Ямкові капкани на дорогах Хмельниччини для білоруського підрядника

17.07.2017 12:58

Досі більшість ласих підрядів з поточного середнього ремонту державних доріг, проведених Службою автомобільних доріг Хмельницької області, ділили між собою дві фірми: ПАТ “Хмельницьке ШБУ-56” і тернопільське ТОВ “Техно-Буд-Центр”. За відомостями сайту “Zакупівлі 2.0”, до 2015 року це підприємство одержувало мізерні замовлення від дорожників, котрі вимірювалися кількома сотнями тисяч гривень. У червні 2013-го “Хмельницьке ШБУ-56” неформально відійшло теперішньому народному депутату від групи “Воля народу” (188 виборчий округ) Сергію Лабазюку. Офіційно підприємство записано на Галину Ставчинську з Чернівців.

Починаючи з 2015 року, ПАТ “Хмельницьке ШБУ-56” натендерило 354 млн. грн на дорогах державного значення Хмельниччини.

Власником “Техно-Буд-Центру” є Григорій Процик з Тернополя. Раніше співвласником був Любомир Грегоращук, чий син Андрій був депутатом Тернопільської міськради від партії ВО “Свобода”. З 2016 року фірма виграла тендерів на понад 60 млн. грн, які проводила Служба автомобільних доріг Хмельницької області.

2017 рік може стати переломним для виникнення реальної конкуренції на ринку ремонту доріг державного значення у Хмельницькій області. Адже зайшло ВАТ “Дорожно-будівельний трест №6” (Гродно), яке входить до білоруського державного холдингу “Белавтодор”. І одразу відчуло нечуваний супротив з боку Служби автодору. Керівник останнього Петро Гнидюк почав нарікати на буцімто невідповідність документації білорусів українському законодавству.

“Нині маємо єдину проблему: білоруські фірми зайшли на дорожні тендера Хмельниччини, але не мають підтверджень, що можуть виконати ці роботи. При цьому, вимагають від нас внести зміни до тендерної документації, які порушуватимуть чинне законодавство”, 

– ось дослівна його цитата, озвучена 6 липня на засіданні бюджетної комісії Хмельницької облради.

Така категоричність чиновника стає зрозумілою після аналізу лотів, на які подався “Дорожно-будівельний трест №6”. У системі ProZorro є оголошені два тендера очікуваною вартістю 580 млн. грн. Це – поточний середній ремонт автомобільної дороги державного значення Р-05 Городище – Рівне – Старокостянтинів (окремими ділянками) за 302,9 млн. грн і поточний середній ремонт автомобільної дороги державного значення Житомир-Чернівці (окремими ділянками) – 277,7 млн. грн. Наразі система електронних закупівель заблокувала ці торги на стадіях подачі пропозицій від потенційних учасників.

Як виявилося, “трестівці” після тривалої переписки із замовником, під час яких ставили вимоги усунути перешкоди у тендерній документації для учасників-нерезидентів, скерували скарги до Постійно діючої адміністративної колегії Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель. Головний тендерний арбітр їх розглянув і задовольнив, зобов’язавши Службу автомобільних доріг Хмельницької області привести до ладу тендерну документацію.

Ключові зауваження до обласної Служби полягали: в обмеженні кола бажаючих взяти участь в тендерах через довідку про досвід подібних робіт за останніх 5 років (2012-2016 роки); наданні інформації у складі пропозиції про субпідрядників (колегія АМК назвала цю норму “порушенням принципу відкритості та прозорості учасників”); вимозі надати у складі пропозиції розрахунку договірної ціни (пізніше колегія АМК довела, що це суперечить законодавству з питань публічних закупівель).

Тим часом, паралельно з блокуванням білорусів проскочила несподівана інформація – Генпрокуратура запідозрила у розкраданні коштів на ремонті доріг Хмельниччини ПАТ “Хмельницьке ШБУ-56” і ПП “Аграрна компанія 2004”, наголосивши, що вони пов’язані між собою. За щасливим збігом обставин, кінцевим бенефіціаром “Аграрної компанії 2004” є той самий нардеп Сергій Лабазюк.

Як повідомляв сайт “Наші гроші”, вперше білоруські підрядники виграли дорожні тендера в Україні на початку липня цього року. ВАТ «Дорожньо-будівельний трест № 2 за 113 млн. грн. робитиме поточний середній ремонт автодороги державного значення Н-16 Золотоноша – Черкаси – Сміла – Умань.

DOZORRO це майданчик для активістів, які займаються моніторингом публічних закупівель. Висновки авторів не є позицією адміністрації порталу, а відповідальність за достовірність фактів несуть автори.

Депутатські тендери у Дунаївцях

Як тільки отримуєш мандат - одразу тебе помічає якийсь структурний підрозділ тієї ж ради, в якій ти і є депутатом. 

25.04.2018 14:07

Хмельницька міська рада на черговій сесії спробує відмінити нижній поріг електронних закупівель

Нещодавно до виконавчого комітету Хмельницької міської ради із ініціативою щодо скасування пониження порогу проведення електронних закупівель закупівель звернулося міське комунальне підприємство «Хмельницьктеплокомуненерго». Своїм листом на ім’я Хмельницького міського голови воно запропонувало внести зміни до рішення шостої сесії від 18.05.2016 р. №14 «Про застосування системи електронних державних закупівель ProZorro». Варто зазначити, що запропоновані зміни не стосуються коригування в частині втрати чинності розпорядження КМУ, а стосуються скасування нижнього порогу для проведення електронних закупівель в розмірі 100 000 гривень.

20.12.2017 13:00

Електрокар для департаменту освіти: як хмельницька мерія хоче пересадити свої підрозділи на екологічний транспорт

Тенденція переходу на екологічні види транспорту вже не один рік крокує світом та звичайно ж сьогодні вже добралась і до України. Як виявилось в минулому році, Хмельницький у цьому екологічному процесі також не пасе задніх.

23.10.2017 14:02

Хмельницькі тролейбуси: відмовилися від російських моторів заради російської електроніки?

Комунальне підприємство “Хмельницькелектротранс” розіграло довгоочікуваний великий тендер із закупівлі партії новеньких тролейбусів очікуваною вартістю 34,8 млн грн.

12.10.2017 19:02

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання