Як Держаудитслужба не захотіла карати за порушення в закупівлях

13.11.2018 16:37

Центр реагування на порушення моніторить закупівлі медичних закладів міста Києва та області та перевіряє їх законність. Так були виявлені порушення у закупівлях Обухівської центральної районної лікарні, які підтвердив Північний офіс Державної аудиторської служби. Однак за результатом ревізії ми не отримали відповідного реагування з боку Держаудитслужби. Бездіяльність та неналежне виконання аудиторами своїх обов’язків призвело до негативних наслідків для держави.

Порушення

26 травня 2017 року Обухівська центральна районна лікарня оголосила допорогову закупівлю «капітального ремонту стаціонарного флюорографу» на 225 тис. грн. Код закупівлі  - ДК 021:2015:50420000-5 або послуги з ремонту і технічного обслуговування медичного та хірургічного обладнання.

Лікарня визначила вид закупівлі як роботи та обрала допорогову процедуру закупівлі. Закон «Про публічні закупівлі» встановлює поріг для товарів і послуг в 200 тис. грн, для робіт - 1,5 млн грн. Закупівлі на допорогові суми дозволяють замовникам купувати за неконкурентними процедурами.

30 листопада 2017 року ми надіслали листи до замовника, Київської обласної державної адміністрації та Північного офісу Держаудитслужби, повідомивши про порушення. Згодом Північний офіс Держаудитслужби підтвердив порушення в діях замовника та розпочав ревізію лікарні за останні три роки.

Знайшли порушення

8 лютого 2018 року аудитори встановили порушення законодавства у сфері закупівель Обухівської лікарні та повідомили про намір притягнути службових осіб лікарні до адміністративної відповідальності. Перевірка встановила вчинення замовником порушення законодавства у сфері публічних закупівель, що тягне за собою відповідальність, передбачену статтею 164-14 КУпАП (11-25 тис. грн).

Оскільки ми не отримали інформацію про фактично вжиті заходи за результатами перевірки, в квітні 2018 року направили листа до Північного офісу Держаудитслужби з відповідним запитом.

Зволікання з покаранням

Листом від 13 квітня 2018 року аудитори повідомили, що їм було складно отримати від замовника інформацію, яка необхідна для складення протоколів. А коли потрібні дані були все-таки надані, виявилось, що вже вичерпано термін притягнення винних осіб до відповідальності за порушення законодавства у сфері публічних закупівель. Термін сплив 14 березня 2018, тоді як передбачені в запитах документи замовник фактично надав 11 квітня 2018. Протоколи за статтею 164-14 КупАП так і не складено.

Залишається незрозумілим зволікання посадових осіб Північного офісу Держаудитслужби. У них було близько місяця на підготовку та складання протоколів про притягнення винних посадових осіб до відповідальності, однак вони дали можливість суб’єкту перевірки «тягнути» час до закінчення строку. Запит про надання необхідних документів відправлено 15 лютого 2018. Північний офіс Держаудитслужби листом від 2 травня 2018 надав копію акта ревізії фінансово-господарської діяльності Обухівської центральної районної лікарні – всього скопійовано 93 аркуші.

Дотримання законодавства про закупівлю, організація та здійснення закупівель (тобто порушені мною питання) наводяться в Акті – розділ 2.13, сторінки 54-59: 

«…шляхом проведення допорогової закупівлі замовником уникнено проведення відкритих торгів, чим порушено ст. 2 Закону України № 922-VІІІ, згідно з яким забороняється придбання товарів, робіт і послуг до/без проведення процедур, та укладання договорів, які передбачають оплату замовником товарів, робіт і послуг до/без проведення процедур».

Висновок аудиторів по цьому розділу: порушень, що мають грошовий еквівалент, не встановлено.

Крім того, на сторінці 56 Акта інформацію викладено в такий спосіб, що незрозуміло, якого висновку дійшов представник Північного офісу Державної аудиторської служби України (ДАСУ), та що малося на увазі, а саме:

«За результатами здійсненої процедури закупівлі, між Обухівською центральною районною лікарнею (далі – замовник) в особі головного лікаря Біліченка Ігоря Олександровича, та переможцем торгів ФОП Балашовим С.В. (далі – Виконавець), в особі директора Балашова Сергія Володимировича, який діє на підставі державної реєстрації, уклали цей договір від 14.06.2017 №61-БП/2017\176 про нижче наведене:».

Після двокрапки по тексту вже розпочато інший підрозділ щодо переговорної процедури на закупівлю у 2017 році фармацевтичної продукції. У нас є підстави вважати, що копія Акта була надана в неповному обсязі.

Повторна перевірка рішення Держаудитслужби

Опрацювавши зазначений документ, регіональний координатор знову звернулась з запитом до Північного офісу Держаудитслужби, в якому просила надати пояснення, чи дійсно орган державного фінансового контролю станом на 2 травня 2018 року вважає (всупереч висновкам станом на 11.12.2017), що в діях Обухівської центральної районної лікарні відсутні порушення законодавства про закупівлі, враховуючи інформацію, наведену в розділі 2.13 Акта, а також щодо надання копії Акта в неповному обсязі.

У відповідь Північний офіс Держаудитслужби повідомив, якими саме нормативно-правовими актами визначаються головні завдання, функції та правові основи діяльності органів державного фінансового контролю  ‑  Законом № 2939-XII, Положенням про Державну аудиторську службу України та ст. 113 Бюджетного кодексу України.

Державний фінансовий контроль забезпечується органом державного фінансового контролю через проведення державного фінансового аудиту, інспектування, перевірки закупівель та моніторингу закупівлі. Порядок проведення органом державного фінансового контролю державного фінансового аудиту, інспектування та перевірки закупівель установлюється Кабінетом Міністрів України. Північний офіс Держаудитслужби вказав на відсутність правових підстав щодо надання відповідних роз’яснень та пояснень.

Отже, порушення Обухівською ЦРЛ законодавства у сфері закупівель, яке було попередньо встановлено Північним офісом Держаудитслужби, проте не відображено у документах про проведення перевірки, не отримало відповідного реагування з боку органу Держаудитслужби.

Пошуком «зради» в публічних закупівлях активно займаються громадські організації. Так, можна знайти порушення, довести факт його вчинення, але повноваження щодо покарання порушників покладено на органи Держаудитслужби. Відсутність реагування на очевидне порушення, інформацію про яке було надано разом із доказами вчинення порушення, є відкритою бездіяльністю.


Коронавірусні закупівлі під контролем. Чи ні?

Як Держаудитслужба перевіряє закупівлі для боротьби з COVID-19.

17.09.2020 14:00

Національний Інститут Раку змушує учасників страхуватись "у своїх”

Будь-якою ціною протягнути свою вимогу, примусити учасника  укласти договір тільки з обраною страховою компанією, не зупиняючись навіть перед порушенням норм закону. Так Інститут раку впроваджує у своїх закупівлях страхові послуги компаній «Саламандра», «Український капітал» та  «Гермес».

04.11.2019 17:20

Консультанти у медичних закупівлях: дорого і незаконно

Львівські медзамовники повинні припинити незаконні консультації в своїх закупівлях, за які примушують платити бізнес.

29.07.2019 18:00

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання