Запізнілі закупівлі. Вчасні покарання

20.11.2017 20:38

Шевченко Галина Миколаївна - голова Великоолександрівської сільської ради на Київщині. Її відомство вирішило провести ряд ремонтів  у селі. А вже на початку жовтня на DOZORRO з’явилися відгуки на кілька закупівель сільради:

Анонім заявив, що закупівлі оголосили на роботи, які вже виконані раніше.

До відгуку додали відеодоказ:

ГО «Трипільський Край» отримала в обробку ці відгуки і вирішила розібратись в ситуації. Насамперед цікавило, чи дійсно роботи вже виконані (з наданого до відгуку відео не місцевому важко ідентифікувати місце). Факти з відгуків підтвердилися! І вже за кілька годин представнику ГО «Трипільський Край» телефонувала голова сільради. Галина Миколаївна телефонувала зі скаргами на «клятих активістів» та пропозицією зустрітись особисто для вирішення питання. Після довгих телефонних переговорів та пояснень наслідків, 3 закупівлі з 4-ох відмінили.

Очікувана вартість відмінених закупівель склала 585 541 грн. Тобто, активісти зберегли громаді понад півмільйона гривень. Але одну закупівлю пані Шевченко чомусь не відмінила. ГО «Трипільський край» відправила звернення до Департаменту захисту економіки Національної поліції. Паралельно звернення написав місцевий активіст, депутат Андрій Карпенко (з’ясувалося, що це залишив відгуки на DOZORRO). Поліція зареєструвала кримінальне провадження.

За словами Андрія Карпенко, сільська голова укладала договори на ремонти доріг майже завжди з однією й тією ж компанією – ТОВ «АК-Автобан». Ремонти доріг проводили без розробки проекту та його експертної оцінки. Для цього, за його словами, ремонт роблять як «поточний», а не капітальний. Слід зазначити, що вказаний постачальник послуг – ТОВ «АК-Автобан» зареєстрований менше двох років тому - 23.02.2016 року.

І більшість договорів, які ТОВ «АК-Автобан» укладало з державними замовниками - з Великоолександрівською сільрадою.

І от 16.11.2017 року сільську голову затримали під час отримання «відкату» саме за ремонт доріг. За інформацією нацполіціїї, посадовець організувала злочинну схему «відкатів» від суб’єктів господарювання, а також, спільно з комерційними структурами, і злочинну схему розкрадання коштів місцевого бюджету, виділених на ремонт автошляхів. Також правоохоронці провели санкціоновані обшуки у приміщеннях комерційних структур, задіяних у злочинній схемі розкрадання коштів місцевого бюджету.

Тож, «скільки мотузочці не витися – кінець все одно буде».

Цей приклад може служити одночасно і застереженням для чиновників і закликом до громадян. Чиновникам слід зважати на рівень відкритості даних і не порушувати закон. А щодо громадян: ви можете вплинути на ситуацію навіть не витративши багато часу та не володіючи спеціальними навичками. Треба просто залишити відгук на DOZORRO.

Вдвічі дорожче і з реконструкцією недобудови

Як у Петропавлівській Борщагівці будують школу з купою порушень

30.01.2020 11:30

102 млн гривень на новорічні подарунки

Традиційно, до свят, органи місцевого самоврядування купують новорічні подарунки для дітей. Цього року їх вже купили майже  на 102 млн грн!

27.12.2019 11:00

Гора сміття в селі Гора

Так виглядає результат надання послуги з вивезення органічного сміття в с. Гора, що на Київщині. Послуги, замовлення якої відбувалося з численними порушеннями.

19.12.2019 23:00

Оповідь про замовника, який знає все про "неправильний мед"

А поблизу хатки стирчав стовпчик, на якому була прибита поламана дощечка з написом. І кожен, хто хоч трохи вмів читати, міг на ній прочитати: "Стороннім В". Більше прочитати там не міг навіть найвидатніший грамотій. Алан. А. Мілн, «Вінні-Пух»

06.11.2019 11:18

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання