Ремонтні роботи для боротьби з COVID-19

26.06.2020 11:00


17 березня прийняли Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)». Документ дозволив усім замовникам закуповувати товари та послуги для боротьби з пандемією лише шляхом звітування в систему Prozorro. 

 Постанова Кабінету Міністрів України від 20 березня зі змінами та доповненнями визначила перелік товарів, робіт та послуг, які можуть закуповувати за цим порядком. 

Серед переліку наявні лікарські засоби, медичні препарати, необхідні для лікарень, засоби захисту, дезінфекції та послуги, а саме: кейтерингові послуги, нерегулярні пасажирські перевезення та перевезення персоналу, а також послуги з санітарно-гігієнічної обробки приміщень. Водночас у Постанові відсутні будь-які ремонтні роботи. Тому проводити такі тендери заборонено.

Незважаючи на це, протягом 3 місяців закупівель прямими договорами станом на 16 червня Замовники уклали 36 договорів на виконання ремонтних робіт на загальну суму 8,3 млн гривень.

Найдорожчі з них: 

Варто відмітити, що два найдорожчих тендери (поточний ремонт будівлі Міської клінічної лікарні №8 у Дніпрі та капітальний ремонт даху адмінбудівлі Сосницького літературно-меморіального музею), проведені з порушенням процедури звітування, замовники розірвали після розслідування DOZORRO та звернення ГО «Криворізький Центр Розслідувань».

Чому так відбувається


Ми припускаємо, що у більшості випадків під час внесення в систему інформації про закупівлю замовники помилково ставлять позначку «COVID-19».  

Натомість свою помилку Замовники пояснюють як збій системи. Саме так виправдалася Червоноіванівська сільська рада у відповідь на моніторинг Східного офісу Держаудитслужби. Зокрема, Червоноіванівська сільська рада повідомила, що позначку COVID-19 поставили помилково через збої в роботі програми.

 Схожі пояснення надійшли від Національної академії Державної прикордонної служби. За її словами, з 20 до 23 березня на майданчику «Смарт Тендер» проводили регламентні роботи – додавали відмітки закупівель для запобігання коронавірусу згідно з постановою КМУ. Тому через програмний збій у вказаних закупівлях з'явилася відмітка про закупівлю щодо запобігання коронавірусу.

Ми зв'язалися з майданчиком «Смарт Тендер». У підтримці державних замовників у Prozorro повідомили, що системних збоїв у них не виникало. Тому помилкове обрання процедури закупівлі могло відбутися, бо уповноважена особа замовника помилково встановила позначку «COVID-19» під час заповнення інформації про вид закупівлі.


Відповідальність

За неоприлюднення або порушення порядку опублікування інформації про закупівлі, що здійснюються відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)», Державна аудиторська служба та її підпорядковані підрозділи можуть  складати протоколи та штрафувати замовників.

Реакція контролюючих органів

Антикорупційний штаб оскаржив до Держаудитслужби половину всіх тендерів щодо ремонтних робіт. Лише у двох тендерах із сімнадцяти територіальні підрозділи Державної аудиторської служби провели моніторинг та встановили порушення чинного законодавства. Для решти аргументація контролюючого органу така, що «звіт про укладений договір» не вважається процедурою закупівель в розумінні закону, відтак не підлягає проведенню моніторингу. Тому вони перевірять під час наступних контрольних заходів.

Вихід із ситуації

Антикорупційний штаб закликає замовників бути пильними при внесенні інформації в систему Prozorro та не допускати помилок, за які можна нести відповідальність. 

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання