DOZORRO-NEWS

Укрзалізниця оголосила закупку дизпалива на суму майже 2 мільярди гривень

05.04.2017 18:16

Укрзалізниця оголосила закупку дизпалива на суму майже 2 мільярди гривень

Філія «Центр забезпечення виробництва» ПАТ «Українська залізниця» оголосила про проведення процедури закупівлі 90 тисяч тонн дизельного палива. Інформація про це розміщена на порталі публічних закупівель «ProZorro». Очікувана вартість масштабної закупки становить 1,997 мільярдів гривень.

Прикметно, що у згідно умов тендерної документації та проекту договору вартість закупівлі буде щотижня автоматично перераховуватися із застосуванням індексу зміни ціни. Про це на своїй сторінці у мережі Facebook написав голова правління ПАТ «Українська залізниця» Войцех Балчун.

«Ми стали першою компанією в Україні, що запроваджує передову світову практику розрахунку вартості дизпального із застосуванням «формули". Щойно оголосили тендер у системі ProZorro на придбання 90 тисяч тонн дизпального із застосуванням котирувань Platt’s. Тендерна документація передбачає, що, за умовами договору з переможцем торгів, щотижня автоматично буде перераховуватися вартість закупівлі із застосуванням індексу зміни ціни. Також впроваджується таке поняття, як «ціна тижня». Вона розраховуватиметься у день підписання додаткової угоди. Ціна тижня формуватиметься на основі ціни дизпального в день проведення аукціону, помноженої на індекс зміни ціни. Індекс зміни ціни,у свою чергу, буде розраховуватися із застосуванням котирувань Platt’s та курсів валют у день аукціону та в день підписання додаткової угоди. Такий підхід найбільш об’єктивно відбиватиме тенденцію на ринку нафтопродуктів, враховуватиме зміну котирувань на світових ринках нафтопродуктів та курсову різницю. Особливо це актуально для великих обсягів закупівель, адже продукція відвантажується окремими партіями упродовж певного періоду часу, а розрахунки здійснюються здебільшого за фактом поставок. Тому в нафтотрейдерів відпаде потреба закладати наперед завищену ціну продукту, а Укрзалізниця зможе закуповувати дизпальне за справедливою ринковою ціною. Невеликі нюанси - у роботі ProZorro, оскільки система не передбачає торги за формульною ціною, тому формульна зміна ціни відбуватиметься вже після проведення торгів. Можливість такого формульного підходу, зокрема, прописана в Законі України «Про публічні закупівлі», - пише Балчун.

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання