Закупівлі опорних лікарень Києва

20.05.2020 20:30

Станом на 20 травня, за останні дві доби в Києві зареєстрували 89 нових випадків інфікування COVID-19, 19 з них — у медиків. 

Це досить високий показник. Одна з причин такої ситуації — недостатня забезпеченість засобами індивідуального захисту. За даними карти медичного забезпечення YouControl, станом на 20 травня столичні заклади особливо відчувають дефіцит захисту очей, ізоляційних халатів та масок. Медіанна (не бере до уваги аномально великі і малі значення) забезпеченість опорник лікарень Києва становить 5 днів. 

Що купували в Києві

Я передивилась, які саме закупівлі проводили міські опорні медичні заклади першої та другої хвилі у квітні та першій половині травня, зокрема із застосуванням процедури “Звіт про укладений договір COVID-19”, та встановила наступне.

Олександрівська лікарня у квітні купувала рукавички.

Однак згідно з даними YouControl лікарня має необхідне приблизно на 12 днів. Суттєво бракує лише багаторазових масок. Водночас лікарня має вдосталь респіраторів.

У березні лікарня закупила захисні щиткиреспіратори і рукавички.

Київська міська клінічна лікарня № 4. У квітні тричі укладала договори на закупівлю захисного одягу (комбінезони) різної вартості у кількості 5050 та 1000 штук. У травні уклала договори на закупівлю масок, шапочок і респіраторів

За даними YouControl, ця лікарня відчуває дефіцит засобів захисту очей, респіраторів і масок. Закладу достатньо костюмів біологічного захисту, рукавичок і антисептиків.

Лікарня також активно закуповувалася в березні: 7 закупівель (рукавички, щитки, комплекти одягу, бахіли, шапочки)

Київський міський пологовий будинок № 3Закуплено рукавичкимаски, бахіли, а також захисні комбінезони

Однак за даними карти забезпеченості цей медичний заклад переживає суттєвий брак засобів захисту очей, масок, респіраторів та костюмів біозахисту. У лікарні достатньо антисептиків, рукавичок та ізоляційних халатів.

У березні лікарня купувала рукавички (2 закупівлі), халати і маски

Київська міська клінічна лікарня № 9 у квітні-травні не закуповувала нічого.

Водночас, згідно з даними YouControl, лікарня відчуває серйозний брак лише засобів захисту очей, ізоляційних халатів і багаторазових масок. Натомість заклад достатньо забезпечений респіраторами, костюмами, рукавичками і антисептиками.

У березні лікарня купувала халати, маски і комплекти протиепідемічного одягу

Київський міський пологовий будинок № 5 також за останні півтора місяця не закуповував нічого. Проте це один з найбільш забезпечених закладів Києва. Суттєво бракує йому лише засобів захисту очей.

Цікаво, що у березні лікарня так само нічого не купувала.

Київська дитяча міська клінічна інфекційна лікарня не проводила закупівель для боротьби з COVID-19 за останні півтора місяця. Однак, їй повністю вистачає одноразових масок, рукавичок і антисептиків. Рештою засобів захисту лікарня забезпечена менше ніж на 5 днів. Серйозна проблема із захистом очей. 

Варто зазначити, що лікарня здійснила три закупівлі ЗІЗ у березні: придбала халати, і двічі маски і захисні костюми.

Київська дитяча міська клінічна лікарня № 1 у квітні закупила засоби захисту очей та обличчя й респіратори і захисний одяг. Наразі заклад повністю забезпечений антисептиком, респіраторами й рукавичками. Ізоляційних халатів і костюмів біозахисту має в запасі на 4-5 днів. Також на цей же час має одноразові маски і багаторазовий захист очей.  

Київська міська клінічна лікарня № 5. Укладені договори на закупівлю шапочок-кульбабок і фартухів. 

Київська міська клінічна лікарня № 6. Укладено договір на закупівлю костюмів біологічного захисту в комплекті, а також халатів, масок і респіраторів.

Київська міська клінічна лікарня № 8. Закуплено 1500 одноразових халатів та стільки ж масок.

Київська міська клінічна лікарня № 10. У травні закуплено 2000 захисних масок. 

Лікарня швидкої медичної допомоги  - 100 комплектів протиепідемічного одягу. 

Взагалі не закуповували засоби індивідуального захисту також Київська міська клінічна лікарня № 3 і Київська міська клінічна лікарня № 17 

Цікаво, що попри повідомлення про виділення коштів медичним закладам на боротьбу з коронавірусною інфекцією, сумарна очікувана вартість закупівель опорних лікарень першої хвилі за минулий місяць майже не зросла відчутно, якщо порівняти з аналогічним періодом минулого року, а в окремих закладах навіть зменшилася. За даними BI Prozorro, у 2019 році ці заклади оголосили 128 тендерів з очікуваною вартістю 89,7 млн грн, а у 2020 — 124 тендери на 90,8 млн грн. 

Пояснення лікарень

Щоб з’ясувати причини та обставини такої ситуації із засобами індивідуального захисту я направила запити до медичних закладів міста. Запитала, як саме забезпечується захист працівників, та чи достатньо засобів індивідуального захисту в наявності; якщо ж ні – чи зверталися лікарні за додатковим фінансуванням.  

Відповіді надходять та вже можна зробити певні висновки. Так, медичні установи стверджують, що в достатній кількості забезпечені засобами індивідуального захисту, створені запаси на найближчий час. Закупівлі таких засобів проводили як за власні кошти, так і через розподіл з Департаменту охорони здоров’я. Також отримували благодійну допомогу від громадських організацій, юридичних та фізичних осіб.

Звичайно, благодійна допомога – це чудово. Непокоїть лише те, що при такій моделі забезпечення може виникнути певний перекос – забезпечення якимось одним засобом для захисту при нестачі іншого. Саме це ми зараз і спостерігаємо. Лікарні добре забезпечені рукавичками та антисептиками. Однак більшості медичних закладів суттєво бракує захисту очей.


Проєкт реалізується за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки у рамках Transition Promotion Program.

Національний Інститут Раку змушує учасників страхуватись "у своїх”

Будь-якою ціною протягнути свою вимогу, примусити учасника  укласти договір тільки з обраною страховою компанією, не зупиняючись навіть перед порушенням норм закону. Так Інститут раку впроваджує у своїх закупівлях страхові послуги компаній «Саламандра», «Український капітал» та  «Гермес».

04.11.2019 17:20

Консультанти у медичних закупівлях: дорого і незаконно

Львівські медзамовники повинні припинити незаконні консультації в своїх закупівлях, за які примушують платити бізнес.

29.07.2019 18:00

Як замовники досі об’єднують ліки та наркотики в один лот

Чи є дискримінація учасників у медичних закупівлях невиліковною хворобою?

25.01.2019 16:16

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання