Prozorro відмовляється від аукціонів через відключення світла. Як це вплине на закупівлі?

03.01.2023 16:07

Уже 2 місяці Україна живе з дефіцитом електроенергії через російські обстріли. А в кінці листопада ми навіть мали досвід першого справжнього блекауту — про це в ефірі національного телемарафону розповів виконавчий директор ДТЕК Дмитро Сахарук. Попри те, що енергетики докладають максимум зусиль, щоб у наших домівках було світло, відключення будуть щонайменше до кінця березня. І враховуючи обстріли нові росіян, — не завжди за графіком.

Через блекаут вже довелося переносити аукціони в Prozorro на інші дні. І зважаючи на ситуацію зі світлом, державне підприємство “Прозорро” повідомило, що від аукціонів в системі тимчасово відмовляються. Ми спробували проаналізувати, як таке рішення може вплинути на конкуренцію і потенційну економію.

Сліпий аукціон замість трьох раундів

Із кінця жовтня замовники України купують за оновленими правилами на період дії воєнного стану. Основним способом щось придбати стали відкриті торги з особливостями. Вони швидші і відбуваються навіть із одним учасником. Лише за листопад їх оголосили на понад 65 млрд грн — це 70% від загальної суми закупівель місяця. І коли Prozorro каже про відмову від аукціону, йдеться саме про відмову від трираундового аукціону відкритих торгів з особливостями. Як це може допомогти в ситуації з вимкненням світла?

Зазвичай на такі аукціони бізнес подає свої початкові пропозиції протягом кількох днів. Коли прийом пропозицій завершено, автоматично оголошується аукціон на певну дату і час. Тоді учасники мають зайти в систему через майданчик і взяти в ньому участь. Протягом аукціону вони у режимі реального часу можуть знижувати ціну — на свій хід кожен із них має 2 хвилини. Перемагає той, чия ціна найнижча.

Але коли світла немає, бізнесу може бути складно, а іноді й неможливо доєднатися до аукціону. Разом зі світлом часто зникає не лише стаціонарний, а й мобільний інтернет. У таких випадках підприємці просто не мають фізичної можливості взяти участь в аукціоні.

Не дуже приємно програти чисто через те, що твій конкурент мав інтернет і міг боротися, а ти — ні. При цьому учасники витрачають час і гроші на участь у закупівлі.

Тут поки залишається питання — наскільки масово учасники стикаються із таким? Наскільки відключення світла для них проблемні, чого їм коштує брати участь в аукціонах у таких умовах?

Якщо ж перша пропозиція водночас буде і фінальною, учасникам не треба буде приєднуватися на аукціон в певний момент. Вони подаватимуть ту ціну, за яку готові працювати, та не бачитимуть пропозицій своїх конкурентів. Переможцем стане той, хто запропонував найнижчу. Такий аукціон називається сліпим.

Які ризики?

Перше, що спадає на думку, — таке рішення буде коштувати грошей бюджету. Фактично відкриті торги і запровадили, щоб забезпечити нижчі ціни. Бізнеси, що змагаються на аукціоні, бачать, як конкуренти знижують ціну. І відповідно, знижують свою. Конкуренція веде до процвітання, а в нашому випадку — до економії.

Теоретично, прибрати змагання в реальному часі — це прибрати додаткову можливість бізнесу перебити ціну свого конкурента, і відповідно, зекономити для держави. 

Чи точно так станеться зараз?

Ми дослідили успішні конкурентні закупівлі, оголошені з липня до 12 листопада 2022 року, щоб зрозуміти, що в цей час впливало на те, наскільки ціна переможної пропозиції менша очікуваної вартості.

Загалом на закупівлях, що передбачають аукціон, справді вдається трохи більше зекономити. Однак лише коли вони відбуваються, і на них приходить більше одного учасника.

Набагато більше економія залежить від конкуренції. Так, на популярних серед бізнесу закупівлях учасники одразу подавали нижчі ціни, навіть не знаючи пропозицій своїх конкурентів. І навпаки, на закупівлях тих товарів, де рідко буває більше одного учасника, початкові пропозиції майже завжди дорівнюють або близькі до очікуваної вартості.

Це особливо важливо під час прийняття рішення, чи варто переходити на сліпий аукціон через проблеми з електропостачанням.

Якщо учасники розчаруються в участі у трираундових аукціонах через постійні програші та неможливість повноцінно змагатися, вони можуть перестати приходити на тендери. Відповідно, економія впаде через зниження конкуренції. У найгіршому випадку — закупівля взагалі не відбувається.

Також ризиків ідеї — зростання значення очікуваної вартості, на яку орієнтуються учасники, коли формують свою першу пропозицію. А ще зменшення впливу змагань між бізнесами для зниження ціни.

Які переваги?

Коли треба швидко адаптуватися до нестачі електроенергії, перехід на сліпий аукціон може допомогти учасникам закупівель. Бізнес матиме запас у кілька днів на подачу своєї фінальної пропозиції. І йому не треба буде під’єднуватися в конкретні 2 хвилини, щоб поборотися за договір.

Закупівлі будуть швидшими. Трираундовий аукціон відбувається не одразу після закінчення прийому пропозицій від учасників. Його призначають на окрему дату. Тому якщо ми одразу будемо обирати найдешевшу пропозицію з усіх поданих, зможемо швидше підписати договір — а значить, і отримати товари, послуги, чи провести роботи.

Водночас потенційна втрата економії через відсутність кількох етапів аукціону — це поки гіпотеза. Альтернативною гіпотезою може бути те, що бізнес, знаючи, що це його фінальна пропозиція, буде пропонувати нижчу ціну — ближчу до мінімально допустимої. Фактично зараз дані показують, що як мінімум у 55% всіх поданих пропозицій учасники ще закладали запас, на який вони могли знизити свої пропозиції в ході аукціону. Однак якщо аукціону немає, вони ймовірно будуть використовувати іншу стратегію.

Альтернативне рішення

Ще одним рішенням проблеми, коли в аукціоні неможливо взяти участь, міг би стати спеціальний бот. Йому можна було би задати правила, за якими він має знижувати ціну у відповідь на ходи конкурентів. Наприклад, сказати, що в кожному раунді аукціону бот повинен знизити ціну до найнижчої серед учасників раунду, але при цьому не опустити її нижче визначеної межі — бажаної дохідності підприємця. Або запроваджувати і більш складні стратегії.

Такий підхід дозволяє торгуватися на аукціоні, навіть якщо учасник не може долучитися до нього особисто. Водночас він має і недоліки. Щоб запрограмувати такі нововведення в Prozorro, потрібен час. Крім того, продумувати стратегію наперед може бути досить складно, через що в результаті деякі учасники отримають гірші результати, ніж якби вони самі прийшли на аукціон.

Тож тимчасовий перехід від трираундових до сліпих аукціонів на Prozorro виглядає доречним в умовах непрогнозованих відключень електропостачання, як швидке рішення. Це має допомогти учасникам закупівель, які мають проблеми з підключенням до інтернету під час аукціону. Звісто, остаточну думку в цьому питанні має сказати сам бізнес, який або має такі проблеми, або ні.

Цю публікацію підготовлено за фінансової підтримки Європейського Союзу. Її вміст є виключною відповідальністю Трансперенсі Інтернешнл Україна і не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу.

Аукціони для будівництва: короткий приклад аналітики

Показуємо, як аналіз даних стане в пригоді для майбутніх рішень на прикладі запиту на аналітику від Мінекономіки.

11.08.2022 20:21

Аналіз скарг у BI Prozorro

Ми оновили функціонал аналізу скарг у публічному модулі аналітики. Розповідаємо, як він працює тепер та що саме змінилося

09.06.2021 10:30

Інструкція для пошуку постачальників в BI Prozorro

Як скласти список потенційних постачальників дефіцитних товарів за допомогою інструментів аналітики.

26.03.2020 13:00

kpi для голів ОДА щодо публічних закупівель

Аналіз методології показників і наші рекомендації.

18.02.2020 14:30

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання