Як проаналізувати постачальника в ProZorro

15.08.2019 21:00

Bi ProZorro

Для перевірки переможця торгів можна скористатися існуючими відкритими аналітичними інструментами. Для цього необхідно зайти на портал Bi ProZorro, вибрати розділ «Етап закупівель», а потім пункт «Картка учасника».

Далі слід вибрати пошук за кодом ЄДРПОУ і знайти потрібне підприємство в базі.

Після цього стане доступною загальна інформація щодо участі постачальника в торгах:

  • зроблені цінові пропозиції;
  • відсоток відхилених пропозицій;
  • частка виграшних ставок;
  • всі зареєстровані конкуренти;
  • дата реєстрації суб'єкта підприємницької діяльності;
  • договори.

Завдяки цьому організатор може скласти думку про те, як підприємець взаємодіяв з держзамовниками під час минулих тендерів, а також виявити ознаки скоординованих антиконкурентних дій.

Особлива увага — угодам

Найважливіший параметр, що використовується для об'єктивної оцінки надійності переможця тендера — це розірвання раніше укладених договорів. Сервіс вказує причини, через які угоди були розірвані. Наприклад, це може бути відмова від виконання умов договору або виявлення порушень замовником.

 Інший критерій оцінки угод — це пул організаторів, з якими підприємство найчастіше взаємодіє на торгах. В цьому випадку робити однозначні висновки складніше, але ознаки пов'язаності учасників або узгоджених антиконкурентних дій також можуть бути виявлені.

YouControl

Сервіс є платним. Однак він має більш широкі можливості, ніж попередній, оскільки перевіряє не лише участь постачальника в торгах ProZorro, але і безліч інших відкритих джерел. З його допомогою можна перевірити такі дані щодо будь-якого суб'єкта господарської діяльності:

  • наявність судових проваджень та рішень;
  • взаємини з податковою службою;
  • історія компанії та її напрямок діяльності;
  • наявність заборон або інших санкцій від АМКУ.

Але найголовніше — це можливість миттєвого виявлення зв'язків між переможцем і іншими учасниками тендерів як зараз, так і в минулому. За рахунок цього замовник може оперативно підтвердити або спростувати статус надійного постачальника, щоб прийняти обґрунтоване рішення щодо подальшої співпраці.

Скарги

Додаткову інформацію про учасника можна отримати, вивчивши історію його звернень зі скаргами на минулих аукціонах. Для цього у електронного торгового майданчика SmartTender.biz є власний зручний інструмент в особистому кабінеті.

За допомогою сервісу для перегляду скарг можна дізнатися наступне:

  1. Наскільки часто підприємець подає скарги.
  2. Наскільки обґрунтовані ці скарги з точки зору Закону України «Про публічні закупівлі».
  3. Які рішення щодо усіх цих скарг приймав Антимонопольний комітет України.

Ці дані також допоможуть скласти думку про переможця торгів і з'ясувати, наскільки він дотримується умов чесної конкуренції. Велика кількість поданих скарг — це ще не привід для сумнівів. Але регулярне їх використання з метою затягування закупівельного процесу і впливу на його результати — це зовсім інша справа.

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання