DOZORRO-NEWS

На закупівлях пакунків малюка перевитратили щонайменше 129 млн грн: Рахункова палата

28.05.2021 14:00

Рахункова палата опублікувала результати аудиту ефективності використання бюджетних коштів на одноразову натуральну допомогу «пакунок малюка». Згідно з висновками, на закупівлях, які проводили не через Prozorro, державний бюджет втратив щонайменше 129 млн грн.

Упродовж 2018-2020 років в Україні мали реалізовувати проєкти міжнародної допомоги. Однак протягом двох років кошти на пакунки малюка чи грошові виплати замість них насправді виділяли з державного бюджету — загалом 2,5 млрд грн. 

84% з них використали непрозоро, а закупівлі проводили через Управління ООН з обслуговування проєктів (ЮНОПС). Аудит також виявив ще низку проблем із реалізацією ініціативи пакунків малюка:

  • 124 тисячі дітей взагалі не змогли отримати допомогу (натуральну або грошову);
  • траплялися випадки неповної комплектації пакунків;
  • батьки, що отримали грошову допомогу, не могли придбати перелік товарів, аналогічний до наповнення пакунків малюка, через вищі роздрібні ціни.

У 2018 році команда DOZORRO від Transparency International Ukraine закликала Міністерство соціальної політики України дотримуватися чинного закупівельного законодавства, а також попереджала про ризики закупівель поза системою електронних закупівель. 

Наразі у Prozorro оголошений тендер на придбання пакунків малюка, однак зважаючи на відгуки потенційних учасників та попередній досвід, вона може стати неуспішною. Тож наголосимо, що для якісної закупівлі допомоги породіллям необхідно:

  • планувати тендери заздалегідь;
  • прописати чітке технічне завдання, щоб якість товарів була задовільною;
  • передбачити відповідальність постачальника за неякісний товар і невчасні поставки.

Transparency International Ukraine продовжить стежити за закупівлями для новонароджених.

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання