Модуль планування для замовників

26.04.2018 15:00

Що?

Модуль планування для замовника

Що робимо?

Ми хочемо оцінити, що сталось минулого року по конкретному замовнику, щоб на це звернути увагу і покращити закупівлі у цьому році. 

Чому це важливо

Модуль аналітики може бути корисним для тих замовників, які хочуть зрозуміти власні показники по плануванню, а також може допомогти зрозуміти в разі необхідності що потрібно робити аби поліпшити їх з метою забезпечення ефективного планування.

Переходимо на лист “Карточка організатора”. Далі вибираємо минулий рік 2017 і спочатку конкретного організатора. Наприклад знаючи ЄДРПОУ через пошук додайте конкретного замовника у відбір і закріпіть. 


Ми ж дану дію виконаємо на прикладі Фінансового управління Жмеринської РДА - 34227893. Ви побачите контактні дані даного замовника, а також загальну статистичну інформацію, яка свідчить про рівень ефективності планування. На даному листі аналізуємо замовника:

1. % оголошених -  визначається співвідношенням кількості закупівель до кількості пунктів плану. 74% - даний показник говорить про те що замовник слідує плану, але інколи закупівлі не відповідають планам. Це означає що у 23% наявних пунктах плану він так і не оголосив закупівлю.2. % виключених - це відношення пунктів плану, які відмічені як неактуальні до загальної кількості пунктів плану. 26% - досить високий відсоток виключення. Тобто замовник запланував закупівлі, а згодом їх відмінив. Цьому факту є пояснення, нюанси ми розповідали в інших відео, але зазвичай пункти плану виключають, якщо відпала потреба або зменшилось фінансування. Великий відсоток цього показника може свідчити про наявність проблем у процесі планування. 3.% в місяць оголошено показує % закупівель, де пункт плану опублікований в той же місяць, що і закупівля. 67% говорить про те, що переважно замовник створює пункт плану, і одразу ж закуповує в один і той самий місяць. Існує менше шансів, що потенційний учасник зможе підготуватись заздалегідь до таких закупівель, що може вплинути на конкуртеність на торгах. Чим вище конкурентність тим більша економія і краща якість. Це не є порушенням законодавства, але з точки зору ефективного планування, потрібно публікувати плани з розривом мінімум в місяць. Підприємство має поліпшити управління довгостроковим плануванням. 

4.% після місяця оголошення враховує пункти плану, в яких місяць публікації пункту плану є більшим місяця планованого місяця закупівлі.  0% - гарний показник. Отже, замовник не закуповує без публікації пунктів плану. Якщо по даному показнику значення буде більше за 0 це означатиме, що існує велика ймовірність, що порушується закон, адже, закупівля не відбувається відповідно до РП. Річний план оприлюднюється після оголошення, що неефективно. В даному випадку порушується законодавство по публікації річних планів закупівель, особливо, для надпорогових процедур.

1% вже свідчить про наявність проблем, які треба детальніше розглянути. Якщо цей показник більше нуля для надпорогових процедур, то існує велика ймовірність того, що був порушений закон.

5.% зі змінами відображає співвідношення кількості пунктів плану зі змінами до загальної кількості пунктів плану. 56%. Замовник часто коригує пункти плану, що також створює перешкоди для планування постачальником участі в закупівлях та співробітництва із замовниками.  

У даного замовника великі показники % виключених і % зі змінами. Як і видалення пунктів плану так і внесення змін у пункти плану - це додаткові витрати часу, які краще мінімізувати. Дійсно, існують причини, про які замовники знають: бюджетування, і нагальні потреби, які виникають раптово і потребують внесення змін в інші пункти плану по зменшенню суми задля економії коштів. Але в даному випадку показник є високим і його потрібно коригувати (або хоча б зрозуміти чому вносилися зміни).


Давайте проведемо аналіз по якій саме групі CPV є просідання по показнику % змінених та % виключених. Для цього на графіку необхідно встановити вимір “Група CPV” а далі встановити критерії співвідношення 1. % змінених; 2.% виключених. Обираємо групу максимального ризику (можемо це зробити за допомогою ласо, щоб обрати ласо нам потрібно клікнути на графік) і бачимо саме ті ЦПВ, по яким є явне просідання і стосовно яких замовник найпершим чином має прийняти управлінське рішення з метою ліквідації факту неефективного планування.


Як BI Prozorro може допомогти керівним органам?

Інструкція допоможе керівному органу ознайомитися з базовими функціями Публічного модуля аналітики ВІ

05.10.2020 14:44

Чому BI Prozorro корисний для учасників?

Інструкція допоможе учаснику ознайомитися з базовими функціями Публічного модуля аналітики ВІ

05.10.2020 13:03

Логотип ВІ та оптимізація роботи Публічного модуля аналітики ВІ

Нарешті Модуль ВІ отримав персональне лого та корпоративний колір. Але окрім цього ми постійно прагнемо швидкодії модуля, тому оптимізуємо роботу з інформацією. Які саме зміни відбулися - читайте в блозі

06.12.2019 13:00

Як правильно підписатися на тендер та слідкувати за кожним етапом проведення процедури закупівлі

Якщо ви бажаєте підписатися на тендер та отримувати важливі сповіщення на пошту, Telegram або Skype, вам необхідно перейти на сайт DOZORRO.

25.10.2019 15:00

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання