Прозорий захист від дощу

29.03.2017 20:12

Кожного року, держави витрачають значну частину своїх коштів на закупівлі. Наприклад, обсяг публічних закупівель в ЄС знаходиться на рівні 14% ВВП - у 2015 це склало 2 700 млрд євро. За даними PwC, орієнтовно 13% цих коштів втрачається через корупцію. І такою є ситуація в європейських країнах, які вважаються порівняно некорумпованими.

На даний момент, Україна є єдиною країною, де працює гібридна система закупівель, в якій держава відповідає за цілісність центральної бази даних, а бізнес - за надання сервісу замовникам та постачальникам. Така архітектура нівелює корупцію на рівні власника системи. Проте, дії користувачів системи потребують постійного аналізу та реагування зі сторони громадськості. Для цього, розроблено модулі аналітики відкритих даних та портал громадського моніторингу, на якому ви читаєте цей блог. Такий комплексний підхід є рідкістю, й він викликає цікавість у багатьох місцях.


На початку березня, українською реформою закупівель зацікавилась ще одна країна - нею стала Іспанія. На запрошення муніципалітету Валенсії, за підтримки проекту, USAIDUK aid та Фонду Євразія “Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах” ProZorro було презентовано під час Internet Freedom Festival - 2017. Цікаво, що Іспанія має вдвічі кращу ситуацію за Індексом сприйняття корупції-2016, ніж Україна - 58 балів проти 29-ти. І перше враження від Валенсії виправдовує очікування - ідеальна інфраструктура, велодоріжки, вражаюче Місто мистецтв та науки. Здавалось би, місцева влада робить усе можливе для добробуту громадян.

Місто мистецтв та науки у Валенсії, wikimedia.

Менш райдужна картина відкривається, коли говориш із місцевими жителями. Зокрема, Місто мистецтв та науки для них є символом корупції та неефективного використання публічних коштів. Бюджет проекту зріс майже у три рази протягом будівництва, й наприкінці становив близько 900 мільйонів євро. А одного дня, коли у місті дощило, виявилось, що стеля кінотеатру (на світлині посередині) протікає. Рішенням, яке обрала місцева влада, стало побудувати нову будівлю всередині вже завершеної. І це у місті, де дощить пару тижнів на рік!

Можливостей для зловживань вистачає, оскільки система публічних закупівель в Іспанї є далекою від повної відкритості онлайн. Інформація щодо закупівель не зібрана в одному місці. Наприклад, Єва Бельмонте з громадської фундації Сівіо відзначає, що на центральному порталі державних закупівель є детальна інформація про контракти, але не про учасників. І тендери місцевої влади часто знаходяться на їхніх власних порталах, які не обмінюються даними із центральним. Такий контраст із розповіддю про ProZorro викликав не менший подив у мене, ніж рішення валенсійців для захисту від дощу.


Іспанія приєдналась до країн, зацікавлених у реформуванні публічних закупівель за принципами ProZorro. Найбільше, запитували про результати роботи системи. Якою є динаміка конкуренції? Яка процедура закупівель є найбільш прозорою? Яким чином відслідкувати випадки вірогідних зловживань? На ці запитання, Тransparency International Україна відповість незабаром - у великому моніторинговому звіті. І можливо, його перекладуть не лише іспанською.

Матеріал підготовлено в рамках проекту, USAIDUK aid та Фонду Євразія “Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах”.

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання