Все по 199. АКЦІЯ?

23.01.2017 13:33

За грудень в системі ProZorro було оголошено 4099 закупівель із очікуваною вартістю 199 тис.грн. загальною сумою майже 811 млн. грн. Але це не маркетинговий крок, а можливість "освоїти" кошти наприкінці року у найкоротший термін. В більшості випадків такі закупівлі проводять без конкуренції з укладанням прямих договорів і публікацією по факту звіту про укладений договір. І, навіть, якщо Замовник проводить допороговий редукціон - це не завжди ознака того, що хочеться зекономити і максимально ефективно використати кошти держави або громади. Все ж таки, відповідальність за   порушення порядку проведення "допорогів" законодавством не передбачена і увага до  таких закупівель менша. Це так вважають організатори таких закупівель. Але ми навпаки звертаємо увагу на допороги, тому що саме там відбувається чимало потенційно корупційних зловживань.


Процедура закупівлі
Кількість тендерів
Очікувана вартість лотів
ЗАГАЛОМ 4 099
810 799 261,64
Відкриті торги із публікацією англ. мовою
13
2 727 699,92
Переговорна процедура за нагальною потребою
16
3 107 887,33
Переговорна процедура
29
5 886 827,72
Відкриті торги
49
10 706 566,47
Допорогова закупівля
819
161 516 351,32
Процедура звітування про укладений договір
3 173
626 853 928,88

Ось кілька свіжих прикладів таких закупівель. 

1) Управління освіти Шевченківської районної в місті Києві державної адміністрації вирішило закупити 2100,00 кг яловичини мороженої. Оголосили допорогову закупівлю на суму 199900,00 грн, але не думали, напевно, що хтось виявить бажання приймати участь, крім "своїх". З мінімальним відривом від очікуваної вартості пропозицію подає "свій" ПП "Торгпродсервіс". Чому свій, тому що відповідно до інформації з http://bi.prozorro.org/ це підприємство здійснює постачання багатьох продуктів харчування до освітян Києва та закладів охорони здоровя протягом останніх років.

Крім ПП "Торгпродсервіс", спробувати щастя в закупівлі вирішує ТОВ "Стартрейдінг", яке з самого початку було приреченим на програш в цій закупівлі. Його початкова пропозиція склала 168 000,00 грн. Саме ТОВ "Стартрейдінг" і виграє редукціон, але його пропозицію управління освіти вирішує дискваліфікувати через відсутність додатку до договору та аналогічного договору.

В той же час, для "своїх учасників" правила не писані. Учасника ПП "Торгпродсервіс" Замовник також повинен був дискваліфікувати через невідповідність умовам закупівлі, проте, цього не було зроблено. Більше того, "своєму" учаснику надається право довантажити деякі документи, чого не було зроблено для першого кандидата. Через 27 хвилин після довантаження документів, управління освіти вирішує оголосити ПП "Торгпродсервіс" переможцем закупівлі, а пізніше укласти договір з ним. Фахівці ТІ Україна вже звернулись до замовника та керівництва міста з вимогою усунути порушення або притягнути до дисциплінарної відповідальності винних.

2) Схожа закупівля відбулася в Луцьку. Замовник - Луцький геріатричний пансіонат. Предмет закупівлі - Риба морожена, очікуваною вартістю 199000,00 грн. Замовник дискваліфікує учасника, який запропонував найвигіднішу пропозицію та обирає наступного учасника з яким вже давно співпрацює. І не важливо що у нього відсутні документи, через відсутність яких було дискваліфіковано попереднього учасника. "Своєму" учаснику ж можна їх і довантажити. І неважливо, навіть, що довантажені документи без вартості товару та заповнених граф. Головне "аби були". Саме так, напевно, думають замовники, які нехтують принципами закупівель та чесними конкурсами. До даного замовника також направлені відповідні листи.

Звичайно, учасники, які програли в таких закупівлях, залишаються незадоволеними та починають розчаровуватися в системі ProZorro та звинувачувати замовників та державу загалом. Проблемою таких закупівель є не лише можлива втрата економії, а й небажання замовників забезпечувати чесні та об'єктивні правила гри для їх проведення.

Дані закупівлі в черговий раз є прикладом того, що допорогові закупівлі мають бути належним чином регламентовані законодавством та, зокрема, має бути передбачена відповідальність за порушення порядку їх проведення, яка наступить, наприклад, після введенням таких закупівель до сфери дії Закону «Про публічні закупівлі».

З метою мінімізації порушень в закупівлях, закликаємо бізнес продовжувати активно приймати участь в закупівлях та у випадку порушень з боку Замовників – долучати всіх кого зможете до оскарження результатів недобросовісних замовників.

Не будьте байдужими – «Контролюйте та впливайте»!



Моніторинг відбудови: виклики та важливі уроки

Виступ заступника виконавчого директора TI Ukraine з інноваційних проєктів Івана Лахтіонова під час вебінару «Моніторинг відбудови» Інституту економічних досліджень та політичних консультацій.

16.02.2024 09:40

Як зробити публічні закупівлі менш привабливими для бізнесу

Чому зупиняти платежі за результатами моніторингів Держаудитслужби — погана ідея і чи є альтернативні рішення для контролю?

30.11.2023 10:30

Як скасування Prozorro покращить сферу публічних закупівель

Прогноз наслідків відмови від електронної системи закупівель від аналітиків DOZORRO.

01.04.2021 10:00

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання