DOZORRO-NEWS

Як коронавірус змінив стосунки замовників і підрядників: IX Forum Zakupki

15.04.2021 19:00

Нові реалії, у яких світ опинився рік тому через коронакризу, торкнулися багатьох рутинних процесів та прискорили цифровізацію. Це — тема багатьох статей та доповідей останнім часом. Однак мало хто згадує про те, що значною мірою змінилися відносини закупівельників та постачальників. Обидві сторони вимушені активніше шукати компроміси та вчитися домовлятися. Чому це важливо робити та як покращити співпрацю — говорили на цьогорічному IX Forum Zakupki. 

Ключовою темою, як у доповідях спікерів, так і в дискусіях, стала комунікація між сторонами на всіх етапах закупівельного процесу. Експерти відмітили, що закупівельники мають не тільки вивчати ринок, а і залучати постачальників до дискусії перед тим, як оголошувати тендер. Це допомагає детальніше сформулювати технічне завдання та отримати кращий результат. Постачальникам, зі свого боку, слід більше проявляти ініціативу — давати закупівельникам зворотний зв'язок та пропонувати допомогу зі складанням документації. 

Крім того, спікери акцентували на важливості коректного формулювання вимог у документації. Це дозволить більшій кількості постачальників взяти участь у тендері. Також закупівельникам варто чітко вказувати параметри, за якими буде аналізуватися якість поставленої продукції. І найкращий варіант — коли параметри уніфіковані для всіх учасників. 

Робота у світі, де складно щось передбачити, звісно впливає і на виконання зобов'язань. Однак порушення умов чи строків постачання, далеко не завжди є провиною компанії-партнера. І закупівельники це розуміють. А тому спікери наголошували на тому, що навіть у випадках непорозуміння з постачальниками, потрібно не поспішати переходити до претензійного формату роботи. Необхідно вибудовувати комунікацію та намагатися розв'язувати питання, сідаючи за стіл переговорів. Проте, щоб убезпечити себе від неналежного виконання партнерських зобов’язань, важливо якісно готувати та вивчати проєкт договору.  

“Закупівельні контракти дуже подібні до шлюбних. І якщо дві сторони входять у відносини, але у них різні очікування, і вони не порозумілися на початку, то потім ці відносини скоріш за все будуть не дуже вдалими. А можливо навіть завершаться великими проблемами. Тому, щоб мати успіх, потрібно, аби дві сторони на самому початку дуже добре розуміли одна одну. Тобто, щоб замовник міг пояснити, що він хоче, а постачальник, що він може”, — наголосила Надія Бігун, директорка із закупівель ДК “Укроборонпром”.

Обидві стороні зійшлися на думці, що у вибудовуванні стосунків зараз особливе значення має репутація. Тому, як компаніям-замовникам, так і компаніям-постачальникам важливо працювати над своїм іміджем на ринку. А також вивчати потенційного контрагента перед співпрацею. 

Загалом же форум продемонстрував, що і закупівельники, і постачальники, готові йти назустріч один одному та бути рівноцінними партнерами. Від цього виграють усі. Закупівельники отримуватимуть необхідний товар, постачальники — контракти, а сфера електронних закупівель активно розвиватиметься.

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання