DOZORRO

Депутати хочуть дозволити підвищувати вартість у договорах на будівництво і поточний ремонт

06.02.2023 10:20

Народні депутати пропонують дозволити збільшувати ціни укладених договорів про закупівлю будівельних робіт та поточного ремонту, якщо їхнє зростання підтвердять експертні організації. 

Це дозволить розморозити деякі будівельні проєкти. Але водночас несе суттєві корупційні ризики:

  • Стане можливою нова корупційна схема, яка практично знищить конкуренцію на закупівлях будівельних робіт та поточного ремонту. Замовники зможуть оголошувати закупівлі з заниженою очікуваною вартістю. На них приходитиме єдиний учасник-улюбленець. Із ним будуть підписувати контракт. А через пів року вони збільшуватимуть вартість договору на основі експертного висновку. І лише тоді підрядник приступатиме до роботи.
  • Вартість будівництв можна буде підвищувати без обмежень. Адже законопроєкт їх не передбачає. 
  • Норму можна буде застосувати для договору, укладеного в будь-який період.
  • Поєднання дозволу збільшувати ціну договору з послабленням вимог щодо використання Prozorro і оприлюднення інформації ускладнить контроль таких закупівель.

«Стрімка інфляція під час війни справді ускладнює реалізацію будівельних проєктів. Ініціатива депутатів намагається вирішити цю проблему. Однак законопроєкт потребує доопрацювання. Потрібні запобіжники, що не дозволять чиновникам зловживати новими можливостями», — пояснює заступник виконавчого директора TI Ukraine з інноваційних проєктів Іван Лахтіонов.

Transparency International Ukraine закликає доопрацювати законопроєкт згідно з рекомендаціями до першого читання. 

Матеріал підготовлено за підтримки USAID / UK aid проєкту “Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах / TAPAS”

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання