DOZORRO-NEWS

«У 2020 році сфера державних тендерів отримала важливий імпульс» - Василь Задворний

15.01.2021 07:40

Минулоріч в Україні було прийнята нова редакція закону "Про публічні закупівлі". Серед іншого був знижений поріг для обов’язкових закупівель через ProZorro до 50 тисяч гривень, що вже дозволило заощадити 1,7 мільярдів гривень на замовленнях, які б раніше просто віддавалися постачальнику напряму. Про це в авторській колонці на «Економічній правді» розповів гендиректор ДП «Прозорро» Василь Задворний.

Крім того за змінилася система оскарження закупівель. Якщо раніше вартість за подачу скарги в АМКУ була фіксованою: 5 або 15 тисяч гривень, то тепер вона залежить від очікуваної вартості тендеру і може становити від 2 до 170 тисяч. Подібна диференціація дозволила відсіяти ряд необгрунтованих скарг які почали бити по кишені «тендерних тролів».

Серез змін 2020-го варто згадати й новий антидемпінговий інструмент в ProZorro.  Тепер система підсвічує аномально низькі пропозиції, які суттєво (на 30-40%) відрізняються від цін конкурентів. У такому випадку учасники повинні надати своїм цінам обґрунтування. 

Продовжує ДП «Прозорро» розвивати й перший державний онлайн магазин ProzorroMarket. Ідея такого електронного каталогу максимально проста — до нього відбирають постачальників найбільш ходових товарів та медвиробів, а далі замовники можуть купувати невеликі партії їхньої продукції в кілька кліків. 

«Окрім реалізації нового Закону, ми втримали і навіть пришвидшили курс на діджиталізацію закупівель. Інтегрувалися з Держказначейством, щоб уся інформація про оплати була прозорою, а бізнес перевіряв, як той чи інший замовник платить по рахунках.  З "чорним списком" АМКУ — щоб замовники одразу бачили та відхиляли пропозиції компаній, яких уже покарано за порушення економічної конкуренції на торгах. Крім того, почали переведення тендерної документації в електронний формат, щоб постачальники легко орієнтувалися у вимогах та не помилялися при подачі пропозицій. Інформацію про критерії доброчесності замовники та бізнес уже вказують в електронних полях системи Prozorro», - підсумував Задворний. 

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання