Суми, Житомир, Полтава — як там з закупівлями?

25.10.2019 20:34


За фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки у рамках Transition Promotion Program DOZORRO-спільнота прицільно моніторила закупівлі у Сумській, Житомирській та Полтавській області. Наші активісти Альона Гончаренко, Юрій Кузько та Антон Кирпа підготували зріз закупівельної ситуації у регіонах — чим грішать замовники та як впливає на ситуацію громадський контроль. 

Альона Гончаренко — закупівлі на Полтавщині

Любов до окремих підрядників, розбивання закупівель та антиконкурентні дії  — це те, чим грішили полтавські замовники і підрядники за останні 10 місяців. 

За результатами моніторингу більше, ніж двохста п’ятидесяти публічних закупівель з'ясувалося, що полтавська філія ТОВ "Пожежне спостерігання" користується надзвичайною популярністю в Управління освіти виконкому Полтавської міськради. Упродовж 2019 року управління уклало з фірмою через допороги 33 угоди на загальну суму більше, ніж 5,7 млн грн. Все за одним кодом CPV, все задля встановлення систем пожежної сигналізації.

Нагадаємо, що замовник зобов’язаний оголошувати торги, якщо вартість предмета закупівлі товару чи послуги дорівнює або перевищує 200 тисяч гривень.

Схожа ситуація, однак з трохи меншим розмахом у КП “Сервіс” Гадяцької райради. Підприємство вирішило придбати одні й ті ж товари без проведення торгів, просто розбиваючи закупівлю на кілька частин - всі по 199 тис. грн. Так було у березні-липні з гранітним щебенем, так було у квітні-травні з бітумною емульсією. За сім допорогів КП “Сервіс” замовило товарів на 1,39 млн грн. Угоди в усіх випадках отримало одне й те ж підприємство - ТОВ “Атлант-7”.

Такий сценарій для себе обрав і виконавчий комітет Козельщинської селищної ради. З травня по вересень 2019 року на Prozorro з’явилося 9 звітів про укладені угоди між виконкомом і ТОВ НВН “Галещина-Агро”. Усі вони стосуються постачання одного й того ж товару - виробів для парків розваг, настільних або кімнатних ігор. Таким чином без проведення торгів “Галещина-Агро” отримала шанс освоїти понад 994 тис. грн. 

Далі говоримо про недобросовісних учасників торгів, тих, які завчасно розділяють між собою перемогу. Саме такі, схоже, брали участь у торгах відділу освіти Полтавської РДА. У червні 2019 року відділ уклав дві угоди на постачання шкільних меблів підрядником ТОВ “Індустріальні системи автоматизації”. Фірма отримала угоди, “конкуруючи” з ФОП Семенюк Ростислав Анатолійович - досить досвідченим учасником торгів, адже підприємець брав участь у 23 закупівлях, щоправда, жодної угоди так і не отримав. На торгах ФОП Семенюк Ростислав Анатолійович майже постійно змагається з одними й тими ж учасниками. 

У наших же випадках учасники не торгувалися та залишили максимально наближені до очікуваних ціни на свої послуги. Таким чином дві угоди і підряди на загальну суму понад 2,2 млн грн дісталися ТОВ “Індустріальні системи автоматизації”.

Зв’язок простежується і між учасниками торгів на постачання робочих станцій, проведених полтавською військовою частиною А3990 у серпні 2019 року. Так, ТОВ “Систематика Україна” (учасник торгів), згідно з YouControl, має ту ж адресу реєстрації, що й ТОВ “МПЛ Агро” та ТОВ “Пуріус”. Ці фірми вказали контактним той самий телефон, що й вказав переможець тендеру ТОВ “Айті Планета”. Учасники так само не торгувалися, а переможець отримав угоду на 373 тис. грн.  

Щодо всіх фактів ймовірних порушень законодавства ми звернулися до Управління захисту економіки в Полтавській області та територіального відділення АМКУ, аби вони провели перевірку цих процедур закупівель.

Юрій Кузько — закупівлі у Житомирській області

Незважаючи на те, що законодавство про публічні закупівлі та електронна система публічних закупівель ProZorro функціонує вже четвертий рік, порушень у тендерах, як зі сторони замовників, так і зі сторони учасників, все ще багато.

Починаючи з червня місяця в рамках проекту «Підвищення підзвітності використання публічних фінансів за допомогою інноваційних інструментів», здійснювався моніторинг закупівель Житомирської області. Під час проведення моніторингу було виявлено порушення у 81 закупівлі, як у відкритих торгах, переговорних процедурах, так і під час звітування замовників про укладені договори.

Було виявлено ряд закупівель, порушення під час проведення яких значно вплинули на результати торгів. По таких закупівлях було скеровано 24 звернення у Північний офіс Державної аудиторської служби України, а також було звернення до територіального відділення Антимонопольного комітету України щодо можливої змови комунального підприємства «ТЕТЕРІВ 2017» та ТОВ «ГЕРМ УКРА» на тендері Тетерівської сільської ради.

Найбільш типовими порушеннями замовників Житомирської області виявились незаконні відхилення тендерних пропозицій та безпідставні визначення переможців торгів. Наприклад, Департаментом регіонального розвитку Житомирської обласної державної адміністрації під час тендерної закупівлі  з реконструкції будівлі Житомирського обласного онкологічного диспансеру вартістю 71,5 мільйона гривень, було незаконно відхилено найдешевшу тендерну пропозицію учасника ПП «КОМПАНІЯ РОС» та безпідставно визначено переможцем пропозицію ТОВ «Уют Строй», яка мала бути відхиленою відповідно до умов тендерної документації. Фактично, замовником було повністю спотворено результати торгів.

Схожа ситуація відбулась на тендері комунального підприємства «Управління автомобільних шляхів» Житомирської міської ради щодо закупівлі дорожнього обладнання. Під час проведення даного тендера замовником було відхилено найдешевшу тендерну пропозицію учасника ФОП Бабак М.Ф. через неподання документа, який стосувався лише юридичних осіб та взагалі не мав подаватися у складі пропозиції ФОПа. А під час здійснення закупівлі паливної деревини відділом освіти, молоді, спорту та культури Ємільчинської РДА, вартістю майже 900 тисяч гривень,  замовником було незаконно визначено переможцем ДП «Ємільчинське лісове господарство», яке не надало у своїй тендерній пропозиції практично половини з передбачених тендерною документацією документів.

По всіх вищенаведених закупівлях Північним офісом Держаудитслужби за зверненнями Центру громадського моніторингу та досліджень були розпочаті моніторинги процедур закупівель, за результатом яких були підтверджені виявлені порушення.

Також, за результатом аналізу закупівель було виявлено кілька фактів можливого уникнення проведення тендерних закупівель замовниками. Зокрема, Квітнева сільська рада уклала договір щодо придбання путівок з оздоровлення та відпочинку дітей вартістю 400 тис. гривень без проведення відкритих торгів. За результатом розгляду допущених під час тендеру порушень, уповноважену особу замовника було притягнуто до дисциплінарної відповідальності.  А відділ культури Радомишльської міської ради при очікуваній вартості закупівлі комп'ютерного обладнання у 200 тисяч гривень не провів тендер, а уклав прямий договір на суму 199 892,00 грн.

Таким чином, за результатами скерованих звернень Держаудитслужбою було розпочато 15 моніторингів закупівель через систему ProZorro. По всіх завершених моніторингах порушення у тендерах були підтверджені. І хоча більшість замовників відмовилися усувати виявлені порушення, є також і кілька розірваних замовниками неправомірно укладених договорів. Наприклад, Пугачівський психоневрологічний інтернат після проведеного моніторингу та підтвердження виявлених порушень, розірвав укладений договір з ТОВ «ВУД ЕКСПОРТ ЮА» щодо закупівлі паливної деревини, хоча всі оплати по договору вже були проведені. Також під час закупівлі паливної деревини Барашівською сільською радою було неправомірно визначено переможця процедури закупівлі ДП «Ємільчинське лісове господарство», тендерна пропозиція якого не відповідала вимогам замовника. За результатом проведеного моніторингу Держаудитслужбою були підтверджені виявлені порушення, а замовником, після висновку за результатом моніторингу, було розірвано договір про закупівлю.

Сподіваємось, що по замовниках, які відмовилися усувати виявлені порушення, Північний офіс Держаудитслужби найближчим часом розпочне позапланові перевірки закупівель та, все-таки, зобов’яже їх дотримуватися вимог закупівельного законодавства.

Антон Кирпа — Сумська область

З початку року по Сумській області успішно проведено понад 5,2 тис закупівель, це близько 90% від загальної оголошеної кількості. Понад 66% усіх закупівель становлять процедури звітування про укладені договори, майже 3% це переговорна процедура за нагальною потребою, ще 15% це допорогові закупівлі та трохи більше 3% - переговорні процедури. Таким чином частка відкритих торгів у Сумській області становить лише 12%, що не можна назвати ефективним використанням державних коштів. Адже тільки під час відкритих торгів можна добитись зниження вартості за рахунок конкуренції учасників.

Приділивши увагу неконкурентним закупівлям Сумської області, аналітиками ГС «Громадський моніторинг» було проаналізовано близько пів тисячі тендерів. Виходячи з дослідження було зроблено висновок, що навіть при неконкурентних видах тендерів, при яких потрібна мінімальна кількість документації, організатори не виконують своїх зобов’язань. У великій частині таких закупівель відсутня будь-яка тендерна документація, а замість неї знаходиться лише електронний цифровий підпис.

Також дуже часто замовники публікують у допорогових закупівлях підписаний договір проте без додатків до нього. Конкретний приклад тендер на проведення робіт з капітального ремонту в місті Суми по вулиці С. Бандери 43. З договору не зрозуміло, які саме роботи мають виконуватись та в якому об’ємі. Хоча в тексті є конкретні посилання на Додаток 1, Додаток 2 та Додаток 3.

Ще один з видів уникнути конкретизації робіт, замовник викладає договір та додаток до нього, проте з викладеної в кошторисі інформації важко збагнути, що ж підрядник має зробити.

Яскравим прикладом цьому являється закупівля предметом якої є капітальний ремонт покрівлі житлового будинку по вулиці О. Оніщенка, 1. Замовник виклав договір разом з додатком до нього, проте в кошторисі не вказано, які об’єми робіт потрібно виконати. Департамент інфраструктури вирішив, що загальних пунктів витрат вистачить та вказав такі пункти: заробітна плата працівникам підрядника, вартість матеріальних ресурсів, вартість експлуатації будівельних машин та механізмів і загальні витрати. 

Не рідко зустрічається публікація договорів по принципу «якби було», так у тендері на проведення капітального ремонту тротуарів по вул. Інтернаціоналістів було опубліковано договір у якому половина сторінок не можливо прочитати.

Таким чином, з конкретних прикладів видно, що замовники послуг в сумській області не дуже переймаються з чіткості викладення тендерної документації, що не можна назвати прагненням до відкритості та прозорості закупівель.


Чи готовий ти боротися з корупцією в закупівлях у своїй громаді?

Боротися з корупцією в закупівлях і марнотратством бюджету — це нелегке завдання. А ви готові? Проходьте тест і перевіряйте

15.12.2023 14:37

Карта ремонтів асфальту на прибудинкових територіях і в міжквартальних проїздах

Від початку повномасштабного вторгнення на Prozorro оприлюднили 271 договір на ремонти асфальтового покриття прибудинкових територій та внутрішньо квартальних проїздів на майже 286 млн грн.

08.11.2023 15:15

Мапа громадських вбиралень Києва

Де у столиці розташовані громадські туалети

26.10.2023 11:05

Новації воєнного часу: як спрацювали відкриті торги з особливостями

Від запуску нової версії відкритих торгів минуло майже 4 місяці, і ми подивилися, якими вони були.

15.02.2023 14:01

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання