DOZORRO-NEWS

Верховна Рада підтримала законопроект, що відкриває можливості застосування ProZorro для закупівель енергосервісу

24.03.2017 13:32

Верховна Рада підтримала законопроект що відкриває можливості застосування ProZorro для закупівель енергосервісу

Вчора Верховна Рада у другому читанні підтримала законопроект N4549 про внесення змін до Закону України "Про запровадження нових інвестиційних можливостей, гарантування прав та законних інтересів суб'єктів підприємницької діяльності для проведення масштабної енергомодернізації. Свої голоси «за» віддали 228 народних депутатів.

«Це ще одна перемога! Прийнято закон, який відкриває шлях для широкомасштабної термомодернізації дитсадків, шкіл, лікарень тощо. Відтепер ЕСКО-компанії матимуть абсолютно всі законодавчі підстави для роботи у бюджетній сфері, укладення ЕСКО-договорів та залучення свого капіталу у впровадження енергоефективних заходів у закладах соціальної сфери.

Зокрема, законом передбачається можливість застосування електронних аукціонів через систему «ProZorro» для закупівель енергосервісу. Це значно полегшить процес заключення договорів між ЕСКО-компаніями та розпорядниками бюджетних коштів. Цьогоріч очікується укладання близько 100 ЕСКО-договорів», - прокоментував ситуацію Урядовому порталу голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України Сергій Савчук.

Дописом на власній сторінці у Facebook відреагував на позитивне голосування Ради й один із співавторів законопроекту Олексій Рябчин: «Оскільки замовниками ЕСКО є бюджетні установи, виконавці обираються за механізмом публічних закупівель. За 2016 рік було проведено 27 тендерів на здійснення термомодернізації ЕСКО-компаніями і підписано 19 договорів на загальну суму близько 7 млн грн. 35 муніципалітетів заявили про свій намір впроваджувати ЕСКО-механізм в бюджетній сфері. Державне агентство з енергоефективності створило відкриту базу потенційних об'єктів енергосервісу.

Проте з прийняттям Закону України "Про публічні закупівлі" та запровадженням системи Prozorro механізм ЕСКО зупинився. З літа 2016-го року неможливо було проводити закупівлі енергосервісу на електронних майданчиках, оскільки закон про ЕСКО має пряму прив'язку до старого, вже нечинного закону про державні закупівлі.

Для того, щоб перезапустити ЕСКО, необхідно було внести відповідні зміни до закону, передбачити можливість використовувати Prozorro, змінити термінологію.

Запуск закупівель енергосервісу через ProZorro стане можливим орієнтовно вже в середині 2017 року. Затримка пов'язана з тим, що потрібно розробити додаткове програмне забезпечення для ProZorro. Відповідально можу сказати, що цей закон є пріоритетним для муніципалітетів, про нього розпитували в Маріуполі та Дніпрі під час "Зеленої експедиції", його активно лобіювали в КМДА. Вітаю Верховну Раду з тим, що ми спромоглись нарешті його прийняти.»

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання