Швидкісний "ремонт" та "будівництво" котелень на 2 млн грн: кейс Київщини

28.12.2017 18:49

На початку грудня 2017 р. в об'єднаній територіальній громаді Пісківська, що на Київщині, вирішили підготуватись до опалювального сезону взимку. А саме - облаштувати котельні для теплопостачання соціальних об’єктів: шкіл, садочків, лікарень. В принципі, справа – потрібна. Але економити кошти громади чомусь не захотіли, замовивши роботи у місцевого підприємця. І ось що з цього вийшло.

Виконавчий комітет ради Пісківської селищної об'єднаної територіальної громади оприлюднив два звіти про укладені договори з місцевим підприємцем Олександром Наконечним:

1. Будівництво котельні на твердому паливі для теплопостачання дитячого садка в с.Мигалки - на суму 1 122 906.13 грн.  

2. Реконструкція котельні для теплопостачання школи, дитсадка та лікарні - на суму 844 561.45грн 

Якщо подивитись на ці практично однакові договори (різниця у сумі і назві робіт) - історія стає цікавішою. Річ в тім, що у обох договорах встановлено, що:

- вартість виконання робіт за договором визначена за договірною ціною (пункт 3.1)

- договірна ціна робіт визначена на основі кошторису (пункт 3.3).

Тобто, вартість договору повинна спиратись на цілком реальний кошторис, а не братись “зі стелі”.  Але в договорах зазначено, що замовник не пізніше 10 днів після отримання від «підрядника» кошторисної документації та експертного висновку, заповнює декларацію про початок робіт (пункт 2.1). Таким чином, кошторису на момент укладання договору – не було! Це означає, що замовник уклав угоди на виконання робіт по будівництву і реконструкції, не маючи кошторису робіт та без проведення експертизи. 

Тут потрібне невеличке пояснення: перш, ніж визначати вартість будівництва, розробляється проектна документація. Вона включає кошторис робіт, який перевіряє і затверджує експертиза. Метою проведення експертизи проектів будівництва є визначення якості проектних рішень шляхом виявлення відхилень від вимог до міцності, надійності та довговічності будинків і споруд, їх експлуатаційної безпеки, інженерного забезпечення і кошторисної частини проекту будівництва. Експертиза є завершальним етапом розроблення проектів будівництва. Тобто, без експертизи проект не є завершеним і замовник не може укладати договір на будівництво та (або) реконструкцію. 

Результат

З’ясувалось, що роботи насправді виконує зовсім не той підрядник, з яким підписані договори. І пише про це голова Пісківської ОТГ Анатолій Рудніченко на сторінці у фейсбук «Привітна Пісківка / Hospitable Piskivka village».

З початку грудня 2017 р. за вказаними договорами на підставі актів виконаних робіт оплачено більше 90% від загальної суми! Тобто, за документами - роботи вже повинні бути майже завершені. 

Підприємець Олександр Наконечний станом на 27 грудня по першому договору отримав оплат на 1 млн грн, по другому - 808 тис грн. В обох випадках - це більше 90% вартості договору.  

Ось як виглядає будівництво котельні для дитячого садка в с. Мигалки (фото зроблені 28 грудня):

А це - реконструкція котельні для школи, дитсадка та лікарні (фото зроблені 26 грудня):

Станом на 27 грудня у реєстрі дозвільних документів ДАБІ відсутня інформація про початок будівництва або реконструкції та про дозвіл на вказані роботи. Це означає, що навіть ті роботи, що розпочались - ведуться без дозволу. 

Підприємець Олександр Наконечний отримав гарний бонус на свята. Особливо, якщо врахувати, що це – дві його перші угоди з державним замовником.

Не тільки наглядач, але і союзник

Звернення громадських організацій з вимогою відмінити закупівлю — це іноді унікальна можливість для замовників уникнути штрафів. Трипільський край розповідає про свій досвід допомоги ненавмисним порушникам.

22.07.2020 20:30

Сміттєвоз з переплатою в мільйон

У Гатному планують купити машину для збору відходів за 3,5 млн гривень.

28.02.2020 15:30

Рецепт прямого договору

Як в Золотоноші за допомогою дискримінаційних умов на відкритих торгах третій рік поспіль укладають прямі договори на закупівлі шкільного харчування з двома ФОПами.

17.02.2020 16:55

Сільські депутати чаклують на сесії

На Київщині депутати проводять закупівлі рішенням сесії. Купують вже виконані роботи. 

09.01.2020 20:48

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання