DOZORRO-NEWS

Запровадження ProZorro підвищило рівень економії на закупівлі товарів до 10,8% відносно роздрібних цін

18.10.2018 22:21

Сьогодні, 10 жовтня, в інформаційному агентстві “Інтерфакс Україна” презставники компанії YouControl презентували результати власного дослідження “Публічні закупівлі: ефект ProZorro. Цінові тренди товарних груп”. Аналітики YouControl спробували відповісти на питання, як система ProZorro вплинула на ціноутворення, конкуренцію та прозорість проведення державних торгів. Для цього експертами було проведено аналіз цінових трендів на ринку публічних закупівель за 2013–2017 роки. Предметом дослідження стали відкриті дані про проведені тендери для закупівлі певних груп товарів, таких як паливо, м'ясо птиці, яйця, борошно, соки, картопля, молоко і цукор.

“Дослідження показало, що сумарна економія на закупівлях лише цих окремих видів продукції порівняно з ринковою вартістю збільшилась з 5 млн грн у 2013 р. до 144 млн грн у 2017 р. Якщо раніше в середньому при проведенні торгів держазамовники навіть перепалачували 1,2%, то нині вони вже економлять 10,8% відносно роздрібних ринкових цін”, ‒ наголосив один з авторів дослідження, фінансовий аналітик YouControl Роман Корнилюк.

Окрім власне дослідників на заході виступив й один з ідеологів публіних закупівель Максим Нефьодов, перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України.  

“Мені дуже приємно, що такі дослідження проводяться. Ми раді, коли є зовнішні звіти ‒ позитивні чи критичні щодо діяльності нашої команди. Ми точно детально вивчимо це дослідження і візьмемо якісь ідеї з нього в роботу. Будемо раді, якщо таких досліджень буде більше...

Я виходжу з тієї позиції, що держава має бути маленька, компактна, не підміняти собою приватний ринок. І дуже сильно намагаємося уникнути того, аби ProZorro займалось усім на світі. І одне з наших завдань ‒ видавати абсолютно усі дані відкрито й безкоштовно, аби будь-хто міг їх завантажити. І це важливо не лише з якоїсь філософської точки зору, адже це дані, які належать народу України. І ми зацікавлені, аби приватний сектор на цих даних робив продукти, заробляв гроші, створював робочі місця”, ‒ резюмував Нефьодов.

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання