Вирішувати, що купувати для лікування коронавірусу, мають медики

19.03.2021 10:00

Олександр Артюх — головний лікар Центральної міської лікарні міста Кропивницького, яка вже понад рік приймає хворих на COVID-19. Для нього коронавірус — це не лише новинні замітки про невтішну статистику. Він щодня безпосередньо стикається з хворобою і керує боротьбою з нею у своїй лікарні. 

Як коронавірус вплинув на роботу лікарні, якою він керує. Чи змінилася ситуація з забезпеченням? Як на роботу вплинула спеціальна процедура закупівель для боротьби з COVID-19? І чому перелік препаратів для лікування коронавірусу не можна обмежувати?

Олександре Івановичу, ось вже рік Україна офіційно живе з «короною». Якщо порівнювати, як змінилася ситуація із готовністю медзакладу приймати ковідних хворих від початку епідемії і тепер?

Це земля і небо. Минулого березня у нас не було в достатній кількості ні засобів індивідуального захисту для співробітників, ні лікарських препаратів. Звісно, певні запаси ми мали, однак вони були досить обмежені. Та й чіткого розуміння, як саме лікувати цю хворобу, тоді не було. 

З часом почала надходити перша фінансова допомога. Спочатку волонтери збирали нам кошти, самі городяни щось жертвували на придбання банальних масок та захисних екранів, а далі вже з’явився і «ковідний пакет» від НСЗУ (Національна служба здоров’я України — авт.). Працювати стало легше. Поступово підсилювались технічно — ШВЛи, кисневі концентратори… створювали запаси препаратів. На сьогодні ж, якщо можна так сказати, ми не боїмося йти на роботу. Що по захисному спорядженню, що по забезпеченості ліками та медтехнікою — ситуація вирівнялась і є контрольованою. 

«Ковідний пакет»  це перелік медичних послуг і витрачених на них лікарських засобів, матеріалів і виробів для лікування COVID-19, вартість яких держава в особі Національної служби здоров’я компенсує лікарням. До тарифу обрахунку компенсації також включена заробітна плата, харчування (для стаціонарного лікування) і робота господарської частини. Це метод, за яким держава фінансує безплатне лікування коронавірусу.

Можна сказати, що процес «покращення» був безперебійний? 

З якого боку поглянути. Був один період — два останні місяці 2020 року — коли нам НСЗУ затримало виплати за «ковідним пакетом». Тоді, відверто кажучи, було складно. Ліків місцями не вистачало, оскільки банально не було за що оплатити контракти. Однак ситуація нормалізувалась. І якщо й надалі не буде перебоїв з фінансуванням, то загалом ми готові працювати в штатному режимі. 

Хоча звісно «штатний режим» під час пандемії — поняття відносне. Наприклад, попри те, що ситуація в регіоні у нас більш-менш стабільна, однак мали ми й півтори сотні ковідних хворих, і навіть 185 інфікованих. Для нашого медзакладу це був серйозний виклик. Це, до речі, якраз було в той період, коли ми мали проблеми з фінансуванням. От тоді було дуже тяжко, елементарно не вистачало людей, базових ліків. Наразі ж спокійніше. Нещодавно мали 19 хворих, що вельми хороший показник, з урахуванням епідемії. Та все ж бачимо, що поступово інфекційне відділення знову починає наповнюватись і зараз ми маємо приблизно 70 пацієнтів.  

У березні минулого року медзакладам, серед інших структур, дозволили закуповувати товари, роботи й послуги, необхідні для подолання епідемії коронавірусу, напряму, без проведення конкурентних торгів. Чи спростило це життя адміністрації лікарні та медикам? 

Надзвичайно спростило. Це було дуже важливе і правильне рішення, яке потрібно було приймати за будь-яких умов. Країна була не готова до «корони». Лікарні до цього оновлювались надзвичайно повільно, а в умовах епідеміологічної кризи чекати тижнями, аби закупити ті самі ШВЛи чи медикаменти часу не було. 

Ми звісно також користуємось цими «коронавірусними закупівлями». Поповнили запаси засобів індивідуального захисту, апаратури, ліків. Скажу більше, ми фактично за пів року відреставрували, тобто відбудували, терапевтичне відділення, яке також будемо використовувати під COVID-19. Якби не ця спрощена процедура, то скажу вам чесно, ми б рік, а то й більше, все це робили. 

У березні 2020 року закупівлі для боротьби з коронавірусом вивели з під дії Закону «Про публічні закупівлі». Їх дозволили здійснювати за спеціальною швидкою процедурою COVID-19 без аукціонів у Prozorro. Перелік таких товарів, робіт і послуг та порядок їх закупівлі затвердив Кабмін. 

Вважаєте, варто продовжувати функціонування цієї окремої процедури й надалі? 

Звісно, поки триває епідемія, ми не маємо іншого виходу. Адже ніхто точно не знає, як довго все це триватиме. Здавалось же, що ось-ось і все більш-менш нормалізується, аж ні, бачимо новий виток хвороби. І знову потрібно швидко реагувати, шукати постачальників, працювати, щоб отримати все вчасно і не за всі гроші світу. 

Тому ще раз скажу — спрощена ковідна процедура нам дуже допомогла. Ну і звісно пощастило нам з мером, який системно продавлює питання виділення додаткового фінансування для медзакладів. Людина він різка, однак по ділу. Тож завдяки такому лобіювання ми маємо кошти, які вдається одразу і освоїти на потрібні речі.

Аналіз закупівель для боротьби з коронавірусом свідчить про те, що процедура COVID-19 містить корупційні ризики. Експерти у сфері все частіше говорять про те, що підходи до цих закупівель потрібно переглядати. Детальніше про це читайте у нашому матеріалі «Плюси, мінуси й перспективи коронавірусних закупівель».

А що скажете про протокол лікування COVID-19 та визначений перелік препаратів для його лікування? Наскільки він відповідає реаліям?

Давайте одразу визначимо, протокол це не константа, а рекомендації до того, як потрібно «вести» пацієнта з ковідом. Але кожна людина унікальна, має свої фізіологічні особливості, дещо по різному реагує на ті чи інші препарати. Тут потрібно розуміти, що загальний, базовий план лікування, яким проліковано тисячі осіб, може не спрацювати на сотнях, тому потрібно завжди бути готовим до того, що доведеться шукати варіанти серед ліків, яких немає в протоколі.

От тільки проблема в тому, що відповідні препарати не компенсують коштом держави і ми не можемо їх закуповувати через Prozorro. От і доводиться пацієнтам купувати їх самим, в приватних аптеках. Потім ми чуємо скарги, мовляв, лікарі не забезпечили повною мірою безплатне лікування. А ми ж не маємо на це впливу напряму. 

Тому я безумовно виступаю за розширення переліку препаратів, які ми можемо замовляти для лікування коронавірусу. І не лише його насправді. Медзакладам потрібно більше можливостей для швидкого реагування на наявні проблеми з препаратами. Сподіваюсь, ми ще прийдемо до того, щоб, що саме купувати, вирішували практикуючі медики, а не чиновники у кабінетах. 

Скажу більше, лікарі готові навіть звільнятись, коли стикаються з проблемою невідповідності наших протоколів і потреб конкретного пацієнта. Я насправді можу про це годинами розповідати, бо це справді велика проблема. 

2 квітня 2020 року на підставі протоколу засідання робочої групи Міністерство охорони здоров’я видало наказ «Про затвердження протоколу "Надання медичної допомоги для лікування коронавірусної хвороби (COVID-19)"». Фактично це загальні рекомендації щодо лікування хворих на COVID-19 і перелік допустимих для цього препаратів. 

З протоколами зрозуміло. Однак хотілося б уточнити вашу позицію щодо вже згаданої «ковідної процедури» закупівель. До переліку товарів Кабмін свого часу вніс чимало лікарських засобів, які якраз відсутні у протоколі — певні вітаміни, морфій і так далі. Ви підтримуєте подібне рішення? 

Однозначно, адже це дає можливість для маневру в процесі лікування хворих із різними супутніми захворюваннями. Коронавірус на практиці показав, що медзаклади не мають достатніх запасів ліків. Сьогодні у нас десяток пацієнтів, завтра сотня — часу чекати нема. Тому я вважаю, що медзакладам, особливо опорним ковідним лікарням, взагалі потрібно дати можливість купувати за цією спрощеною процедурою ті ліки, які вони самі вирішать, а не лише із затвердженого переліку. 

Із медикаментами розібралися, тож варто згадати й про обіцянки додаткових виплат та компенсацій за інфікування коронавірусом на робочому місці. Як з цим справи у ваших працівників. 

На початку пандемії з Києва було озвучено — «усі отримуватимуть 300% від призначеної зарплатні». Звісно, це була хороша теза, але не дуже реалістична. А за деякий час, це був квітень, чи травень, внесли зміну і тепер це розпорядження звучало — «до 300%». Таким чином я, як адміністратор, уже міг розподіляти наявні кошти відповідно до того навантаження, яке мали мої лікарі у той чи інший період. Хтось в тому «ковідному відділенні» від світанку і до заходу, а дехто лише на пару годин заходить. Плюс одна справа, коли в нас півтори сотні пацієнтів, інша — коли два десятки. Усе це потрібно враховувати, і тоді буде більш об’єктивно. Так от, ці кошти ми виплачуємо, не скажу, що зовсім без проблем, але загалом ситуація під контролем. 

А от із компенсаціями справи звісно гірші. Мали ми випадок, наша колега померла від коронавірусу. У неї лишилась 16-річна донька. І зараз продовжуються процедурні моменти дослідження ситуації для підтвердження факту інфікування саме на робочому місці. 

Це звісно найтяжчий випадок. Простіших ситуацій теж чимало — лікарі хворіють, деякі вже по другому колу встигли перехворіти. Насправді отримати компенсацію хоча й можливо, але дуже важко. Там все надзвичайно забюрократизовано. Щоб ви розуміли, колеги, які у нас перехворіли ще у квітні минулого року, й досі не отримали жодних виплат. 

У червні 2020 року Кабмін увів страхування медиків від коронавірусу. Спеціальний закон передбачив страхові виплати, якщо медичний працівник отримає інвалідність або помре через коронавірус у разі інфікування на робочому місці.  

Крім того, відповідно до Закону «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» період тимчасової непрацездатності у зв’язку із самоізоляцією спричиненою інфікуванням COVID-19 лікарю мають оплачувати у розмірі 100 % середньої зарплати незалежно від загального страхового стажу.

Ну і на завершення, актуальне питання щодо вакцинації. Наскільки ви особисто підтримуєте процес вакцинації загалом і наявною наразі вакциною CoviShield зокрема? Чи погоджуються на щеплення ваші підлеглі? 

Скажу одразу, як на мене, це питання надзвичайно заполітизували. Вакцинуватись потрібно і якби не той факт, що я сам нещодавно перехворів на коронавірус, то пішов би  робити щеплення препаратом CoviShield одним з перших. Звісно, можливі окремі одиничні випадки побічних реакцій, але це не має вас зупиняти. Ми маємо зрозуміти — аби ситуація із захворюваністю на коронавірус нормалізувалась, масова вакцинація є конче необхідним кроком.  


Матеріал підготовано за підтримки британської допомоги (UK Aid) від уряду Великої Британії.

Комунальники проти коронавірусу

Більшість бюджетних установ для боротьби з коронавірусом витрачає кошти, однак деякі комунальні підприємства, навпаки, заробляють.

17.03.2021 09:00

Важкі транквілізатори проти коронавірусу

Ми продовжуємо досліджувати закупівлі різних препаратів за процедурою COVID-19. Як і навіщо купують Галоперидол для лікування пацієнтів з коронавірусом.

26.02.2021 10:00

Як і навіщо купують інсулін для лікування коронавірусу

Перелік дозволяє купувати без конкурентних процедур дуже багато різних препаратів. Ми досліджуємо закупівлі за процедурою COVID-19, щоб зрозуміти, чи потрібні вони взагалі. 

18.02.2021 10:30

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання