Новий стадіон в Українці: 32-мільйонний тендер під "свого" підрядника

20.08.2019 10:13

Третина річного бюджету міста – 32,8 млн гривень. Саме така очікувана вартість у закупівлі реконструкції міського стадіону міста Українка. Вимоги до учасників в закупівлі прописані таким чином, що, схоже, тендер виграє "свій" підрядник. 

Під стадіоном мається на увазі огороджене футбольне поле. Ось так він виглядає зараз.

І віддати цей тендер, схоже, виконком Української міської ради збираються лише своїм. Такий висновок можна зробити після аналізу умов тендерної документації. При чому, один такий тендер вже не відбувся, бо участь у такому непрозорому тендері зголосився взяти лише один учасник.

Причина такої непопулярності серед учасників тендеру вартістю понад 32 млн грн є дискримінаційні вимоги, прописані у тендерній документації.

Дискримінаційні вимоги:

  • Учасник має підтвердити наявність працівників у кількості не менше 15 осіб робітничих спеціальностей
  • Учасник має підтвердити наявність працівників певних спеціальностей. І якщо обов’язкову наявність інженера-кошторисника ще можна якось пояснити, то вимога щодо наявності фахівців з обслуговування машин, механізмів та устаткування виглядає сумнівною.  Також є непряма вимога щодо наявності трактористів-машиністів та водіїв, посвідчення яких має надати у складі документації учасник

На підтвердження досвіду аналогічних договорів, учасники мають надати не менше двох аналогічних договорів за останні три роки

Щодо кожної з зазначених вище вимог є чітка позиція антимонопольного комітету, що такі вимоги є дискримінаційними. Проте, тендерний комітет виконкому Української міської ради все ж включив ці вимоги до складу тендерної документації.

Є всі підстави вважати, що зробили це для того, щоб просунути "свого" виконавця. І тоді виконком Української міської ради спокійно укладе договір «з ким треба», особливо не ховаючись і перерахує 30% від річного обсягу робіт. 

Згідно з графіком, за рік з початку договору, учасник має виконати близько 85% робіт. 

Відповідно, у 2019 році майбутньому переможцю заплатять 2,5 млн грн авансу і ще 7,5 млн грн авансу на початку 2020 року.

Часто, коли замовникам вказують на дискримінаційні вимоги, вони прикриваються тим, що, ніби, турбуються про якість. Але насправді це не так. Тому що дискримінаційні вимоги знижують конкуренцію. А лише конкуренція може гарантувати гарну якість та економію.


Не тільки наглядач, але і союзник

Звернення громадських організацій з вимогою відмінити закупівлю — це іноді унікальна можливість для замовників уникнути штрафів. Трипільський край розповідає про свій досвід допомоги ненавмисним порушникам.

22.07.2020 20:30

Рецепт прямого договору

Як в Золотоноші за допомогою дискримінаційних умов на відкритих торгах третій рік поспіль укладають прямі договори на закупівлі шкільного харчування з двома ФОПами.

17.02.2020 16:55

Товар чи роботи

Як і навіщо в селі Гора закуповували будівництво спортивного майданчика як товар.

31.01.2020 20:15

Вдвічі дорожче і з реконструкцією недобудови

Як у Петропавлівській Борщагівці будують школу з купою порушень

30.01.2020 11:30

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання