Завищені ціни — недбалість чи умови ринку?

29.05.2020 15:00

З моменту розповсюдження в Україні коронавірусної інфекції та впровадження карантинних заходів Агентство ефективних рішень активно аналізує коронавірусні закупівлі кількох областей та оскаржує порушення, які знаходить. 

У період боротьби з пандемією значно зросли ціни на медикаменти та засоби індивідуального захисту. Низку таких випадків завищення організація помітила і в Сумській області. Тож Агентство з’ясовувало, замовники закуповувались за завищеними цінами через свою недбалість чи це умови, які диктує ринок? 

Медикаменти

Зокрема, для боротьби з COVID-19 відділ охорони здоров’я Сумської міської ради нещодавно придбав препарат “Меробоцид” на понад 800 тисяч гривень. Згідно з договором, замовник купив 3000 одиниць порошку для розчину для ін’єкцій “Меробоцид” по 1000 мг у флаконі №1 (МНН Meropenem) за ціною 294,70 грн за одиницю (без ПДВ).

Ми порівняли ціни з відкритих джерел та проаналізували інші закупівлі цього медикаменту, здійснені іншими замовниками в Сумській області за цей же період. У результаті виявили, що відділ охорони здоров’я Сумської міськради міг придбати препарат за суттєво завищеною ціною. Адже, наприклад, Кролевецька ЦРЛ через кілька днів придбала його за 220,82 грн за одиницю (без ПДВ), а Конотопська ЦРЛ купувала такий препарат трохи раніше і також суттєво дешевше — за 257,51 грн (з ПДВ).

Відтак, переплата відділу охорони здоров’я на закупівлі засобу могла скласти приблизно від 111 до 221 тисячі гривень.

До слова, на момент публікації блогу роздрібна ціна на порошок для розчину для ін’єкцій  “Меробоцид”  по 1000 мг у флаконі в аптеках у Сумах становить орієнтовно 275,55 грн.

Агенство ефективних рішень надіслало звернення до замовника з проханням роз’яснити вибір постачальника. У відповіді замовник пояснив, що через різке зростання попиту на лікарські засоби, викликане розповсюдженням коронавірусної інфекції, постачальники та виробники відповідних товарів суттєво змінили умови співпраці. Вони збільшили ціни, які щодня змінюються, і збільшили строки поставки. 

Зокрема, препарат “Меробоцид” у кількості 3000 одиниць інші представники ринку пропонували за ще вищою ціною. У пошуках препарату замовник контактував і з постачальником, який продавав цей засіб іншим замовникам дешевше. Втім останній не зміг гарантувати поставку необхідної кількості препарату, тож у відділу охорони співпраця з ним не склалась. 

Це не єдиний випадок у Сумській області, коли засоби для боротьби з COVID-19 замовники були змушені купувати дорожче. 

Маски

Липоводолинська ЦРЛ  Липоводолинської райради придбала марлеві маски по 22 гривні за штуку (договір у системі відсутній), а наступного дня замовник купував марлеві маски у того ж ФОПа уже за ціною 28 гривень за одиницю. 

Водночас у Центрі громадського здоров’я наголосили, що медичним працівникам не можна використовувати марлеві маски, адже вони не забезпечують належного рівня захисту. 

Для порівняння в цей же період замовники у Сумській області купували марлеві маски по 9,90 грн з ПДВ (Дружбівський центр первинної медико-санітарної допомоги Дружбівської міськради) та по 13,50 грн/15 грн без ПДВ (Міськводоканал Сумської міської ради).

Оскільки марлеві маски різняться за кількістю шарів та цупкістю і типом марлі, Агенство ефективних рішень звернулося до замовника з проханням пояснити, чому він обрав придбати марлеві маски саме в цього ФОПа, та чому ціна на маски, придбані Липоводолинською ЦРЛ з різницею в один день відрізняється на 6 гривень за штуку. Як пояснює замовник така ціна зумовлена дефіцитом засобів індивідуального захисту, що почався з кінця лютого. Також ціна зумовлена тим, що маски виготовлені з марлі типу 20. Втім, чому лікарня купувала маски два дні поспіль в одного і того ж постачальника, але за суттєво різною ціною, лікарня не пояснила.

Дезінфекційні засоби

Один і той самий предмет закупівлі, але з суттєвою різницею у ціні купував в області ще один замовник — Сумський обласний клінічний онкологічний диспансер. Йдеться про деззасіб “Актацид”, який замовник придбав в середині квітня на суму 92 тисячі гривень за ціною 618 гривень за літр (без ПДВ). Водночас на початку лютого 2020 року онкодиспансер купував цей самий “Актацид” за 340 гривень за літр (без ПДВ), а в середині 2019 року — за 190 грн за літр (без ПДВ). Усі вказані закупівлі деззасобу замовник здійснював в одного і того ж ФОПа. Агентство ефективних рішень зв’язалось з замовником, де пояснили — такі ціни запропонував підприємець. На запитання, чи не шукав диспансер можливості придбати засіб дешевше, стало зрозуміло — іншого постачальника замовник не шукав.

“Актацид” по 618 грн за літр в квітні купували замовники і в інших областях, наприклад, за такою ціною за літр деззасіб купували Хмельницька інфекційна лікарня та Іллінецька ЦРЛ, що на Вінниччині. До слова, зараз той самий постачальник, що продавав “Актацид” Іллінецькій ЦРЛ по 618 грн, продає цей деззасіб по 380 грн за літр


Отже, переплати під час  для боротьби з COVID-19 можуть бути як виправданими (через умови ринку), так і через недбалість замовника. Аналітикам варто розбирати кожен випадок окремо і обов’язково дізнаватися усі деталі в замовників. 

Проєкт договору в спрощеній закупівлі: публікувати чи ні?

На честь дня народження спрощених відповідаємо на найпоширеніше питання щодо них.

19.04.2021 14:30

Ліва сторона + права сторона = міст

В Конотопі міська рада поділила міст, щоб уникнути конкурентних торгів.

22.04.2020 20:15

Грудневі жнива на Франківщині: витратити не можна залишити

Департамент будівництва Івано-Франківської облдержадміністрації за «грудневі жнива» уклав більше 60 прямих договорів на очікувану вартість у 24 мільйони гривень без проведення аукціонів у ProZorro.

23.01.2018 19:36

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання