DOZORRO-NEWS

Експерти Transparency International Україна презентували результати дослідження присвяченого публічним закупівлям у сфері охорони здоров’я

15.11.2018 09:33

У 2018 році 50% всіх угод на постачання ліків та медичного обладнання на місцевому рівні уклали з 1% постачальників, що свідчить про високий рівень монополізації на ринку. Такі дані представили аналітики Transparency International Україна під час презентації другого звіту «Медичні закупівлі в ProZorro: експрес-обстеження 2.0» в Українському кризовому медіа-центрі.

«Сфера медичних закупівель знаходиться під нашою пильною увагою, бо вона стосується кожного – усі ми є пацієнтами або родичами пацієнтів. Наша мета – допомогти колегам з Міністерства охорони здоров’я проконтролювати процес медичних закупівель. Ми хочемо показати громадянам, як контролювати закупівлі і зробити нашу сферу медицини ефективнішою», – зазначив Ярослав Юрчишин, виконавчий директор Transparency International Україна.

У звіті проаналізували та порівняли медичні закупівлі на місцевому рівні за перші три квартали 2017 та 2018 років. Серед позитивних тенденцій – видатки лікарень та департаментів з 2017 року зросли з 15,6 до 16,7 мільярдів гривень. Зменшився обсяг коштів, що витрачаються на менш врегульовані законом допорогові закупівлі. Є однак і негативні тенденції – зниження відсотка конкурентних процедур у допорогових закупівлях у всіх областях України та високий рівень монополізації у постачанні ліків та медичного обладнання.

Віктор Нестуля, виконуючий обов’язки генерального директора державного підприємства «Медичні закупівлі України» при Міністерстві охорони здоров’я України, наголосив, що сфера медичних закупівель завжди була однією з найбільш корумпованих і участь міжнародних організацій в цьому процесі дала позитивний ефект.«З 2015 року, коли медичні закупівлі були передані міжнародним організаціям, країна почала економити до 40% коштів. Завдяки цьому ми змогли забезпечити більше медикаментів та лікарських засобів для пацієнтів. Також зросла конкуренція серед постачальників», – зазначив він. Наступним кроком для економії має стати централізація медичних закупівель через створення баз даних постачальників та електронних каталогів, для оптимізації витрат у регіонах.

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання