У ProZorro запрацювали електронні каталоги

26.04.2019 11:51

У системі ProZorro запрацювали електронні каталоги для проведення допорогових закупівель. Про це на брифінгу розповів перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов, повідомляє Укрінформ.

“Ми презентуємо проект, який вже вийшов у промислове користування — електронні каталоги. Це державний онлайн-магазин. Всі звикли до того, що найважливіший механізм закупівлі державою - це тендер. Для багатьох товарів, які купують регулярно і є стандартизованими, постійне повторення такого процесу - це велике навантаження і на замовника, і на постачальника. Постачальник кожного разу має подавати документи, замовник кожного разу має чекати... Тому механізм, який ми запускаємо, і яким користується багато інших країн, це механізм умовного державного онлайн-магазину, коли замість того, щоб проводити державному закупівельнику тендер, він може зайти в цей магазин, подивитися, які товари там представлені, попередньо кваліфіковані постачальником, і після чого не треба витрачати час на проведення тендеру, можна одразу обрати товар там", - розповів Нефьодов.

За його словами, зручність, зокрема, полягає в тому, що у постачальника товар має бути на складі, поставки мають здійснюватися швидко, можуть закуповуватися найпопулярніші серед державних замовників товари - комп'ютерне обладнання, фармацевтична продукція, офісне устаткування тощо. Електронні каталоги поширюватимуться тільки на допорогові закупівлі - до 200 тис. грн.

Як наголосила на брифінгу в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун, проект допоможе вивчити ринок і потреби медзакладів врегулювати елемент допорогових закупівель.

“Ми раді, що українські медзаклади можуть користуватися таким своєрідним українським Amazon — знайти медичні вироби, такі як антисептики, бинти, шприци, деякі ліки, і закупити. 61% всіх медичних закупівель в регіонах — це допорогові закупівлі, це досить багато, це більше ніж 2 млрд грн, коли закупівлі не є контрольваними. Такі інструменти допоможуть і нашим медичним закладам закуповувати ліки швидко і доставити їх за короткий час, а не планувати за три місяці чи півроку”, - сказала Супрун.

За закупівлі фармацевтичної продукції буде відповідати ДП "Медичні закупівлі", рештою закупівель буде опікуватися держустанова "Професійні закупівлі".

Зараз онлайн-магазин працює у пілотному режимі, після тестування та аналізу роботи інструменти каталогу будуть доопрацьовані, перелік товарів та географія замовників розширені. Наразі в рамках пілоту поставки будуть відбуватися лише для київських замовників.

Карта ремонтів асфальту на прибудинкових територіях і в міжквартальних проїздах

Від початку повномасштабного вторгнення на Prozorro оприлюднили 271 договір на ремонти асфальтового покриття прибудинкових територій та внутрішньо квартальних проїздів на майже 286 млн грн.

08.11.2023 15:15

Чи стануть прозорішими оборонні закупівлі: аналіз законопроєкту 8381

Які зміни пропонують депутати і чи допоможуть вони вирішити системні проблеми закупівель Міноборони.

08.02.2023 15:00

Правила публічних закупівель мають бути однакові для всіх

Депутати пропонують змінити правила для закупівель коштом місцевих бюджетів. ТІ Україна закликає не голосувати за цей законопроєкт.

24.10.2022 14:00

Регулювання закупівель від Кабміну спростить сферу

Якщо відповідну постанову ухвалять, під час воєнного стану можна буде дослідити ефект нововведень. Якщо він виявиться позитивним, окремі норми можна буде перенести у Закон “Про публічні закупівлі”. 

11.10.2022 13:02

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання