DOZORRO

Депутати підтримали законопроєкт про нові переговорки

26.01.2022 14:00

Депутати проголосували за законопроєкт 6273 в другому читанні. Згідно з ним, за переговорною процедурою можна буде купувати ремонти компресорних станцій газопроводів та будівництво Дністровської гідроакумулюючої електростанції (ГАЕС). Дозвіл триватиме до жовтня 2022 року.

Для 18 компресорних станцій без тендерів, за переговорною процедурою, можна буде купувати роботи, необхідні для їхнього ремонту, модернізації чи реконструкції. Придбати їх можна лише в підприємства, яке виробляє газотурбінне обладнання і включене до переліку об'єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави. Ймовірно, йдеться про ДП “Науково-виробничий комплекс газотурбобудування «Зоря»-«Машпроект»”. 

Обсяги цих ремонтів ми не знаємо, тому оцінити, скільки коштуватиме таке нововведення, важко. Зараз у Prozorro можна знайти закупівлі від декількох десятків мільйонів гривень до понад 2 млрд грн. Водночас конкуренція на них є: як-от на тендер для реконструкції підстанції КС “Долина” прийшло 7 учасників.

Будівництво Дністровської ГАЕС — також масштабний проєкт. Станція має стати найбільшою в Європі, її зводять у 3 черги. Загальна вартість договорів, які уклали в часи Prozorro, сягнула 11,7 млрд грн. Уже готові черги щонайменше частково також будували за переговорними процедурами. Цієї осені правоохоронні органи повідомили про розслідування розтрат бюджетних коштів на будівництві: СБУ — про 20 млн грн, Нацполіція — про 60 млн грн. 

Депутати вчергове виводять закупівлі з-під конкуренції у Prozorro. Тож ми закликаємо Президента накласти вето на цей закон.

Нагадаємо, у 2021 році за переговорною процедурою вже дозволили закуповувати все необхідне до Дня Конституції та Дня Незалежності України, включно з інфраструктурними проєктами до річниці. Міністерство фінансів загалом оцінило ці закупівлі у 5,4 млрд грн. Також депутати вивели з-під дії Закону “Про публічні закупівлі” будівництво Київської окружної дороги. Вартість її південного півкола торік оцінювали щонайменше у 85 млрд грн.

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання