківщини де-не-де зустрічаються латексні рукавички, медичні халати та захисні щитки. Останні, за правилами МОЗ, обов'язкові для шкіл із “помаранчевої” карантинної зони. 

Загалом Франківщина розпочинає новий навчальний рік у повному екіпіруванні. Видно, що кожний замовник має свої пріоритети. Хтось масово скуповує дезінфекційні засоби і маски, дехто дотримується стратегії “всього і потроху”: хірургічні рукавички, медичні халати, захисні щитки і навіть бахіли. Наскільки дієві нові правила роботи шкіл, визначені МОЗ для протидії коронавірусної хвороби, буде видно згодом. 

Проєкт договору в спрощеній закупівлі: публікувати чи ні?

На честь дня народження спрощених відповідаємо на найпоширеніше питання щодо них.

19.04.2021 14:30

Ліва сторона + права сторона = міст

В Конотопі міська рада поділила міст, щоб уникнути конкурентних торгів.

22.04.2020 20:15

Грудневі жнива на Франківщині: витратити не можна залишити

Департамент будівництва Івано-Франківської облдержадміністрації за «грудневі жнива» уклав більше 60 прямих договорів на очікувану вартість у 24 мільйони гривень без проведення аукціонів у ProZorro.

23.01.2018 19:36

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання