Порошенко готує зміни до закону "Про публічні закупівлі"

11.04.2018 20:23

Сьогодні, 11 квітня, в Адміністрації Президента відбулося обговорення законопроекту про внесення змін до Закону України "Про публічні закупівлі". Взяли участь Президент України Петро Порошенко, Віце-прем'єр-міністр Степан Кубів, Перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов, представники громадськості та бізнесу. Найближчими днями Президент подасть до Верховної Ради законопроект, який має вдосконалити сферу публічних закупівель.

Основними нововведення законопроекту є:

- закріплення так званих “допорогових закупівель” у Законі України “Про публічні закупівлі”

- можливість усунути виявлені замовником невідповідності в пропозиціях учасників протягом 1-го робочого дня після їх виявлення на етапі  кваліфікації

- оскарження публічних закупівель та відповідальність 

Розглянемо детальніше основні нововведення законопроекту.

1. Спрощена процедура закупівлі. Запуск електронної системи закупівель Prozorro розпочинався саме з пілоту на допорогових закупівлях. Сьогодні допорогові закупівлі можна використовувати для пошуку контрагентів за бажанням замовника. Проте вони чітко не регламентовані. У випадку ухвалення законопроекту всі замовники будуть в обов’язковому порядку проводити спрощену процедуру закупівлі від 50 тис. грн до встановлення порогу, яким передбачено застосування звичних нам процедур закупівель, таких як, наприклад, відкриті торги. Ця ініціатива має запровадити дієвий постійний контроль за допорогами, адже зараз дрібні торги ніхто не аналізує. Команда Dozorro підтримує такі зміни. 

2. Можливість усувати невідповідності в пропозиції учасників. Часом в публічних закупівліях трапляються відхилення учасників. Дискваліфікації можуть бути як обгунтованими, так і вигаданими. Такі вигадані дискваліфікації призводили до зменшення довіри до ProZorro. Законопроектом пропонується дозволити учасникам, які знаходяться на етапі кваліфікації, виправляти невідповідності у документах та інформації, яка подана в пропозиціях. Для цього замовник буде зобов’язаний після розгляду пропозиції учасника, у разі виявлення невідповідностей, оприлюднити повідомлення з вимогою про усунення таких невідповідностей в електронній системі закупівель. У випадку усунення протягом 1-го робочого дня невідповідностей, учасник буде обраний переможцем закупівлі. Команда Dozorro підтримує таку ініціативу.

3. Оскарження публічних закупівель та відповідальність. Сьогодні будь-який учасник закупівлі може захистити свої інтереси на надпорогових закупівлях, скориставшись правом подати скаргу до Антимонопольного Комітету України (АМКУ). За подання скарги необхідно заплатити від 5 тис. грн - для товарів та послуг, до 15 тис. грн - для робіт. Законопроектом пропонується змінити даний підхід. 

По-перше, повернення плати у випадку задоволення або часткового задоволення скарги або залишення її без розгляду АМКУ через усунення порушень замовником. Команда DOZORRO однозяначно підтримує таку ініціативу.

По-друге, суттєво збільшиться розмір плати за подання скарги. Пропонується, що розмір плати за подання скарги буде становити 1,5 % від очікуваної вартості закупівлі чи лота (залежно від оскарження), але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб (від 1762 грн до 616,7 тис. грн). Ініціатива є доволі суперечливою. Підвищення плати за скаргу-  правильний крок для обмеження скарг від тендерних “тролів”. Проте, така велика плата несе ризик закриття можливості учасникам захищати свої інтереси на великих торгах. Команда DOZORRO закликає провести додаткові дослідження та консультації для визначення остаточного підходу до збільшення плати за скаргу.

Крім того, законопроектом передбачається внести зміни до ст. 164-14 Кодексу України про адміністративні правопорушення. А саме, розширити перелік порушень, за які можна притягнути до адміністративної відповідальності, зокрема: 

  • застосування переговорної процедури закупівлі на умовах не передбачених законодавством 

  • відсутність обґрунтування застосування переговорної процедури

  • визначення учасника переможцем торгів, тендерна пропозиція якого не відповідає вимогам тендерної документації

Розмір штрафу не зміниться. Також, серед запропонованих нововведень -  відповідальність за невиконання рішення органу оскарження (АМКУ). За вказане порушення пропонується накладати штраф на керівника замовника у розмірі від 2 до 3 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 34 тис. грн до 51 тис. грн). Команда DOZORRO підтримує такі ініціативи, адже вони мають стати стримуючим фактором для тих, хто порушує “правила гри” в публічних закупівлях. Разом з тим, покладаємо надії на роботу правоохоронних органів.

Враховуючи вищезазначені ініціативи, сподіваємось, що Президент та народні депутати візьмуть до уваги наші застереження щодо перегляду різкого збільшення плати за скаргу. Є ризик, що зміни зведуть навівець можливість бізнесу захищати свої права. Адже висока плата за оскарження може додати бажання замовникам приховати у великих закупівлях дискримінацію та порушення.

Профілі замовників та учасників у BI Prozorro

Як в аналітичному модулі подивитися основну інформацію про різних замовників та компанії, що працюють у публічних закупівлях

02.04.2024 10:54

Вплив тривалості строку подання пропозицій на успішність закупівель будівельних робіт

Як замовники встановлюють строки подання пропозицій, і як це впливає на кількість учасників на будівельних тендерах.

19.02.2024 13:11

Мапа громадських вбиралень Києва

Де у столиці розташовані громадські туалети

26.10.2023 11:05

Правила публічних закупівель мають бути однакові для всіх

Депутати пропонують змінити правила для закупівель коштом місцевих бюджетів. ТІ Україна закликає не голосувати за цей законопроєкт.

24.10.2022 14:00

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання