Монополія на тендери та як з нею боротися

14.12.2021 16:30

Попри те, що система Prozorro електронна, закупівлі все ж проводять люди. Тому іноді бізнес стикається на них з дискримінацією і надмірними вимогами, подекуди ненавмисними.

Редакція профільного журналу у галузі аквапарків, басейнів спа та водних технологій Aqua Space звернулася до нас з типовими проблемами, з якими представники їхньої сфери стикаються на закупівлях в Prozorro як учасники. Здебільшого це вимоги сертифікатів, які не є обов’язковими в Україні, вимоги акту обстеження об’єкту з підписом представника замовника та різного роду дискримінація. Наші експерти пояснили що і в яких випадках можна робити, коли ви як учасник натрапляєте на подібне в межах різних закупівель.

Відкрити торги

Якщо ви брали участь у закупівлі з очікуваною вартістю, що перевищує поріг — 200 тис. грн для товарів і послуг і 1,5 млн грн для робіт — ви можете оскаржити рішення замовника до АМКУ.

Однак усе залежить від того, з чим саме ви не згодні. Якщо вашу пропозицію відхилили, бо вона не відповідає одному з пунктів тендерної документації, який ви вважаєте дискримінаційним, цьому можна запобігти заздалегідь.

Насамперед завжди детально читайте тендерні вимоги. Якщо одна з них одразу викликає у вас питання і ви вважаєте, що вона потенційно дискримінаційна, варто одразу написати замовнику на Prozorro з вимогою її прибрати. Якщо ця вимога не матиме суттєвого впливу на якість товару/послуги/робіт, а покликана просто відсіяти певну частину пропозицій, і ви можете це аргументовано пояснити, скористайтесь цією можливістю, яку дає система. Це безкоштовно і займає значно менше часу, ніж оскарження. Звісно не всі замовники прислухаються до вимог учасників, але все таки таке трапляється. Особливо, якщо замовник помістив цю вимогу в ТД несвідомо. 

Так само на Prozorro ви можете звертатися до замовника з уточнюючими питаннями щодо умов закупівлі.

Якщо замовник відмовляється прибирати дискримінаційну вимогу, ви можете оскаржити її в АМКУ. Таку скаргу можна подати поки триває період подання пропозицій, кінцевий термін — за 4 дні до його кінця.

До речі, щоб оцінити свої шанси на позитивне рішення Колегії, ви можете ознайомитися з Узагальненою практикою АМКУ щодо типових причин оскарження закупівель.

Якщо ж ви не помітили дискримінаційних вимог раніше, але вашу пропозицію відхилили неправомірно, ви можете оскаржити саме рішення замовника. Це можна зробити протягом 10 днів після визначення переможця закупівлі.

Особливості

Наразі практика АМКУ складається таким чином, що вимога сертифікатів ISO, на думку АМКУ, не є дискримінацією. Наприклад, Закупівля - UA-2021-03-26-004676-b. Рішення № 9280-р/пк-пз від 27.04.2021. Колегія постановила, що скаржник не довів та документально не підтвердив необхідність внесення змін до документації в цій частині, а також документально не підтвердив неможливість виконання вказаної умови документації та не довів, яким чином наведена вище умова документації порушує права та законні інтереси скаржника. Відповідно, учасникам доводиться виконувати цю вимогу.

Деякі замовники можуть вставляти в закупівлю зовсім інший товар, щоб відсіяти учасників, які не здатні його поставити. У таких випадках варто насамперед перевірити, чи відповідає цей товар CPV коду, за яким відбуваєтсья закупівля. Якщо ні — це порушення, про яке варто повідомити Держаудитслужбу. 

Іноді замовники вимагають включати у тендерну пропозицію акт огляду об'єкта, а в результаті на об'єкт можуть не пустити, посилаючись на карантин в країні. Якщо замовник вимагає просто оглянути об’єкт, у цьому немає нічого поганого. Однак, якщо він вимагає надати якийсь документ, що підтверджує цей огляд, і якщо учасник його не надає, його відхиляють — це дискримінація, яку варто оскаржувати в АМКУ. Щодо цього питання вже є практика на користь скаржників. Наприклад, UA-2021-02-22-003442-a Рішення № 6298-р/пк-пз від 29.03.2021

Якщо ви стикаєтесь із закупівлями конкретної марки товарів — у ТД вказана конкретна марка без “або еквівалент”, обов’язково вимагайте замовника через Prozorro внести зміни у документацію. Якщо він не виконує вимогу, оскаржуйте закупівлю до АМКУ. 

Спрощені закупівлі

Можливості відстояти свої права на спрощених закупівлях більш обмежені, однак все ж існують. 

Насамперед ви так само можете звертатися до замовника з питаннями і вимогами через Prozorro. Однак, спрощені закупівлі неможливо оскаржити до АМКУ. Так само, Держаудитслужба не може почати моніторинг щодо них. Однак ви можете звернутися до аудиторів з проханням провести перевірку цього замовника. Також можна писати керівним органам замовника. Наприклад, якщо ви берете участь у закупівлі комунального підприємства міської ради, ви можете звернутися безпосередньо до міської ради і повідомити її  про порушення на закупівлі КП. 

Остання інстанція захисту своїх прав на спрощених — звернення до суду. Але це вже ваш вибір, чи варта участь у закупівлі на таку суму часу, зусиль і витрат на процес.

Щодо ситуацій з закупівлею товарів конкретної марки на спрощених, Закон цього прямо не забороняє. Тому якщо ви стикаєтесь з цією дискримінацією, пишіть на Prozorro замовнику і звертайтесь до його керівного органу. У таких випадках на спрощених важче відстояти свої права, але усе ж можливо. Особливо, коли замовники несвідомо включають дискримінаційні вимоги у ТД.

Насамкінець, нагадуємо, що Закон “Про публічні закупівлі” розповсюджується винятково на публічні закупівлі. Якщо ви берете участь у комерційному тендері, правила Prozorro на нього не поширюються.

****

Замість вирішувати конфліктні ситуації з замовником, дешевше і вигідніше часто буває просто не брати участь у його тендерах. Але як передбачити поведінку контрагента? Ми радимо заздалегідь проаналізувати ринок і попередні закупівлі замовника.

Зробити це можна за допомогою безкоштовного інструменту аналітики від команди DOZORRO ТІ Ukraine BI Prozorro

Оцінити ринок

BІ Prozorro дозволяє оцінити ринок публічних закупівель певних товарів, робіт чи послуг за кодом CPV або кодом і ключовим словом (предметом закупівлі). 

Наприклад, загальна очікувана вартість закупівель за кодом 24962000-5 Хімічні речовини для обробки води за 2020-2021 роки становить 8 млн грн. За їхніми результатами уклали договорів на приблизно 7 млн грн. Більшість закупівель — звіти про договори, укладені без аукціонів в Prozorro — тобто на допорогові суми. Також поширені спрощені торги — на суми від 50 до 200 тис. грн.

Натомість ринок закупівлі Хлору (24311900-6) в Prozorro значно більший. За ці два роки очікувана вартість його закупівель в Prozorro сягнула майже 2 млрд грн. Попри те, що більшість з них — звіти про договір, укладений напряму, хлор часто купують і на суми, що перевищують поріг: трапляються і відкриті торги, і торги з публікацією англійською мовою.

Так само можна поглянути і на закупівлі Будівництва і реконструкцій басейнів (45212212-5). У 2020 році відбулося 276 таких закупівель з очікуваною вартістю 767 млн грн. У 2021 оголосили поки 194 на понад 2 млрд грн. Купують і напряму, і на відкритих торгах і за спрощеними.

Знайти потенційних покупців

Також за допомогою BI Prozorro можна проаналізувати, хто найбільше купує, те що ви продаєте в Prozorro. Вибірку за потребою можна обмежити певним регіоном або сезоном.

Наприклад, 24962000-5 Хімічні речовини для обробки води найчастіше купують теплокомуненерго різних міст. Хлор (24311900-6) — водоканали, а  Будівництва і реконструкцій басейнів (45212212-5) — місцеві управління з капітального будівництва. 

Дослідити їхні закупівлі

Далі BI Prozorro дозволяє дослідити практику закупівель контрагента, який вас цікавить. Ви можете обрати замовника, подивитися як він купував те, що ви продаєте останнім часом:

  • Чи скаржилися учасники на його закупівлі? Якщо так — на що?

  • Якою була конкуренція на тендерах? Хто подавав пропозиції?

  • Чи багато було дискваліфікацій?

  • Наскільки часто замовник дискваліфікує учасників і з яких причин?

Це дозволить виважено прийняти рішення, чи йти на його тендер. І якщо ви вирішите брати участь — не припуститися помилок, через які замовник раніше дискваліфікував учасників. 

Також BI Prozorro може допомогти проаналізувати участь в закупівлях ваших основних конкурентів. Дізнатися більше про те, як користуватися інструментом, можна на вебінарах про BI Prozorro для бізнесу на YouTube каналі “Аналітичні інструменти Prozorro”.

Повну версію статті читайте в журналі Aqua Space.

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання