DOZORRO-NEWS

Квітневі досягнення ProZorro

03.05.2017 12:35

Перші дні травня ознаменувались не лише вихідними днями та масовими походами на природу, а й звітуванням щодо квітневих успіхів ProZorro. Публічний звіт щодо досягнень системи публічних закупівель виклав на своїй офіційній сторінці директором департаменту регулювання державних закупівель Міністерства економічного розвитку та торгівлі України Олександр Стародубцев.

"Почався травень, і самий час мені написати наш апдейт по Система публічних електронних закупівель ProZorro за квітень.

Отже:

1. По прозорості (нормативка-ІТ-система-моніторинг):
a. Нарешті є прогрес щодо однієї із обов’язкових довідок, на яку найбільше скарг. ДФС запускає дуже класний сервіс, за яким тепер постачальник може отримати довідку ДФС, засвідчену їх ЕЦП, собі в кабінет або на пошту. Далі, відповідно, цю довідку можна підвантажити в тендерну пропозицію. Ми найближчим часом випустимо на цю тему роз’яснення, аби уникнути бажання деяких замовників все таки отримувати щось в папері.
МВС, доречі, обіцяє зробити щось подібне. Тільки там із строком видачі поки що не зрозуміло.
b. Вся наша нормативка відпрацьована юристами, за що дуже дякуємо юридичному департаменту МЕРТ. Законопроект та SLA вже найближчим часом виносимо на КабМін, рамки – йдуть на підпис міністру. В травні має багато всього відбутись по цій темі.
c. Проект ЄС провів хороший семінар, де презентував своє дуже попереднє бачення змін законодавства, що гармонізують нас з директивами ЄС. З самого головного - з’являється тендер з обмеженою участю. Але дуже багато і інших новацій: врегулювання питання пропозицій з анормально низькою ціною, вводяться поняття: життєвий цикл товару, публічний контракт – і багато інших цікавих, але не завжди однозначних речей. Тепер справа відділів Natalia Shymko та Anna Bespalova за підтримки Саша Шатковський та Tatiana Lisovska все це добре обдумати та відпрацювати.
d. На ДП майже весь місяць займались узгодженням фінансування ІТ-розробки. Ми з ТАПАСом перший раз проходимо цю процедуру. Багато нюансів вилазить по ходу. Але титанічними зусиллями з обох боків перед самими святами вже договір із розробником був підписаний. Так що і це питання побороли. Тепер будемо наздоганяти з самою розробкою, бо там і інтеграції з реєстрами, і ЕСКО, і переїзд в Україну – багато всього дуже термінового та важливого.
e. Ну а команда DOZORRO повністю переробила розділ "Оскарження". Тепер, окрім залишити відгук, можна відразу вибрати тип порушення і згенерувати запит/скаргу/заяву до контрольних і правоохоронних органів. Комісію з допорогового оскарження ми прибрали. В такому вигляді в ній нема сенсу, а ми, в свою чергу, готуємо зміни на цю тему в закон. Бо по-іншому, нажаль, не врегулюється.

2. По конкурентності ми знову взяли участь в декількох семінарах в різних форматах:
a. За підтримки американського посольства в офісі Arzinger law office (семінар);
b. В Дніпрі на чудовому івенті, який влаштував Громадський Контроль «Валить нельзя остаться» ;

c. Василь Задворний (Vasyl Zadvornyy) в Одесі і розповів про Prozorro на першому всеукраїнському форумі Торгово-промислової палати України "Цифрова Україна - switch on you business”;
d. Ну і в системі відбулась одна з найбільших закупівель за весь час роботи, де через конкуренцію непогано зекономили. Стоїмо!

3. Професіоналізація:
a. Кожні вихідні протягом всього місяця йшла наша програма для професійних замовників в Kyiv School of Economics - можливості для викладачів. В квітні одним зі спікерів, був наш хороший друг Volodymyr Stetsyk https://www.facebook.com/natalija.shapoval/posts/1370989502936555, який є одним з найкращих фахівців в корпоративних закупівлях і працює в світовій компанії AT Kerney, яка з управлінського консалтингу є лідером в цій сфері. Якщо хтось щось чув про дошку для шахів закупівельника – це як раз воно.
b. Запустили системну роботу з ВИШами по навчанню публічним закупівлям. Для цього провели 27 квітня великий семінар для представників ВИШів, який Tania Dpp Medt та наша команда відділу роз’яснень готували дуже ретельно і наполегливо. Про ІТ- та екосистему Prozorro розказали, трохи надихнули, матеріали видали. Будемо сподіватись охочі знайдуться:)
c. Команда Лілія Лахтіонова, як і обіцяли, добили річний звіт у сфері закупівель. І відразу взялися за аналогічний звіт 1-го кварталу. Дуже класно, коли держава на постійній основі продукує професійні матеріали, які приємно взяти в руки. Дякуємо, як завжди, Transparency International Ukraine за допомогу і з контентом, і з дизайном.
d. Ну і я, користуючись нагодою, трохи розказав про досвід нашої реформи для інтернів Верховної Ради. Кажуть сподобалось:).

4. GoGlobal – світове визнання
a. Наприкінці місяця до нас завітали представники NGO країн СНД. Я зробив їм нашу класичну презентації – що таке Prozorro і нащо воно потрібно. Судячи з реакції – пішло добре. Багато людей запалилось тим, що це open-source. Може десь ще на теренах СНД наше Prozorro стане в нагоді.
b. А в Молдові дуже динамічно все і так розвивається. Судячи з того, що Viktor Nestulia та Dmitry Palamarchuk проводять там половину часу, скоро ми будемо просити в молдован вже їх напрацювання, бо вони тестують і власні цікаві ідеї. Дуже вдала синергія виходить.
c. Хорошу статтю випустили про нас Open Contracting.
d. І в травні ми знову їдемо питати щастя у World Procurement Award. Побажайте нам удачі!

5. В реформі держслужби протягом квітня теж відбувалось багато всього:
a. Йшла оцінка за результатами 1го кварталу. Лінійні керівники говорили про це зі своїми командами, а потім зі мною та Tatjana Sazonova (через велику завантаженість по ДП Василь Задворний на певний час передав це Тані, яка абсолютно чудово впоралась). 3-го травня, післязавтра, сідаємо і все зводимо до купи.
b. Я сам багато працював по темі підвищення кваліфікації для держслужбовців. Вже вимальовується певна логіка, за якою можна було б суттєво покращити цю сферу. Про що протягом квітня я і встиг поговорити з:
i. Roman Borysenko, Olga Prokhorenko – НБУ
ii. Blinova Irina, Alexey Kasyanenko – PWC
iii. Иван Примаченко, Ostap Stasiv та Mariya Boguslav – Прометеус, ВУМ та СкілАкадемі відповідно
iv. Inna Sovsun – KSE
v. Andrew Rozhdestvensky, Yarka Boychuk – LVBS / УКУ
vi. Oleksandr Savruk, Едуард Мальцев – KMBS
vii. Сергій Сорока, Володимир Купрій (Volodymyr Kuprii) – РПР / Нова Країна – група по реформі державного управління
Ну і майже постійно говоримо про це з Oksana Semenyuk відносно того, що з наших ідей можна було б запропонувати в СКМУ.
Запрошую всіх, кому тема HR на держслужбі – цікава. Вже є більш-менш конкретний концепт"

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання