Приблизно два мільйони гривень витратять на утилізацію шин в Києві

23.04.2021 10:00

Цьогорічне весняне прибирання в столиці стало трошки незвичним — до традиційного переліку заходів додалася кампанія з видалення декоративних автомобільних шин з дворів міста. За лічені дні комунальники вилучили з землі так багато покришок, що з них утворилися цілі нові сміттєзвалища. І лише тоді в деяких районах зрозуміли, що ці токсичні відходи треба ще й утилізовувати.

2 квітня перший заступник мера з питань самоврядних повноважень Олексій Кулеба заявив про початок місячника прибирання, частиною якого стане вилучення старих автомобільних шин з ґрунту і встановлення замість них паркувальних стовпчиків. У соцмережах з захватом поширювали світлини, на яких комунальники викопують з клумб, майданчиків і ділянок при дорогах розфарбовані шини, які раніше були імпровізованою огорожею. Бо ж, як відомо, автомобільні шини складаються з токсичних матеріалів, які отруюють ґрунт десятиліттями. 

Але вже після першого тижня цієї кампанії кияни стали помічати новоутворені звалища шин з характерним для благоустрою веселим розфарбуванням. На окраїнах районів помічали цілі гори автопокришок, а на Троєщині навіть стався підпал такого звалища. Через це у вихідні замість прогулянок місцеві мешканці страждали від ядучого чорного диму.

І от лише після хвилі негативного резонансу 15 квітня в КМДА повідомили, що районні служби почали вивозити шини на утилізацію, а існуючі звалища — це тимчасове зберігання. 

Ми вирішили поцікавитися, хто, коли і за скільки утилізує новий різновид сміття, який раптово став такою проблемою. 

Як купують послуги з утилізації в різних районах

З'ясувалося, що договори на утилізацію шин уклали ще не всі керуючі компанії з обслуговування житлового фонду районів Києва. А з тих, хто вже потурбувався про вивезення шин, половина оголосила про закупівлю вже після перших двох тижнів прибирання — в середині квітня, якраз коли КМДА повідомило, що шини відправлять на переробку.

Наразі п’ять районів уклали угоди без торгів на суми до 50 тис. грн. Першим з усіх районів міста це зробило КП «Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Святошинського району м. Києва» — ще в лютому воно провело закупівлю на суму 49480 грн. За ці гроші ТОВ «Екологічні інвестиції» утилізує 1945 шин (25,4 грн штука). 

КП «Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Голосіївського району м. Києва» в кінці березня уклало угоду з ТОВ «Центр управління відходами» на 48900 грн за 775 шин (48 і 60 грн за штуку).

Відразу три КП уклали угоди з однією фірмою — ТОВ «Укрбіоекологія»:

«Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Солом'янського району м. Києва» — на 49600 грн за вивіз і утилізацію 27600 кг шин (1,79 грн/кг);

«Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Подільського району м. Києва» — на 49900 грн за 22682 кг (2,2 грн/кг);

«Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Дніпровського району м.Києва» — на 49900 на 22682 кг (по 2,2 грн/кг).

15 квітня КП УЗН Солом'янського району Києва оголосило про проведення спрощеної закупівлі (триває період уточнень) 90000 кг ціною 189000 грн (очікувана вартість майже 2,1 грн/кг).

15 квітня КП «Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Святошинського району м. Києва» оголосило тендер на 340 тис. грн (16 тис. штук). Пропозицію ТОВ «Укрбіоекологія» (316 тис. грн), яке вже надає цю послугу декільком районам столиці відхили. Відхили також найбільш економічно вигідну пропозицію (280 тис. грн) від ТОВ «Вінекоресурс» на користь ТОВ «Екологічні інвестиції» (317 тис. грн).  

КП «Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Деснянського району м. Києва» (Троєщина, де 11 квітня палало звалище вилучених шин) лише 14 квітня оголосило про намір провести закупівлю. Це будуть відкриті торги на рекордну серед районів суму — 660 тис. грн з двома лотами для різних житлово-експлуатаційних дільниць району). За ці кошти очікують вивезення і утилізацію 20 тис. шин (орієнтовно 30 грн/шт).

КП «Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Голосіївського району м. Києва», в якого вже була угода на вивезення 775 шин, 20 квітня оголосило нову закупівлю — тепер на утилізацію 7430 штук очікуваною вартістю 448 тис. грн (орієнтовно 60 грн/шт). 

Середня вага шин легковика, які найчастіше використовують як парканчики і декор — 4,5-6 кг. Тому, якщо порівняти ціну утилізації шин за кілограм (в середньому приблизно 2 грн/кг) і поштучно (від 20-25 грн і до 48-60 грн/шт), виходить, що здавати по масі вигідніше для замовника, але не всі цим користуються.

Загалом наразі комунальні підприємства благоустрою Києва планують витратити на утилізацію шин з подвір'їв і вулиць 1,886 млн грн. І ще не оголосили свої тендери КП Дарницького, Оболонського і Шевченківського районів, тобто загальна сума витрат на утилізацію ще зростатиме.

Скільки за подібні послуги платять інші підприємства

Порівняти ціни на цю послугу виявилося не так легко — у Києві аналогічні закупівлі були лише в підприємств автомобільного профілю. У квітні цього року КО «Київмедспецтранс» оголосило спрощену закупівлю на утилізацію 1000 шин на  42900 грн. А КП ШЕУ Голосіївського району ще в лютому уклало угоду з ТОВ «Укрмітбест» на утилізацію небезпечних відходів, зокрема шин по 3,75 грн за кг.  Або ж це бувають дрібні утилізації своїх шин підприємствами. 

Серед закупівель інших міст теж не зустрічається такого масштабного очищення від покришок. Що може свідчити або про те, що Київ стоїть в авангарді екологічного поводження з відходами. Або про те, що інші міста не зловживали таким способом декорування дворів.

Як саме будуть утилізувати

Ми поцікавилися також, яким же чином відбувається утилізація шин.

«Це має бути не спалювання, не вивезення на якісь сміттєзвалища чи полігони, а саме правильна утилізація, яка дозволяє використовувати відходи як вторсировину», — пояснили нам в департаменті міського благоустрою КМДА і підкреслили, що конкретні договори укладає не департамент, а комунальні підприємства районів.

Ми зв'язалися з фірмою, яка отримала найбільше замовлень від столичних КП по переговорній процедур — ТОВ «Укрбіоекологія». Це підприємство надає широкий спектр послуг з прибирання, дезінфекції, дератизації і отримує багато замовлень від бюджетних установ Києва. І дійсно має ліцензію Мінекології на роботи з поводження з токсичними відходами, до яких належать шини. Проте, як виявилося, це підприємство саме не утилізує шини, а лише вивозить їх, зберігає і здає підряднику на утилізацію. Про що є відповідні договори, запевнили нас в «Укрбіоекології».  За словами менеджера, вони здають шини на утилізацію підприємству «Еко Терра», потужності якого розташовані у Київської області. 

В «Еко Террі» нам підтвердили, що утилізують шини і мають відповідні дозволи на це. Але про переробку тут теж не йдеться. За допомогою якої саме технології знищують шини, менеджерка уточнити не змогла, але пояснила, що отримати замість шин перероблену гумову крихту або іншу сировину ми точно не зможемо. «Ви отримаєте весь пакет документів про утилізацію, все як належить», — пояснили в «Еко Террі». Цікаво, що адресою цієї фірми для клієнтів зазначено центр Києва, Хрещатик, а адресою за документами є селище Калинівка Васильківського району. Проте за вказаною адресою в Калинівці локація розташована на жвавій вулиці, з банками і магазинами, тобто про склади і потужності під утилізацію тут теж не йдеться.

Перевірка інших фірм, які виграли тендери на утилізацію, свідчить про те, що всі вони мають ліцензії Мінекології на вивіз, обробку і утилізацію небезпечних відходів, зокрема шин. Власне, наявність такої ліцензії і є умовою участі в тендері. Проте дослідити, яким саме чином утилізують небезпечні відходи майже неможливо — фірми зареєстровані за міськими адресами, а нерухомості у власності не мають.  

***

За даними міжнародного дослідження, проведеного три роки тому ELT Management, станом на 2016 рік в Україні утилізовувалося 180 тис.тонн шин на рік. З них на переробку потрапляло лише 10%. Це один з найнижчих показників у світі. 

Країни ЄС, США і Японія постійно прагнуть до збільшення частини переробки автомобільних шин, щоб вони не накопичувалися на звалищах, не отруювали землю при захороненні або повітря при утилізації  спалюванням. Виробників автошин обкладають спеціальним податком, який закладено у вартість продукту. Також в Європі просувають створення високотехнологічних виробництв з переробки цих відходів. В Україні інформація про переробку шин існує поки що на рівні або анонсів стартапів у цій сфері, або поодиноких прикладів «першого заводу з переробки».

Майданчики понад усе: куди йдуть гроші на освіту

Як управління освіти витратило бюджетні гроші на ігрові майданчики, які навіть розміщувати не було де.

03.11.2021 15:00

Термомодернізація будинків по-київськи

Скільки киянам вартувало зробити свої  будинки більш енергоефективними частоково коштом держави.

22.10.2021 14:45

Як бюджет участі Києва прибирають до рук депутатські команди

Попри те, що вони мають інші методи впливу на розподіл бюджетного фінансування.

15.09.2021 09:00

Чому в київських тролейбусах немає PayPass

Київ позбувся паперових талонів у громадському транспорті, але не дозволив пасажирам сплачувати банківською карткою, як це можна зробити в метро. Ми розбиралися, що стало цьому на заваді.

12.08.2021 10:00

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання