Неправильні коди учасників в Prozorro: чому це проблема

05.06.2023 12:50

На перший погляд закупівля без тендеру на Prozorro видається легкою і швидкою. Що там: знайти постачальника, укласти договір, прозвітувати в систему. Але лише саме звітування за 2022 рік зайняло у майже 30 тисяч замовників понад 88 тисяч годин. Ідеться про більше ніж 2,6 млн звітів.

Добре, не так вже й швидко. Але ж все ще легко? Насправді, оскільки ці дані доводиться вносити вручну з договорів, з ними дуже легко помилитися.  

Команда DOZORRO Transparency International Ukraine проаналізувала внесені у Prozorro коди учасників, щоб зрозуміти, наскільки ці дані коректні, і якщо ні — то чому. Наше дослідження показало, що щонайменше 19% кодів ЄДРПОУ учасників в системі неправильні. І переважно це ті, що вносять замовники, звітуючи про прямі закупівлі.

Наш аналіз показав, що здебільшого (у 74% випадків) помилки в коді виникають через одрук. Тут можна виокремити три найбільші розповсюджені проблеми:

  • пропущена цифра
  • введена додаткова цифра
  • порядок цифр змінений

Інша значна проблема, відповідно до даних — те, що не завжди зрозуміло, яке поле у договорі відповідає за код постачальника. У деяких випадках це викликано тим, що постачальники використовують абревіатури, які вже давно вийшли з обігу. Наприклад, вони записують ОКПО (общесоюзный классификатор предприятий и организаций) або ЗКПО (загальноукраїнський класифікатор підприємств та організацій) замість ЄДРПОУ. Буває, постачальники використовують термін ІПН, щоб позначити свій код платника ПДВ, тобто «ІПН платника ПДВ». У найгірших випадках у договорі взагалі фігує одразу кілька кодів, які всі називаються «Ідентифікаційний код» чи іншими варіаціями.

Через це приблизно 10% усіх некоректних кодів учасників містять інформацію про МФО чи ІПН платника ПДВ замість ідентифікаційного коду із ЄДР. Або замовник, про всяк випадок, вносить усі коди, що згадуються у договорі.

Крім того, трапляється, що постачальники взагалі не вказують свій реальний код у договорі. Найчастіше такі проблеми ми спостерігали на закупівлях послуг адвокатів та нотаріусів або у філій. У першому випадку у договорах часто фігурує номер посвідчення. Натомість під час закупівель у філій юридичних осіб до коду ЄДРПОУ у договорі постачальники додавали ще якийсь внутрішній номер.

Деякі замовники намагаються зменшити ризик, що інформація буде введена некоректно. Для цього вони копіюють інформацію про учасника з доступних джерел, де код і назва мали би бути правильними — електронного варіанту договору, попередніх закупівель у Prozorro, записах у своїх власних облікових системах чи сервісах, що надають інформацію про юридичних осіб (наприклад, Youcontrol чи Opendatabot). 

Хоча це і зменшує можливість помилки, проте часто займає більше часу і не гарантує, що помилки вдасться уникнути. Так, майже у 2% випадків це створює додаткові проблеми — замовники помилково копіюють щось зайве, наприклад:

  • слова ЄДРПОУ/ІПН/ОКПО
  • двокрапка або кома перед кодом 
  • крапка з комою або кома після коду

Приблизно кожен п’ятий унікальний код учасника, внесений в Prozorro вручну — з помилками. А це порушення, за яке можна отримати, хоч і невеликий, але штраф.

Водночас незрозуміло, навіщо ми витрачаємо так багато часу замовників на звітування, якщо в результаті в систему вносять неправильні дані. Вони не дозволяють точно відстежити, ні кількість учасників, ні закупівлі у конкретних підрядників. 

Ми вважаємо, що варто шукати нові варіанти, що допоможуть гарантувати, що коди і назва учасників будуть корректно введені у систему Prozorro. Можливо виходом буде інтеграція із ЄДР, ДПС чи Реєстром міграційної служби. Тоді система зможе давати підказки при внесенні даних або підсвічувати неправильно заповнену інформацію. Або вдасться знайти інше аналогічне рішення. Головне — щоб на виході ми отримали ситуацію, коли інформації, на яку витрачають щороку понад 88,7 людино/годин, можна довіряти та використовувати, а кількість ненавмисних помилок у кодах постачальників, за які можна отримати штраф, буде практично дорівнювати нулю. 

Цю публікацію підготовлено за фінансової підтримки Європейського Союзу. Її вміст є виключною відповідальністю Transparency International Ukraine і не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу.

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання