DOZORRO

Закликаємо повернутися до конкурентних закупівель там, де це можливо

09.06.2022 13:40

Transparency International Ukraine закликає Кабмін якнайшвидше повернути обов’язкові конкурентні закупівлі для замовників, які мають можливість їх проводити під час війни.

Відповідну Постанову вже розробило Міністерство економіки. Вона пропонує зобов’язати замовників купувати або через Prozorro Market, або через спрощені закупівлі в Prozorro, якщо очікувана вартість закупівлі дорівнює або перевищує 50 тис. грн. Обмеження на максимальну вартість немає. Проєкт Постанови також передбачає низку винятків.

Купувати напряму все ще зможуть замовники, що здійснюють оборонні закупівлі, а також визначені частиною дев’ятою статті 3 Закону України “Про публічні закупівлі”: МВС, Міністерство оборони, Національна поліція, Державна прикордонна служба та інші. Винятком також будуть закупівлі для забезпечення нагальних потреб функціонування держави в умовах воєнного стану, згідно з відповідною Постановою. До них належать закупівлі Укрзалізниці, та деякі закупівлі ОВА і центральних органів влади: харчі, ліки, першочергові аварійно-ремонтні роботи тощо.

Спрощені або каталоги також не будуть обов’язковими:

  • для замовників у зоні активних бойових дій;

  • для тих, хто не має технічної можливості скористатися Prozorro і може це документально підтвердити;

  • коли існує нагальна потреба;

  • для закупівель, оголошення про які будуть містити інформацію з обмеженим доступом;

  • після спрощеної, яку відмінили через недостатню кількість учасників.

Також ці правила не будуть розповсюджуватися на винятки, які визначені Законом “Про публічні закупівлі”. Наприклад, укладати договори з постачальниками останньої надії або угоди за результатами мистецьких конкурсів все ще можна буде напряму.

Для закупівель через Prozorro Market на понад 200 тис. грн Постанова передбачає застосування запиту ціни пропозицій, якщо в каталозі більше однієї пропозиції. Також Мінекономіки пропонує збільшити строки для звітування по договорах, укладених напряму, до 70 днів з дня припинення воєнного стану. Згідно з чинною версією Постанови, замовники матимуть на це 20 днів.

Повернення до конкурентних торгів підтримує і Держаудитслужба. А досвід закупівель Укрпошти під час війни підтверджує, що спрощені не лише можливі, але й дозволяють суттєво економити бюджетні кошти, яких зараз обмаль. 

“Зараз як ніколи важливо ефективно витрачати бюджетні кошти. В умовах, коли більшість грошей іде на війну, потрібно шукати найвигідніші пропозиції, щоб задовольняти цивільні потреби. Спрощені і каталоги — оптимальне рішення, щоб і повернути конкуренцію, і не переобтяжити замовників”, — пояснює заступник виконавчого директора TI Ukraine з інноваційних проєктів Іван Лахтіонов

Transparency International Ukraine підтримує ініціативу Мінекономіки та закликає Кабінет міністрів якомога швидше ухвалити відповідну Постанову. 

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання