6 способів провести тендер максимально неефективно

27.02.2017 15:40


Допорогові торги наразі не регулюються на законодавчому рівні, тому зараз існує багато варіантів зробити свої закупівлі максимально неефективними. Хочу поділитись із Вами найдієвішими, на мою думку, способами.

1. Залишайтесь загадковими

Не публікуйте тендерну документацію, приклади договорів та іншу важливу інформацію необхідну для прийняття рішень. Напишіть просто “Капітальний ремонт фасаду” або “Встановлення вхідних дверей і металопластикових вікон”  

Для більшості найпопулярніших груп товарів/робіт і послуг (що закуповувались без тендерної документації) даний підхід дозволив зменшити кількість успішних торгів на 20%.

На жаль, це не завжди спрацьовує із закупівлями простих товарів. Якщо чітко прописати предмет закупівлі в оголошені тендеру, то це не просто дозволить успішно провести торги, а й може зацікавити велику кількість учасників, як у випадку закупівлі запчастин або шин.

2. Не відповідайте на питання

Здебільшого бізнес ставить питання, лише щоб відволікти замовників від підготовки нових торгів. Тому ігноруйте питання або намагайтесь відповідати розмито.

Дана стратегія допоможе підвищити на 7% шанс, що після проведення кваліфікації залишиться лише один учасник. Даний факт є надзвичайно позитивним: якщо постачальник не ставить питань на етапі тендеру, значить, і подальша співпраця пройде із ним також гладко.

3. Давайте мінімум часу на підготовку пропозицій

Дайте учасникам змогу продемонструвати, що вони вміють оперативно готувати пропозиції на тендер і збирати всі необхідні довідки в найкоротший термін. Виділіть їм на ознайомлення із тендерною документацією не більше двох діб або внесіть зміни в тендерну документацію в останній момент. При потребі, можна давати і менше доби 

Даний метод досить дієвий: він допомагає зменшити кількість успішних торгів на 7% і збільшити кількість торгів лише із одним учасником на 5%. І не забувайте: чим менше часу - тим краще.

4. Частіше використовуйте слово “аналоги”

Зазначте в тендері конкретний товар і пропишіть, що допускаються аналоги. Ні в якому випадку не зазначайте, за якими параметрами будуть оцінюватись аналоги.

Завдяки цьому можна заплатити значно менше за товар, що за характеристиками в рази поступається зазначеному в оголошені тендеру. 

Це завжди дає шанс, що цей самий товар скоро доведеться закуповувати знову, а отже - оголошувати новий тендер.

5. Не намагайтесь запросити учасників взяти участь у Вашому тендері

Пам’ятайте, Ваша основна ціль - оголосити закупівлю, а не добитись того, щоб вона успішно відбулась. Якщо закупівля не відбулась - це лише вина бізнесу або Прозорро. Навіть, якщо на Ваші тендери стабільно ніхто не приходить, не намагайтесь самостійно знайти потенційних постачальників і запросити їх прийняти участь, щоб гарантувати хоча б одного учасника.

 Хорошим прикладом слідування цьому правилу можна вважати одного із замовників у сфері спорту: 41 спортивна подія, 41 спроба закупити готельні номери для розселення спортсменів і жодного успіху через відсутність пропозицій. 

6. Завжди пробуйте придумати своє власне рішення

Краще вчитись на власних помилках, тому ігноруйте спільноти досвідчених закупівельників, інформаційні ресурси  або службу підтримки, методичні матеріали. Також намагайтесь придумати свою власну документацію для кожної закупівлі замість адаптації наявної (взятої, наприклад, із успішних тендерів) або із сервісу із примірниками специфікацій.

Кожен неуспішний тендер - це шанс навчитись чомусь новому або чудова нагода ближче поспілкуватись із тими, кому ця закупівля конче необхідна.



Землетруси, пандемія, війна: чому і як публічним закупівлям варто готуватися до надзвичайних ситуацій

Нам потрібні чіткі і детальні правила закупівель на випадок надзвичайних ситуацій.

05.04.2023 15:05

Відкриті дані про бізнес і для бізнесу: навіщо їх повертати

Які вигоди принесе оприлюднення Єдиного державного реєстру юридичних осіб і фізичних осіб підприємців, і чи безпечно його публікувати.

13.09.2022 13:00

Як відкрита фінзвітність вдосконалить дані в Prozorro

Що не так із полем про тип бізнесу і як це виправити

19.08.2022 13:29

kpi для голів ОДА щодо публічних закупівель

Аналіз методології показників і наші рекомендації.

18.02.2020 14:30

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання