Попасна: як чиновники закінчують гру в допорогові закупівлі

19.01.2018 16:01

У березні 2016 року вперше за ініціативою Романа Власенка, колишнього Голови Попаснянської районної державної адміністрації – керівника Попаснянської військово-цивільної адміністрації Луганської області, було прийняте розпорядження  «Про затвердження Положення про впровадження та експлуатацію в Попаснянському районі пілотного проекту «Система електронних закупівель».

В результаті реалізації проекту, 23 листопада 2016 року вступило в дію розпорядження №398 голови ВЦА, згідно з яким розпорядники коштів районного бюджету повинні використовувати електронну систему ProZorro для закупівель:

- товарів від 6 тис. грн.

- послуг від 50 тис. грн.

- робіт від 300 тис. грн.

За період з 1 квітня по 31 грудня 2016 року  бюджетними установами , які підпорядковані  районній державній адміністрації, через систему електронних закупівель  ProZorro придбано товарів, послуг та робіт на загальну суму 20,1 млн. грн  з економією 2,8 млн.грн. або 12,4%. 

Здавалося б, основні цілі розпорядження досягнуті:

- прозорість та відкритість закупівель, ефективне витрачання державних коштів;

- формування конкурентного середовища та запобігання проявам корупції і зловживання службовим становищем завдяки громадському контролю та розширенню кола постачальників. 

Із інформації на сайті адміністрації  щодо здійснення закупівель через систему ProZorro  бюджетними установами Попаснянського району протягом 2017 року  на закупівлю товарів, робіт та послуг було виділено з бюджету 82 млн грн. Економія склала 5 млн гривень, або майже  6%.

Фактично за майже два роки на закупівлях районним бюджетом було заощаджено 7,8 млн грн. Для районного бюджету це чимала сума. Це може бути капітальний ремонт лікарні або дитячого садочку.

Але, на цьому можна поставити жирну крапку для допорогів. Чому?

Тому що розпорядженням голови Попаснянської військово-цивільної адміністрації Луганської області Шакуна Сергія від 26 грудня 2017 року №730 «Про визнання таким , що втратило чинність  розпорядження голови  районної державної адміністрації – керівника районної військово – цивільної адміністрації від 26 жовтня 2016року за № 398» дане розпорядження було скасоване. Скасоване без будь-якого проходження  процедури скасування  та публічних обговорень з громадськістю. Навіщо, це ж зайве.

Через відміну низьких допорогів, відтепер крізь майданчик проходитимуть тільки закупівлі від 200 тис. грн для товарів і послуг, і від 1,5 мільйонів - для робіт.

Це значить, що такі допорогові закупівлі, як косметичні ремонти будівель або поточний (ямковий) ремонт доріг можуть опинитися в тіні, оскільки здійснюватимуться без використання електронної системи ProZorro.

Громадська організація ветеранів АТО "Боротьба" вважає, що  це рішення  суперечить інтересам платників податків Попасної , адже позитивний ефект від економії бюджетних коштів нівелюється. Оскільки 90% закупівель складали якраз допорогові закупівлі, які відтепер здійснюватимуться на розсуд розпорядників бюджетних коштів. На думку організації, це значно збільшує корупційні ризики в умовах відсутності контролю з боку платників податків, а значить є ризик створення корупційних схем з передачею замовлень на постачання товарів, послуг і робіт пов'язаним із замовником підприємствам.

Ветерани  АТО  громадської організації  "Боротьба" готують позов до суду з вимогою скасування  розпорядження  від 26 грудня 2017 року.  На думку лідера організації Віктора Ложки, це важливе для платників податків і громадськості рішення було прийняте не лише без своєчасної публікації проекту рішення за 20 днів, як того вимагає закон, але і без консультацій з громадськістю і бізнесом.  

Громадська організація ветеранів АТО «Боротьба»

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання