DOZORRO-NEWS

МЕРТ, ProZorro та KSE розробили формулу визначення ринкової вартості газу

21.10.2019 10:06

Мінекономрозвитку розробило формулу, яка дозволить державним та комунальним організаціям купувати газ за ринковими цінами. За умови використання формули орієнтовна річна економія сягне 3 млрд грн, повідомляє керівник проектів з роботи публічних закупівель команди підтримки реформ Мінекономрозвитку Андрій Телюпа. Відповідна інформація розміщена в колонці автора на Економічні правді.

«Орієнтиром при визначенні ціни можуть бути біржові ціни на міжнародних хабах, де імпортери закуповують газ для українського ринку. На ці ціни орієнтуються постачальники під час продажу газу внутрішнього видобутку споживачам. За таких умов виникає потреба в укладанні додаткових угод для коригування ціни. Визначення нової ціни можна врегулювати за допомогою формули, яка враховує коливання курсу гривні відносно валюти та ціни на європейських хабах. Застосування формули позбавить постачальників стимулів демпінгувати на торгах. 

Формула також впорядковує процес ціноутворення. Тепер постачальник не зможе посилатися на ті обґрунтування, які йому вигідні, а замовник, маючи на руках чіткі розрахунки, не залежатиме від доброї волі трейдера, у якого більше аналітичних та інституційних можливостей для того, щоб просувати власну ціну», - йдеться у матеріалі.

Щоб допомогти покупцям та постачальникам зробити об'єктивне уточнення ціни, був створений онлайн-калькулятор.

Новий функціонал розробила команда ProZorro, KSE Centre of Excellence in Procurement разом з департаментом регулювання публічних закупівель Мінекономіки та командою підтримки реформ. 

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання