Аналітика в публічних закупівлях. Досвід ТОВ «Епіцентр К»

14.08.2019 15:00

Знайомство з публічними закупівлями компанії ТОВ «Епіцентр К» розпочалося у вересні 2016 року з появою системи ProZorro. Відтоді компанія постійно входить до ТОП-3 найбільших постачальників ProZorro (за кількістю перемог).

Процес участі у публічних закупівлях доволі складний в порівнянні з роздрібною торгівлею і вимагає оцінки результатів на різних етапах (на стадії оголошення закупівлі, прийом пропозиції, аукціону, кваліфікації, укладення договору, а далі ще цікавіше – графік поставок, виконання договірних умов та закриття договору). За допомогою інтеграції власного програмного забезпечення (ПЗ) з базою ProZorro через електронну площадку SmartTender, ТОВ «Епіцентр К» аналізує весь процес закупівель від оголошення тендеру до отримання коштів.

Необхідність в якісній аналітиці виникла одразу після виходу компанії на «ринок» ProZorro. Публічний модуль аналітики bi.prozorro.org на початковому етапі дав багато відповідей на питання. Модуль дає можливість сформувати дані в розрізі учасників (відслідковувати власні закупівлі), організаторів (оцінюється його показники по кількості оголошених та скасованих закупівель), по кодам закупівлі (CPV-кодам).

Компанія ТОВ «Епіцентр К» – лідер з роздрібної торгівлі, але як учасник державних закупівель зіткнулася з рядом питань: кілька торгових центрів, представляючи одну юридичну особу, не можуть за законодавством приймати учать у одному тендері, багатоетапність процесу закупівлі та його тривалість в часі. Все це стало основою для створення власного унікального ПЗ. Це продукт, що допомагає на конкурсній основі визначати торговий центр для участі в тендері, аналізує участь торгових центрів в тендерах, дає можливість формувати якісні показники учасників та будувати власну систему аналітичних даних. Водночас дане ПЗ виступає інструментом контролю затрат.

Звітність в компанії щодо тендерної діяльності централізована. Згідно етапів закупівлі звіти оновлюються з заданою періодичністю: щомісячні, щотижневі та щоденні. При цьому, дані сайту bi.prozorro.org й надалі залишаються джерелом інформації для аналізу ринку, де основним користувачем даних є фінансовий департамент. З даними аналітичного сайту, також працюють відповідальні особи в торговельних центрах для: оцінки закупівель по кодам (CPV), аналізу конкурентів та їхніх цінових пропозицій (картка учасника, визначення переможця).

Топ-3 поради компаніям, які ще не використовують аналітику в своїй діяльності:

  • Використовуйте bi.prozorro.org - це швидкий метод оцінки наявного попиту на ваш товар/послугу, визначення конкурентів та оцінка замовників;
  • Публічний модуль аналітики дозволяє швидко оцінити себе в порівнянні з іншими учасниками процесу;
  • Окрім основних тенденцій ринку модуль аналітики дозволяє моніторити конкурентів, що надає суттєві переваги на ринку публічних закупівель.



Про автора

Олег Витвицький

Керівник Департаменту по роботі з корпоративними клієнтами та тендерами компанії ТОВ «Епіцентр К»

Битва за харчі для ЗСУ: чи вийде зламати старі схеми

Іван Лахтіонов

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання