На безпеку грошей не шкода

31.07.2020 20:00


8 травня Черкаська міська консультативно-діагностична поліклініка уклала з кількахвилинним інтервалом 6 договорів з  ТзОВ "У Н І К У М" (ще два договори в липні), чотири з дуже вигідними умовами придбання предметів захисного спорядження для медиків. На жаль, вигоду отримала не держава, а цей унікальний постачальник.

Наприклад, в межах однієї закупівлі  лікарня купила: 

  • Халати ізоляційні медичні одноразові по 85 грн. Водночас, Любарська центральна районна лікарня купувала медичні халати по 53 грн,  а Санаторію "Одеса" Служби безпеки України медичні ізоляційні халати коштували по 24,15 грн за штуку. Закупівлі відбувалися приблизно в один час. 
  • 10000 шапочок медичних нестерильних по 2 грн. Такі ж шапочки купувала Тиврівська центральна районна лікарня по 99 коп., а Харківська лікарня № 17 по 1,20 грн
  • 70400 масок медичних по  11,00 грн. Майже у той самий час Прокуратурі Закарпатської області медичні маски обійшлися у 8,05 грн за штуку. А Харківському центру професійно-технічної освіти державної служби зайнятості вони коштували 8,80 грн за одиницю.

В межах іншої закупівлі черкаська поліклініка переплатила за певні товари понад удвічі:

  • 7500 захисних костюмів/комбінезонів одноразових купила по 430 грн, водночас майже тоді ж Херсонська міська стоматологічна поліклініка купувала захисні костюми по 150 грн. 
  • 400 костюмів біологічного захисту/комбінезонів багаторазових поліклініка придбала за ціною 950 грн за штуку, а Полтавському обласному патологоанатомічному бюро комбінезони вдалося придбати по 490 грн.

Ще більше черкаська лікарня переплатила за тампони/пробірки для ПЛР тестів. Поки інші замовники купують їх у Prozorro по 7-8 грн, поліклініка заплатила по 20 грн за кожний. 

І насамкінець суттєве завищення ми знайшли і під час закупівлі захисних окулярів і щитків:

  • Лікарня купила 1600 захисних окулярів по 109 грн. Водночас Харківська міська клінічна лікарня №13" купувала такі ж окуляри  по 33 грн, а Військово-медичний клінічний центр північного регіону (Військова частина А-3306) купував по 30 грн.
  • Також поліклініка придбала 1600 захисних щитків по 319 грн. Харківська міська клінічна лікарня №13" купувала такі ж щитки по 118 грн.

Щоб дізнатися обставини завищення цін в межах усіх цих закупівель Черкаської поліклініки, ми надіслали звернення до замовника з проханням оприлюднити розширені специфікації, а також звернення в Національну поліцію.

За нашими підрахунками переплата становить понад третину суми договорів. Водночас за даними BI Prozorro сума за цими шістьма договорами наразі становить  8 069 850 грн. Цікаво, що вартість предметів закупівлі скорегована додатковими угодами. Спочатку замовник планував заплатити ще більше — понад 9 млн грн.

Можна було тільки гадати про те, наскільки обґрунтованими є такі ціни, оскільки специфікації до договорів не містять жодної інформації про марки, виробників, країни походження всіх цих виробів, що унеможливлює їх точну ідентифікацію. 

Оскільки замовник проігнорував надіслані звернення, ми скерували на його адресу запит про надання публічної інформації з проханням оприлюднити інформацію про виробників закуплених засобів захисту, а також документацію, що ілюструє її відповідність (інформацію про клас захисту, підтверджуючі сертифікати). 

Аналіз отриманої з відповіді на запит інформації та співставлення цін показали суттєве їх завищення навіть, якщо порівнювати з роздрібними цінами. Наприклад, роздрібна ціна щитка “Borika”на сайті prom.ua  складає 149,99 грн., на сайті rozetka.com.ua складає 165 грн. Роздрібна ціна окулярів “Borika”на сайті prom.ua  складає  74,99 грн., на сайті rozetka.com.ua складає  50 грн. 

Під час телефонної розмови з виробником  ТОВ “Боріка” ми дізналися, що ціна за один щиток ВР075/ВР100 становить 115,50 грн. без ПДВ (за умови закупівлі у кількості 1500 шт.). Ба більше, від травня 2020 року ціна цих виробів не змінювалась. 

Аналогічна ситуація із захисними окулярами, які купував замовник. Представник виробника під час телефонної розмови повідомив, що їхня ціна, якщо купувати від 1000 штук, складає 34,65 грн без ПДВ. Погодьтеся, дуже далеко від ціни 109 грн, яку заплатила Черкаська поліклініка.

Водночас наш замовник закуповував захисні засоби тисячами та десятками тисяч штук. Відповідно, можна було розраховувати на гуртову знижку. 

Так, представник ТзОВ “Гранд Сенатор” (виробник бахіл, які закупила поліклініка), повідомив, що вартість пари бахіл такого типу при гуртовій закупівлі не перевищує 49 коп. за пару. Нагадуємо, замовник заплатив 2,00 грн за одиницю.

Варто відзначити цікаву ситуацію, що склалася з обгрунтуванням замовником закупівлі захисних костюмів BASIC SECURITY. Виробник цієї продукції — ТзОВ “Центр здоров’я “ЗДРАВА” — не має власного сайту, де б були зазначені ціни на цю продукцію. У ході телефонної розмови з представником виробника ми дізналися, що пошиття партії костюмів для Черкаської поліклініки було разовим замовленням. Однак виробник запевнив, що продукція сертифікована. У відповідь на наш запит замовник дійсно надав сертифікат експертизи за номером UA.TR.061.C001172-20. Проте, цей сертифікат набуває дійсності тільки з 25 травня 2020 року (нагадуємо, закупівлю здійснили 8 травня). Також, виробником був наданий  Висновок санітарно-епідеміологічної експертизи, датований 18 червня 2020 року. Відповідно до наданих замовником документів, костюми станом на момент здійснення закупівлі не були сертифікованими.

Також ми маємо запитання щодо причин вибору саме цього постачальника. Основний КВЕД у ТзОВ «УНІКУМ» — Неспеціалізована оптова торгівля, яка не має жодного стосунку до торгівлі товарами медичного асортименту. Також це унікальне ТзОВ займається комп'ютерним програмуванням та консультуванням з питань інформатизації, а також будівництвом автострад, залізниць та метрополітенів. Цей постачальник ніколи не брав участі у закупівлях подібного роду через Prozorro раніше. Єдиним його клієнтом є Черкаська міська консультативно-діагностична поліклініка, з якою і було укладено 8 договорів за процедурою COVID-19. 

Представник замовника у ході телефонної розмови повідомив, що договір з постачальником було укладено без попереднього аналізу ринку, а невідповідність КВЕД Замовника зовсім не насторожила. 

Звернення до Нацполіції наразі залишаються без відповіді, незважаючи на те, що строки, встановлені чинним законодавством, давно минули. Дізнатися про їхню долю долю нам так і не вдалося, хоча ми багато разів намагалися зробити це телефоном. Будемо сподіватися на адекватну реакцію поліції і законну оцінку такого роду “економії” при проведенні закупівель.


Проєкт реалізується за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки у межах Transition Promotion Program.



Дорогі закупівлі: чим загрожує легковажне використання процедури COVID-19

Черкаський обласний лабораторний центр уклав угоди з ФОПом за завищеними цінами.

02.10.2020 19:00

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання