DOZORRO-NEWS

У Верховній Раді планують підвищити вимоги до природних монополій в частині організації ними закупівель

09.02.2021 09:02

Законопроект №5020 щодо внесення змін до процесу закупівель природних монополій відносить операторів систем розподілу електроенергії, газорозподільних мереж, підприємства централізованого водопостачання та водовідведення, а також транспортування теплової енергії до замовників, які здійснюють закупівлі через систему ProZorro. Водночас уточнюється формулювання переліку видів діяльності в окремих сферах господарювання. Відповідно до законопроекту, ними, зокрема, є транспортування, розподіл, зберігання і постачання природного газу, його видобуток і надання послуг LNG, виробництво, транспортування та постачання електричної та теплової енергії, питної води, централізованого водопостачання і водовідведення, повідомляє «Інтерфакс - Україна».

У пояснювальній записці до законопроекту наголошується, що через невикористання системи ProZorro зазначеними суб'єктами господарювання і нерозкриття їхніх витрат неможливо встановити, наскільки обґрунтованими є витрати таких природних монополій, що враховуються в тарифах.

Автори законопроекту при цьому посилаються на досвід країн ЄС, зазначаючи, що в них до природних монополій встановлюють жорсткі вимоги щодо прозорості та підзвітності, а тарифи операторів регулюють із метою захисту споживачів від необґрунтованих витрат і стимулювання належних інвестицій в інфраструктуру.

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання