ЗА чесний тендер: ініціативний моніторинг

03.05.2018 19:33

ЗА чесний тендер: моніторинг з натхненням

Рівненська громадська ініціатива «ЗА чесний тендер» була створена влітку 2014 року після Революції Гідності з метою впливу громадян на зміни в державі. Спочатку існувала як об’єднання громадських активістів Рівного. Нині це один з напрямків діяльності громадської організації «Рівненський центр «Соціальне партнерство». 

Місія організації - контроль використанням бюджетних коштів, в тому числі шляхом моніторингу публічних закупівель.

Хто працює в організації?

- Святослав Клічук – керівник організації

- Мирослава Примак - юрист

Чим займається?

- Надає безкоштовні юридичні консультації для учасників публічних закупівель

- Залучає нових представників бізнесу. «ЗА чесний тендер» провів 15 тренінгів для понад 250 представників бізнесу, які хочуть брати участь в закупівлях ProZorro.

- Проводить журналістські розслідування про зловживання в публічних закупівлях. Вийшло 13 телевізійних та близько 40 текстових розслідувань. 

- Наприкінці 2017 року «ЗА чесний тендер» долучилася до DOZORRO Спільноти. Після звернень організації було скасовано більше 20 закупівель на суму понад 200 млн грн

- Діяльність ініціативи поширюється на Хмельниччину, Житомирщину, Волинь та Рівненщину.

Як «ЗА чесний тендер» покарав депутатську фірму за змову

Серед останніх досягнень «ЗА чесний тендер» – рішення Хмельницького відділення Антимонопольного комітету України про накладення штрафу на двох учасників публічних закупівель за антиконкурентні узгоджені дії. 

Співробітники ініціативи знайшли порушення в закупівлях та підготували скаргу, яку відправив народний депутат України. Хмельницьке відділення АМКУ встановило, що ПрАТ «Об’єднання «Прогрес» (м. Славута) та ПФ «ДІТА» (м. Хмельницький) у вересні-жовтні 2016 року узгодили дії під час проведення Сатанівською селищною радою процедури відкритих торгів з закупівлі робіт: «Будівництво спортивного комплексу на території школи в смт. Сатанів Городоцького району Хмельницької області».

Для участі у процедурі конкурсних торгів учасники подали однаково оформлену документацію, хоча такі особливості оформлення не були передбачені Замовником та не встановлені державними чи іншими стандартами.

Зведений кошторисний розрахунок вартості об’єкта будівництва, підсумкова відомість ресурсів у тендерній пропозиції були виготовлені з використанням одного програмного комплексу. Підсумкові відомості ресурсів учасників містили 637 однакових найменувань робіт та витрат на будівельні машини і механізми, матеріали, вироби і конструкції, хоча кількість працівників, стан та види автомобілів, кранів, механізмів, були різними.

Переможцем торгів було визнано ПрАТ «Об’єднання «Прогрес», пропозиція конкурсних торгів якого була найбільш економічно вигідною. «Прогрес» належить впливовому бізнесмену – Артуру Фрідману, який є депутатом обласної ради, власником газети та телеканалу, представником провладної партії на Хмельниччині.

Згідно з рішенням від 20 квітня 2018 року Хмельницьке обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України оштрафувало ПрАТ «Об’єднання «Прогрес» (м. Славута) та ПФ «ДІТА» (м. Хмельницький) загалом на 136 тис. грн за антиконкурентні узгоджені дії шляхом спотворення результатів торгів.

Також, відповідно до чинного законодавства, ПрАТ «Об’єднання «Прогрес» та ПФ «ДІТА»  заборонено брати участь у державних закупівлях протягом 3 років.

Професіоналізація й вплив. Як працює координатор DOZORRO у Полтавській області.

Нова історія про вдосконалення публічних закупівель у Полтавському регіоні

13.08.2018 12:04

Як це працює або робота координатора DOZORRO у Львівській області

“Замовники мають в себе повірити і освоїти ті навички, які допоможуть їм провести будь-які торги” - Мирослав Сімка

22.06.2018 12:14

"Громадський контроль": розвиток громадянського суспільства

“ГРОМАДСЬКИЙ КОНТРОЛЬ” - це незалежне об'єднання борців проти корупції і зловживань влади

07.06.2018 16:11

«Центр медіарозслідувань «Прозоро»: викриває корупційні схеми

У червні 2017 року ГО «Центр медіарозслідувань «Прозоро» долучилась до DOZORRO-спільноти

17.05.2018 14:16

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання