Як батькам контролювати харчування у школах

05.12.2018 14:29

Раніше "Трипільський край" писав про те, як батькам контролювати закупівлі продуктів харчування у дитячих садках. У школах, на відміну від дитячих садків, батьки не можуть побачити, з чого саме готують їжу. Вони бачать вже готове меню. Розбираємось у питанні контролю харчування у школах.

Чим відрізняється процес харчування дітей у школах і дитячих садках

1. Різний предмет закупівлі:

- у садочки купують продукти, з яких штатні  кухарі дитсадків готують дітям страви з затвердженого меню. Тобто, купують – товар;

- для шкіл купують послуги харчування. Продукти купує компанія-виконавець, її кухарі готують їжу.  Школа отримує готові страви;

2. Можливість для дітей самим купувати їжу та напої

- у садочках діти не можуть самі обирати їжу та напої

- у школах діти можуть самі купувати собі їжу та напої у буфеті або їдальні

У школах, на відміну від дитячих садків, батьки не можуть побачити, з чого саме готують їжу. Вони бачать вже готове меню.

Хто відповідає за харчування у школах

Відповідальність за   організацію   харчування   дітей   у  навчальних  закладах та за стан харчоблоку несуть:

· засновники закладу — виконавчі комітети або органи місцевого самоврядування; 

· керівники цих закладів;

· організації, з якими укладено договір на послуги харчування дітей

Яким вимогам має відповідати харчування у їдальні та чим регулюється та асортимент шкільного буфету

Меню має бути збалансованим та задовольняти потреби дітей у поживних речовинах. У загальноосвітніх навчальних закладах денної форми навчання за рахунок бюджетних коштів годують сніданком учнів 1-4 класів. Також безоплатно надається харчування для пільгових категорій. Всі інші діти мають оплачувати своє харчування самостійно. Тож, більша частина учнів самостійно оплачує свої сніданки та обіди у шкільній їдальні.

Рекомендовані обсяги порцій та перелік продуктів, з яких має складатись меню, затверджений Кабінетом Міністрів України.

Навчальним закладам заборонено замовляти,  приймати та використовувати

· продукти, які містять   синтетичні   барвники, продукти, які містять ароматизатори, підсолоджувачі, підсилювачі смаку, консерванти;

· м'ясо  та яйця водоплавної птиці;

· м'ясо,  яке не  пройшло  ветеринарного контролю;

· м'ясні обрізки та субпродукти (діафрагму,  кров, легені, нирки, голови тощо), за винятком печінки та язика;

· свинину жирну,  свинячі  баки;

· річкову  та  копчену рибу;

· гриби;

· соуси, перець,  майонез;

· вироби у фритюрі,  у тому числі  чіпси;

· вироби швидкого  приготування;

· газовані  напої,  квас,  натуральну каву;

· кремові  вироби;

- вершково-рослинні  масла  та  масла  з  доданням будь-якої  іншої сировини (риби,  морепродуктів тощо)

Асортимент шкільних буфетів також затверджений на законодавчому рівні. Включення до цього асортименту нових продуктів та страв здійснюється тільки за умови отримання позитивного висновку Міністерства охорони здоров'я України.

Жодних тістечок, цукерок або печива “з ароматом***” у затвердженому меню немає!

У разі, якщо асортимент буфету або столової вашої школи включає продукцію, яка містить ароматизатори, барвники або іншу заборонену для навчальних закладів продукцію, ви можете звернутись до директора школи або органів самоврядування з метою заборонити продаж таких продуктів. Правова підстава - Наказ Кабінету Міністрів України «Щодо невідкладних заходів з організації харчування дітей у дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних навчальних закладах»

Вимоги щодо якості харчування, складу меню та санітарних норм регулюються такими нормами законодавства:

- спільний наказ Міністерства охорони здоров'я України та Міністерства освіти і науки України «Про затвердження Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах» від 1 червня 2005 р. № 242/329;

- державні санітарні Правила і норми влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально-виховного процесу (ДСанПІН 5.5.2.008-01), затверджені постановою головного державного санітарного лікаря України від 14 серпня 2001 р. № 63;

- лист Міністерства освіти і науки України «Про вжиття заходів щодо запобігання харчових отруєнь у навчальних закладах» від 11 вересня 2009 р. № 1/9-630.

· наказ Кабінету Міністрів України «Про затвердження Методичних рекомендацій   з організації харчування учнів у загальноосвітніх навчальних закладах»

· наказ  Кабінету Міністрів України N 620/563 «Щодо невідкладних заходів з організації харчування дітей у дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних навчальних закладах

Як дізнатись про склад шкільного меню

Дізнатись про склад меню можна без відвідування навчального закладу. Для цього на порталі DOZORRO потрібно знайти закупівлю послуг харчування саме вашої школи і подивитись меню, яке надав переможець у складі своєї тендерної пропозиції. У разі, якщо послуги харчування купували укладанням прямого договору — меню обов’язково повинно бути у додатках до договору.

Якщо у публічному доступі меню відсутнє, можна ознайомитись з ним у школі – воно має бути у відкритому доступі.

Чим мають годувати дітей, якщо їдальня не працює? Які фактори можуть містити ризики. Де перевірити?

Попри суттєві відмінності процедури забезпечення харчування дітей у школах і садочках, моменти, на які варто звернути увагу – дуже схожі.

Фактори, які можна перевірити не виходячи з дому, скориставшись інформацією, доступною на порталі DOZORRO. Для перевірки потрібно зайти на сайт , знайти закупівлю харчування та перевірити тендерну документацію замовника, тендерну пропозицію переможця або зміст укладеного договору.

1. Специфікація або характеристики товару.

Якщо у тендерній пропозиції переможця торгів та у договорі не міститься меню, якого повинен дотримуватись виконавець послуг, замовник може в результаті отримати не те, на що розраховувати.

2. Заборонені продукти у школах.

Тендерна документація замовника та договір обов’язково мають містити інформацію про те, яким законодавчим нормам має відповідати харчування. Якщо таких пунктів немає — постачальник може отримати страви, у складі яких є продукція з барвниками, ароматизаторами або сардельки х субпродуктів.

3. Вимоги до постачальника:

· всі працівники, які мають доступ до продуктів харчування та приготування їжі повинні мати санітарні книжки. Якщо Замовник не вимагає наявності санітарних книжок — це порушує діючі норми та наражає дітей на небезпеку;

· компанія – надавач послуг повинна мати необхідне матеріально-технічне забезпечення. У разі відсутності матеріально технічної бази постачальник може не впоратись зі своєю задачею та не забезпечити харчування дітей;

Додаткова перевірка. Компанія – надавач послуг повинна мати необхідний досвід. Якщо компанія заснована за 3 дні до укладання договору або оголошення тендеру — це серйозний привід для турбування та взяття під контроль якості харчування. Перевірити можна за назвою або номером ЄРДПОУ на порталі Clarity-Project.

Перевірити, чим саме будуть годувати дітей у школі, можна навіть дома, маючи трохи часу на вивчення документів.

Зразок товару: очікування і реальність

Як домогтися високої якості без дискримінаційних вимог.

03.09.2020 18:00

Сміттєвоз з переплатою в мільйон

У Гатному планують купити машину для збору відходів за 3,5 млн гривень.

28.02.2020 15:30

102 млн гривень на новорічні подарунки

Традиційно, до свят, органи місцевого самоврядування купують новорічні подарунки для дітей. Цього року їх вже купили майже  на 102 млн грн!

27.12.2019 11:00

Оповідь про замовника, який знає все про "неправильний мед"

А поблизу хатки стирчав стовпчик, на якому була прибита поламана дощечка з написом. І кожен, хто хоч трохи вмів читати, міг на ній прочитати: "Стороннім В". Більше прочитати там не міг навіть найвидатніший грамотій. Алан. А. Мілн, «Вінні-Пух»

06.11.2019 11:18

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання