Як державні лабораторії купують послуги з ПЛР-тестування в Prozorro

16.11.2020 19:00

Прогнозована Міністерством охорони здоров’я ще у серпні друга хвиля COVID-19 досягла України. Щодня методом ПЛР тестують приблизно 30-50 тисяч потенційно інфікованих осіб. Діагноз підтверджується у 9-11 тисяч. Водночас обласні лабораторні центри та їхні місцеві філії, що мають необхідне обладнання, вимушено констатують – технічних потужностей та персоналу для обробки такої кількості зібраного біологічного матеріалу бракує. Особливо в регіонах зі стрімким поширенням інфекції — на Харківщині, Київщині та Донеччині.

Щоб виправити ситуацію, 9-го жовтня Кабінет Міністрів прийняв спеціальну  постанову №922. Серед іншого цей документ додав нову послугу до переліку того, що можна купувати за коронавірусною процедурою. Замовники, і зокрема лабцентри, отримали змогу без аукціонів придбати послуги з тестування на COVID-19 методом ПЛР — просто укласти договір напряму і прозвітувати про це на Prozorro.

Про старт кампанії підписання відповідних угод 22 жовтня повідомив безпосередньо Міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

За даними BI Prozorro за місяць, з 9 жовтня по 8 листопада, такою можливістю скористалися 12 лабораторних центрів і витратили на це 39,77 мільйона гривень.

Харківські мільйони

Під час ранкового брифінгу 3 листопада заступник голови Харківської облдержадміністрації Тарас Пастух повідомив журналістам про ініціативу розвантажити обласний лабораторний центр, який в останні тижні не справляється зі значним збільшенням необхідних тестувань. За словами чиновника, в області є 17 приватних лабораторій. 11 з них на кінець жовтня вже підписали угоди на  проведення ПЛР-досліджень. Загалом на передоручення тестувань в області з держбюджету виділили 14 мільйонів гривень.   

Станом на 10 листопада Харківський обласний лабораторний центр підписав загалом 9 відповідних договорів на суму 13,17 мільйонів гривень. Вартість одного ПЛР-дослідження в усіх підрядників виявилась однаковою – 855 гривень за тест

Найдорожче замовлення, на 4,27 мільйона гривень, отримало ТОВ «Медичний центр здоров’я» харківської підприємиці Марини Вороніної та чеського «Європейське товариство Креагрус». 

Ще 855 тисяч гривень відписали Обласній дитячій інфекційній клінічній лікарні під керівництвом Дмитра Кухара, співвласника ТОВ «Сафарі XXI» та ТОВ «Спортивний клуб мисливців та рибалок».

Інші сім контрактів між собою розділили ТОВ «Медичний центр Євромед», ТОВ «Медичний центр «МТМ», ПП «Лабораторія «Миллениум», ТОВ «Екотест+», ТОВ «Мале науково-виробниче медичне підприємство «Екомікробіолог», ТОВ «Медичні технології сучасності» і ТОВ «Центр мікробіології та імунореабілітації». 

Варто зауважити – ціни, за якими фірми-підрядники проводять ПЛР-дослідження для пересічних містян без замовлення лабцентру, вельми відрізняються. Для прикладу, в «Медичному центрі Євромед» вам доведеться заплатити 2,5 тисячі гривень, а «Лабораторія «Миллениум» виконає замовлення за 850 - 1500 гривень. Водночас у першому випадку ви отримаєте результати через два робочі дні. У другому — вам доведеться чекати від 1 до 5 днів, залежно від ціни. А от «Медичний центр здоров’я», який виконує ПЛР-дослідження з використанням російських тест-систем за 1400 гривень, а корейських – за 5200, готовий видати результати за добу. За контактним телефоном медцентру нам повідомили  — якщо здати ПЛР-тест до 11 ранку є ймовірність отримати результати того ж дня увечері.

Ціни Донеччини

На відміну від Харківської області, на Донеччині ціни на куплені в Prozorro тестування відрізняються, до того ж суттєво. Однак замовляв такі послуги не сам обласний лабцентр, а його філії. 

Найвигідніший контракт вдалося підписати Торецькій міській філії, яка домовилася зі столичним ТОВ «Юнімед Лабораторіз» про ціну 750 грн/тест. На своєму сайті компанія пропонує клієнтами виконати таке ж дослідження дорожче – за 850 гривень, якщо результат потрібен протягом 3 днів.

Краматорській міській філії Донецького обласного лабцентру не вдалося знайти настільки економічно вигідного підрядника як Торецькій. Проте ціна, яку запропонувало ТОВ «Клініко-діагностичний центр «Фармбіотест», все одно менша, ніж ціни на такі послуги на Харківщині. Краматорська лабораторія витратила загалом 2,05 мільйона гривень і отримає за них 2,5 тисячі досліджень вартістю 820 гривень кожне. Приватним клієнтам «Фармбіотест» пропонує свої послуги по 1200 гривень за ПЛР-тест.

Найдорожче на Донеччині наразі платитиме Маріупольська міська філія лабцентру. Одне тестування їй коштуватиме 850 гривень. Відповідний договір з ТОВ «Код здоров’я» загальною вартістю 4,79 мільйонів гривень заклад підписав 30 жовтня. Наразі це найбільший контракт на відповідні послуги серед лабораторних центрів України. Прикметно, що прайс для населення у лабораторії «Код здоров’я» не відрізняється від ціни, виставленої бюджетникам – все ті ж 850 гривень за ПЛР-дослідження.

Водночас через кілька днів «Код здоров’я» отримав ще один бюджетний підряд в області від Маріупольської міської лікарні №9. За умовами цього контракту лабораторія зобов’язалася провести 356 таких досліджень значно дешевше – по 500 гривень за тест.

Власником фірми серед інших вказаний Олександр Ярошенко, в.о. директора Дерматовенерологічного диспансера міста Маріуполя.

Найдешевша пропозиція

З-поміж інших замовлень, ціни на які коливалися від 800 грн/тест на Вінничині до 855,02 грн/тест на Тернопільщині, окремо варто виділити контракт, підписаний Львівським обласним лабораторним центром. Підрядник, а ним було обрано ТзОВ «Унілаб», погодився виконувати дослідження за суттєво нижчою від усіх потенційних конкурентів ціною – 420 гривень.  

Для компанії це аномально дешево, адже загальний встановлений прайс – 1500 грн/тест. Таку ціну виконувачка обов’язків гендиректора Львівської обласної лабораторії Наталія Іванченко пояснила журналістам видання «Наші гроші. Львів». За словами посадовиці, це був соціальний внесок компанії, офіційно прописаної у Львові. Водночас кінцевими бенефіціарними власниками фірми є зовсім не львів’яни та навіть не українці, а німець Ганс Якоб Лімбах, засновник однієї з найбільших мереж медлабораторій Німеччини, та поляк Богуслав Тадеуш Гнатовський. 

Ціни приватних лабораторій для державних зазвичай справді дешевші, ніж ті, що вони пропонують приватним особам. Проте деякі інші замовники в Prozorro купують послуги з ПЛР-тестування за ще нижчими цінами.  Наприклад, Криворізькій міській лікарні №7 ПЛР-дослідження коштуватимуть по 600 гривень за одне, стільки ж заплатить і Криворізька міська лікарня №1. А от Маріупольська міська лікарня №9 сторгувалась на 500 грн/тест. Тож на закупівлях ПЛР-тестувань можна заощадити більше. Тож бачимо, що ціни таки відрізняються залежно від регіону Нагадаємо також і про пост у фейсбуці голови Північного міжобласного відділення Антимонопольного комітету України Олексія Хмельницького. Ще в серпні він повідомив про початок дослідження дотримання медичними лабораторіями вимог конкурентного законодавства під час формування цін на проведення ПЛР-тестів. І хоча тоді йшлося саме про приватні лабораторії, в контексті отримання багатомільйонних підрядів від лабцентрів України рішення АМКУ було б надзвичайно корисним. Наразі результати цього дослідження не оприлюднені.

Цей матеріал вийшов за підтримки британської допомоги (UK Aid) від уряду Великої Британії.

Вирішувати, що купувати для лікування коронавірусу, мають медики

Розмова з головним лікарем опорної лікарні в Кропивницькому про забезпечення, процедуру COVID-19, страхування і вакцинацію.

19.03.2021 10:00

Плюси, мінуси й перспективи коронавірусних закупівель

Скоро процедура закупівлі COVID-19 святкуватиме свою річницю. Яким для неї став цей рік, та що очікувати далі — прокоментували замовники, постачальники, експерти та держслужбовці.

11.03.2021 10:00

Важкі транквілізатори проти коронавірусу

Ми продовжуємо досліджувати закупівлі різних препаратів за процедурою COVID-19. Як і навіщо купують Галоперидол для лікування пацієнтів з коронавірусом.

26.02.2021 10:00

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання